Έτοιμος προς χρήση ο πλωτός «σκουπιδοσυλλέκτης»

Στην τελική ευθεία προκειμένου να είναι απολύτως λειτουργικό και να μπορεί να αξιοποιηθεί και από την υπηρεσία του δήμου Ιωαννιτών όποτε χρειάζεται, βρίσκεται το αυτοματοποιημένο πλωτό μηχάνημα για τον καθαρισμό της παρόχθιας ζώνης της Παμβώτιδας, που κατασκεύασαν συμπολίτες μας.

Γεωργία Χαλάτση 05/05/2021       


 

Μια δεύτερη δοκιμή του μηχανήματος, που κατασκεύασαν οι Γιάννης Παξιμαδάκης και Άκης Κυριακόπουλος, με τη στήριξη της εταιρίας «Νιτσιάκος», έγινε την Τρίτη του Πάσχα, παρουσία του αντιδημάρχου Βασίλη Βλέτσα και του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας Φίλιππα Φίλιου. Αυτή τη φορά, η δοκιμή έγινε με σύμμαχο τον καλό καιρό, ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη, πριν από έξι μήνες περίπου, έγιναν βελτιώσεις στη λειτουργία του μηχανήματος που περισυλλέγει τα επιπλέοντα σκουπίδια από την επιφάνεια της λίμνης.

Τη στήριξη του δήμου Ιωαννιτών σε όλες τις ιδέες και προσπάθειες συλλόγων και πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα της Παμβώτιδας, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες που καταβάλλει ο δήμος, εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Β. Βλέτσας, επισημαίνοντας ότι το επόμενο διάστημα το προσωπικό θα εκπαιδευτεί ώστε να μπορεί να χειρίζεται το μηχάνημα και να έχει έτσι περισσότερες δυνατότητες για τον καθαρισμό της λίμνης.

Αναζητούνται 500.000 ευρώ για παρεμβάσεις


 Φίλιππας Φίλιος

Από την πλευρά του, ο κ. Φίλιος επανέλαβε τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την προστασία της λίμνης, η οποία, όπως σημείωσε, βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες περιόδους, όπως αποτυπώνεται και στις φυσικοχημικές παραμέτρους των αναλύσεων που γίνονται. Τόνισε, ωστόσο, πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο υπερπληθυσμός της δρομίτσας, μέσω της επιδότησης των αλιέων για την αφαίρεσή της, να γίνει η προμήθεια νέου μηχανήματος κοπής καλαμιών, ώστε να καθαριστούν οι καλαμώνες που αποτελούν σημεία αναπαραγωγής των ειδών του οικοσυστήματος, αλλά και να τοποθετηθούν ειδικά δίχτυα στις εξόδους των αγωγών ομβρίων υδάτων, ώστε να συγκρατούν τα φερτά υλικά και να μην καταλήγουν στην λίμνη.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλιο, το ποσό που απαιτείται για όλα δεν ξεπερνά τις 500.000 ευρώ. «Είναι κάτι που πρέπει να προχωρήσει ως κατεπείγον», ανέφερε χαρακτηριστικά και απηύθυνε κάλεσμα για άλλη μια φορά σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και πολύ περισσότερο επωφελούνται από τη λίμνη, να συμβάλλουν οικονομικά, στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης.

 

   

 
        αριθμός επισκεπτών