Εκδήλωση αποκαλυπτηρίων την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Ο Δήμος Ιωαννιτών, σε συνεργασία με την οικογένεια του Κύπριου ήρωα Μιχαήλ Στιβαρού ο οποίος έπεσε ηρωικά στις μάχες του Μπιζανίου, τον Δεκέμβριο του 1912, για την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων, διοργανώνει εκδήλωση αποκαλυπτηρίων προτομής, την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013, μετά το πέρας της παρέλασης και ώρα 13.30, στο παραλίμνιο Πάρκο Κατσάρη (περιοχή Σκάλας).

Ο Μιχαήλ Στιβαρός γεννήθηκε το 1892 στον Πεδουλά της Κύπρου. Αποφοίτησε από το Ημιγυμνάσιο Λεμεσού και από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1911 και ήρθε στην Αθήνα για να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με την έναρξη του Α΄ Βαλκανικού πολέμου και πριν πραγματοποιήσουν την συνέλευσή τους οι Κύπριοι φοιτητές στην Αθήνα για συμμετοχή τους στον αγώνα, ο εικοσαετής φοιτητής Μιχαήλ Στιβαρός είχε ήδη υποβάλλει αίτημα και είχε καταγραφεί στους καταλόγους του Ελληνικού Στρατού, ως εθελοντής. Τοποθετήθηκε στο 1ο Τάγμα του Ανεξάρτητου Συντάγματος Κρητών, μαζί με άλλους Κύπριους, το οποίο ξεκίνησε για το μέτωπο στις 23 Οκτωβρίου 1912.

Από το μέτωπο ο Μιχαήλ Στιβαρός έγραφε σε παλιό καθηγητή του, στο Ημιγυμνάσιο Λεμεσού: «Ό,τι αισθάνομαι τας ημέρας αυτάς που έγινα   στρατιώτης δεν το ησθάνθην ποτέ. Αισθάνομαι ότι εδιπλασιάσθη το σώμα μου και η ψυχή μου. Είμαι ακούραστος μεθ’ όλον τον βαρύν οπλισμόν. Η κυπριακή φοιτητική ομάς να είστε βέβαιος ότι θα τιμήσει και πατρίδα και γονείς και εκπαιδευτήρια, από τα οποία εδιδάχθημεν τον μέγα πατριωτισμόν……..».

Έλαβε μέρος στις καθοριστικές μάχες Πεστών και Αετοράχης και κατά τους επίσημους καταλόγους του υπουργείου Στρατιωτικών έπεσε ηρωικά στις μάχες του Μπιζανίου στις 5 Δεκεμβρίου   ή σύμφωνα με άλλες πληροφορίες στις 16 Δεκεμβρίου 1912.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της εκατονταετηρίδος  από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων η πόλη μας, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σε συνεργασία με τους συγγενείς του, αποτίει ελάχιστο φόρο τιμής στον 20ετή ήρωα Μιχαήλ Στιβαρό και καλεί όλους τους συμπολίτες μας να παρευρεθούν στη σεμνή εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής του, η οποία βρίσκεται δίπλα από την προτομή ενός άλλου Κύπριου ήρωα, του Δημάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Σώζου ο οποίος έπεσε επίσης ηρωικά στις μάχες του Μπιζανίου στις 6 Δεκεμβρίου 1912.