• Ένας… Κουραμπάς δεν φέρνει την άνοιξη

  Η δημοτική αρχή ευελπιστεί ότι μέχρι τον Ιούνιο θα καταφέρει να «ωριμάσει» κάποια έργα προκειμένου να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ

  Αναδημοσίευση από Ηπειρωτικός Αγών Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011        

  Βαρβάρα Αγγέλη

      


  Φίλιππας Φίλιος  & Βασίλης Μασσαλάς

  Δεδομένης της οικονομικής κρίσης, οι πόλεις ποντάρουν το μέλλον τους κυρίως στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Χωρίς «ώριμα» έργα όμως, κανένας δήμος δεν μπορεί να φτάσει στην πηγή της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ άμεσα και αποτελεσματικά. Στη δυσάρεστη αυτή θέση βρίσκεται αυτή τη στιγμή και ο δήμος Ιωαννιτών, ο οποίος δεν παρέλαβε κανένα «ώριμο» έργο από την προηγούμενη δημοτική αρχή, όπως είπε ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, σε έναν άτυπο απολογισμό των 40 ημερών της θητείας της δημοτικής αρχής, έχοντας στο πλευρό του τον αντιδήμαρχο Έργων Βασίλη Μασσαλά.

  «Ώριμο έργο στον Δήμο δεν υπάρχει, πλην του Κουραμπά (σ.σ. εννοεί την αναβάθμιση της παιδικής χαράς)» τόνισε χαρακτηριστικά, ασκώντας έμμεσα και την κριτική του στην ανύπαρκτη «κληρονομιά» της προηγούμενης δημοτικής αρχής.
  Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Πρώτον, ότι ο Δήμος θα πρέπει να «τρέξει» πολύ για να αξιοποιήσει άμεσα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και δεύτερον ότι έχει χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος. Αν υπήρχαν «ώριμα» έργα, τότε η πόλη θα αποκτούσε πιο γρήγορα μια ποιότητα στην καθημερινότητά της αλλά και έναν αναπτυξιακό προσανατολισμό, όσο βέβαια αυτός είναι δυνατός. Ωστόσο, η δημοτική αρχή ελπίζει. «Μέχρι τον Ιούνιο θέλουμε να ‘ωριμάσουμε’ έργα και να τα εντάξουμε στο ΕΣΠΑ το οποίο μέχρι τότε θα διαχειρίζεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Όσο το δυνατόν πιο νωρίς» τόνισε ο κ. Μασσαλά, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο και το στίγμα της πρόσφατης συνάντησης της δημοτικής αρχής με τη γενική γραμματέα Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, όπου επισημάνθηκαν τα περί «συνεχούς και αδιάλειπτης συνεργασίας».

  Αισιοδοξία για τη δυνατότητα διεκδίκησης πόρων από το ΕΣΠΑ υπάρχει πάντως. Οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Ιωαννιτών έχουν στα συρτάρια τους αρκετές μελέτες με μικρό ή μεγάλο βαθμό ωρίμανσης. Οι μελέτες αυτές αφορούν κυρίως δράσεις αστικής ανάπλασης και όλες τους θα υποβληθούν για ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας. Εκτός από την αναβάθμιση της παιδικής χαράς Κουραμπά (600.000 ευρώ), θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Πεδινής (5,4 εκατ. ευρώ), οι αναπλάσεις-πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης και ο φωτισμός διατηρητέων κτιρίων (6 εκατ. ευρώ), η διαμόρφωση πάρκου στο παλιό δημαρχείο στην οδό Μπιζανίου (1,2 εκατ. ευρώ), η κατασκευή γκαλντεριμιών στους Λιγκιάδες (1,1 εκατ. ευρώ), η ανάπλαση παραδοσιακού κέντρου του Περάματος (665.000 ευρώ), το πολιτιστικό-πνευματικό κέντρο Κρύας (918.000 ευρώ), η ύδρευση του πρώην δήμου Περάματος (1,6 εκατ. ευρώ).
  Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, αυτά τα έργα, που ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 16 εκατ. ευρώ, θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ μέχρι τον Ιούνιο. Στο ενδιάμεσο, οι υπηρεσίες θα προσπαθούν να «ωριμάσουν» κι άλλα έργα, κάνοντας η οι ίδιες τις μελέτες ή αναθέτοντας τες, με προορισμό το ΕΣΠΑ. Οι μελέτες που θα εκπονηθούν, είναι η ανάπλαση του πάρκου «Λιθαρίτσια», η κατασκευή ποδηλατόδρομων, η διαμόρφωση κόμβων, η βελτίωση των υποδομών του Πνευματικού Κέντρου, η κατασκευή τμημάτων της προέκτασης της Ρώμα και των γύρω δρόμων, η επισκευή του τεμένους του Ασλάν Πασά, το δίκτυο αποχέτευσης Κουτσελιού, Λογγάδων, Βασιλικής, Καστρίτσας και Δροσοχωρίου, το δίκτυο αποχέτευσης Αμφιθέας, Αγίας Μαρίνας και Κρύας και η κατασκευή οδικής αρτηρίας που θα συνδέει την Κενάν Μεσαρέ με την Παράκαμψη των Ιωαννίνων μέσω των Σεισμοπλήκτων.

  Το τελευταίο αφορά ένα μεγάλο οδικό έργο, για το οποίο η προηγούμενη δημοτική αρχή υποτίθεται ότι έκανε την προμελέτη μέσω του προγράμματος τοπικής αυτοδιοίκησης «Θησέας». Ωστόσο, ο κ. Μασσαλάς ήταν σαφής: «Δεν βρήκαμε τίποτα». Για τη μελέτη του έργου, όπως ανακοινώθηκε, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ενέκρινε πίστωση 550.000 ευρώ. «Αφού γίνει η μελέτη, θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε το έργο στο ΕΣΠΑ» είπε ο αντιδήμαρχος.

  Εκτός που τα έργα που θα «τρέξουν», υπάρχουν κι αυτά που «τρέχουν». Ο κ. Μασσαλάς είπε ότι στο στάδιο της υπογραφής σύμβασης με τους εργολάβους βρίσκονται τέσσερα έργα του ΕΣΠΑ: η ανακατασκευή της οδού Βογιάνου, ο παιδικός σταθμός στον Βοτανικό, η αναβάθμιση της οδού σύνδεσης των Μαρμάρων με την πόλη και η αναβάθμιση της οδού Νεοχωρόπουλου με την πόλη. Στο στάδιο της δημοπράτησης βρίσκεται δε το έργο της βελτίωσης του υδροδοτικού συστήματος ΣΥΔΚΛΙ με σύστημα τηλεδιοίκησης και αντικατάστασης δικτύων, προϋπολογισμού 6,7 εκατ. ευρώ. Τέλος, ο αντιδήμαρχος διαβεβαίωσε ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι να τελειώσουν όσο το δυνατόν πιο νωρίς τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ είτε όχι. Δεν έλειψε δε εκ μέρους του η παρατήρηση ότι τα «έργα του δήμου Ιωαννιτών που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι μικρά σε προϋπολογισμό, ενώ τα έργα των πρώην δήμων έχουν μεγάλους προϋπολογισμούς», δίνοντας έτσι και μια απάντηση στον τίτλο του «πρωταθλητή των έργων» που είχε δώσει η πρώην δημοτική αρχή στον εαυτό της.

        

   

   
          αριθμός επισκεπτών