Απόστολος Κατσίκης 

"Στα βήματα των Μπιζανομάχων:

Γεωγραφική και Περιβαλλοντική περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων»"

21 Ιανουαρίου 2013


  Απόστολος Κατσίκης 

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων ο Δήμος Ιωαννιτών διοργανώνει κύκλο διαλέξεων με θέματα τοπικού χαρακτήρα.

Η πρώτη εισήγηση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου, ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος. Ομιλητής θα είναι ο Ομ. Καθηγητής Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Κατσίκης, ο οποίος θα εισηγηθεί το θέμα: «Στα βήματα των Μπιζανομάχων: Γεωγραφική και Περιβαλλοντική περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων».

Ο κ. Κατσίκης με την παρουσίαση εικόνων, φωτογραφιών, χαρτών και άλλων σχετικών τεκμηρίων θα αναδείξει όλες τις γεωγραφικές και περιβαλλοντικές συνιστώσες-εκφράσεις του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων. Η περιήγηση θα περιλαμβάνει τη γεωλογική ιστορία του λεκανοπεδίου, τις συνθήκες δημιουργίας  καθώς και τη γεωγραφία των ορεινών και πεδινών περιοχών του, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με τους αγώνες και τις θυσίες των ελευθερωτών των Ιωαννίνων (Μπιζάνι, Αετοράχη, Δρίσκος, Μανωλιάσσα κ.λπ.) . Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη γένεση, την εξέλιξη και την κατάσταση της Παμβώτιδας, ιστορικής λίμνης και «σήμα κατατεθέν» της πρωτεύουσας της Ηπείρου.  Θα παρουσιασθούν στοιχεία για το χρόνο δημιουργίας της, την παλαιογεωγραφική της εξέλιξη, την περιβαλλοντική  αξία και την οικολογική της  προσφορά, τα βιολογικά  χαρακτηριστικά της, την παράλληλη πορεία της στο χρόνο με την πόλη, τους κατοίκους της και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν σ’  αυτήν.

Μέσω της  εισήγησης θα προτείνονται επίσης μέτρα προστασίας και ανάδειξης του Ιδιαίτερα προικισμένου από τη Φύση,  περιβάλλοντος των Ιωαννίνων, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα βιώματα, τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις των κατοίκων της και συνυφασμένο με τη δημιουργία, την εξέλιξη, τις δραστηριότητες, την ακμή, τη φήμη και την ιστορία της, συνιστώντας αναπόσπαστο στοιχείο του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντός της.