Ιωάννινα  23/2/2013      

 Παρουσίαση λευκώματος και γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ

Η Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων σε PowerPoint    

Με ένα ιστορικό λεύκωμα το οποίο περιέχει σπάνια ντοκουμέντα, με την έκδοση σειράς γραμματοσήμων και μεταλλίων τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τιμούν την εκατοστή επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Η παρουσίαση έγινε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου.

Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος ευχαρίστησε τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και όλους τους συντελεστές των εκδόσεων για την πολύ σημαντική δουλειά του έκαναν. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα υπερέβαλλαν εαυτούς και παρουσίασαν ένα εξαίρετο αποτέλεσμα.

Η παρουσίαση έγινε από τον Ειδικό Σύμβουλο των ΕΛΤΑ Μωυσή Κωνσταντίνη, από τον Συνταγματάρχη της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού Γιώργο Σκαλτογιάννη ενώ μίλησε και ο Περιφερειακός Διευθυντής των ΕΛΤΑ Βασίλης Πλιάτσικας.

«Τα ελληνικά γραμματόσημα στα 150 χρόνια που κυκλοφορούν, απεικονίζουν γεγονότα που αποτέλεσαν σταθμό στην ιστορία του έθνους μας. Οι πιο σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας είναι καταγεγραμμένες στις σειρές γραμματοσήμων. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων», υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνης.

Έτσι λοιπόν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία υλοποίηση την πρόταση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Καλογιάννη με εικονογραφημένο υλικό που πρότεινε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Τα γραμματόσημα της αναμνηστικής σειράς κυκλοφορούν ως εξής:

-          Το γραμματόσημο των 0,03 ευρώ, το οποίο απεικονίζει Ηπειρώτισσες στον Αγώνα, σε 750 χιλιάδες τεμάχια

-          Το γραμματόσημο των 0,55 ευρώ, το οποίο απεικονίζει εξόρμηση ευζώνων σε 750 χιλιάδες τεμάχια

-          Το γραμματόσημο των 0,62 ευρώ το οποίο απεικονίζει έκρηξη οβίδας σε ενάμισι εκατομμύριο τεμάχια.

Τα γραμματόσημα κυκλοφόρησαν την 21η Φεβρουαρίου και θα διατίθενται από όλα τα ταχυδρομεία της χώρας για έναν χρόνο.

Επίσης κυκλοφορούν κι άλλα φιλοτελικά προιόντα όπως εικονογραφημένοι φάκελοι, ειδικοί αναμνηστικοί φάκελοι με γραμματόσημο και μετάλλιο και κάρτες.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν ειδικό συλλεκτικό λεύκωμα πολυτελείας που καταγράφει κι αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τη δράση του ελληνικού στρατού για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Τίτλος του λευκώματος «Εκ θριάμβου δικαίωσις- 100 χρόνια από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων».

Το λεύκωμα όπως ανέφερε ο κ. Σκαλτσογιάννης χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη καταγράφει τις επιχειρήσεις του στρατού ως τις 19 Φεβρουαρίου 1913 και συνοδεύεται από σπάνιες φωτογραφίες, η δεύτερη περιέχει όλες τις διαταγές από τις 19 μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 1913 όπως και κείμενα ανωνύμων, στρατιωτών, ανταποκριτών που τεκμηριώνουν τις διαταγές και η τρίτη περιλαμβάνει θεματικές με άγνωστες πτυχές της περιόδου εκείνης.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής των ΕΛΤΑ, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν για τις εκδόσεις αυτές. Όπως ανέφερε την 21η Φεβρουαρίου όπου τα καταστήματα των Ιωαννίνων λειτούργησαν για τρεις ώρες καταγράφηκε μία εντυπωσιακή ανταπόκριση του κοινού καθώς τα περισσότερα προιόντα εξαντλήθηκαν.

Τέλος ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτρης Γιωτίτσας ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές των εκδόσεων, σημειώνοντας ότι το λεύκωμα αποτελεί μία εντυπωσιακή καταγραφή γεγονότων το οποίο μπορεί να κοσμεί τις βιβλιοθήκες όλων.