Αποκαλυπτήρια Μνημείου Πεσόντων στη Μανωλιάσσα

Ένας βράχος που μεταφέρθηκε από τον Ταΰγετο, ένας πύργος που δημιουργήθηκε με τα υλικά της Μάνης και μια μαρμάρινη στήλη στην οποία αναγράφονται τα ονόματα 260 πεσόντων στους λόφους της Μανωλιάσσας. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής της σύγχρονης Ελλάδας σε εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων.

Στα ίδια υψώματα όπου πολέμησαν πέρα από τον τακτικό στρατό ένα πλήθος εθελοντών σήμερα έσμιξαν οι ήχοι της Ηπείρου, με εκείνους της Κύπρου,  με τα ριζίτικα της Κρήτης και τα μοιρολόγια της Μάνης.

Ήταν μία ξεχωριστή εκδήλωση, στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων στη διάρκεια της οποίας έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων, το οποίο αποτελεί δωρεά του Νικόλαου Μαυροειδόγγονα.

Συγκινητική ήταν η παρουσία συλλόγων από τη Μάνη οι οποίοι φέτος δίνουν δυναμικό παρόν σε όλες τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Συγκινητική επίσης η παρουσία Κρητών και Κυπρίων, τους οποίους ευχαρίστησε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος για την παρουσία και την προσφορά τους.

Στο ίδιο μνημείο κατατέθηκαν και λίγα λουλούδια από την Ίο, από τον δισέγγονο ενός εκ των πεσόντων.

Είναι από τις στιγμές όπου η θυσία ζωντανεύει και πέραν όλων των άλλων αναδεικνύει τη δύναμη του εθελοντισμού. Όλων εκείνων που από κάθε γωνιά του κόσμου ήρθαν και πολέμησαν στο Μπιζάνι για τα ιδανικά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας.