Ιωάννινα  4/12/2013     

Ξεκινά η κατασκευή του αποχετευτικού Κατσικά


 

Στη φάση της κατασκευής περνά το αμέσως επόμενο διάστημα το αποχετευτικό Κατσικά καθώς σήμερα υπογράφτηκε η σύμβαση μεταξύ του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου και του αναδόχου του έργου.

Η υπογραφή έγινε στο παλιό δημαρχείο Κατσικά, με την παρουσία του αντιδημάρχου Βασίλη Μασσαλά, των δημοτικών συμβούλων της Ενότητας Παμβώτιδας Γιώργου Βίνη και Γιώργου Βίκα, του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Παύλου Λέκκα, μελών του τοπικού συμβουλίου, του Γενικού Διευθυντή της ΔΕΥΑΙ Κώστα Γιωτάκη και υπηρεσιακών παραγόντων της εταιρίας.

Την κοινοπραξία που αναλαμβάνει την κατασκευή του έργου εκπροσώπησε ο κ. Πέτρος Αρλέτος.

Η μελέτη για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου είχε ξεκινήσει από τη δημοτική αρχή του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Παμβώτιδας και στη συνέχεια επικαιροποιήθηκε και ολοκληρώθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών και τη ΔΕΥΑΙ.

Το αποχετευτικό Κατσικά είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, από τη σημερινή δημοτική αρχή, με συνολικό προϋπολογισμό (συν ΦΠΑ) 12, 3 εκατομμύρια ευρώ.

Με την ολοκλήρωσή του θα έχει καλυφθεί με αποχετευτικό δίκτυο το σύνολο του οικισμού, ενώ στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται και οι υποδομές για τις οικιακές συνδέσεις.

«Είναι μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα. Όχι μόνο γιατί υπογράφεται μία μεγάλη σύμβαση. Αλλά επειδή ξεκινά ένα έργο με πολλαπλή και με τεράστια σημασία», τόνισε ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Φίλιππας Φίλιος.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον πρώην δήμαρχο Παμβώτιδας Βαγγέλη Πήχα, όλα τα πολιτικά πρόσωπα, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τα στελέχη του πρώην Καποδιστριακού Δήμου, που συντέλεσαν ώστε το έργο να φτάσει στο στάδιο της κατασκευής και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα αποδοθεί στους πολίτες.

«Είναι ένα έργο που συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα της λίμνης. Αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής και μειώνει το κόστος για τους πολίτες», τόνισε ο κ. Φίλιος, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στην εμπειρία και την τεχνογνωσία της ΔΕΥΑΙ υπογραμμίζοντας ότι «όλα αυτά είναι πολύτιμα, τα χρειάζονται οι πολίτες και οφείλουμε να τα προστατεύσουμε τη στιγμή που ακούγονται διάφορα για κλείσιμο της επιχείρησης».

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου του έργου επέκτασης και εκσυγχρονισμού της μονάδας βιολογικού καθαρισμού με προϋπολογισμό 19,6 εκατομμύρια ευρώ.

Η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός της τριτοβάθμιας μονάδας βιολογικού καθαρισμού αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στο λεκανοπέδιο. Με την ολοκλήρωσή της, θα έχουν δημιουργηθεί υποδομές που θα μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τις περιοχές για τα επόμενα είκοσι, τουλάχιστον, χρόνια.

Η ΔΕΥΑΙ προγραμματίζει επίσης να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για κάλυψη με αποχετευτικό δίκτυο όλης της περιοχής από την Πανεπιστημιούπολη μέχρι τα Καρδαμίτσια.

Να σημειωθεί ότι με πολύ γρήγορους ρυθμούς εξελίσσεται το αποχετευτικό της Πεδινής και όπως ανακοινώθηκε σήμερα μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συνδέσεις.

Τέλος ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες στην Ανατολή και ήδη αποστέλλονται στους πολίτες οι προσκλήσεις προκειμένου να προχωρήσουν στη σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο.