"Η μουσική σχολή της Σμύρνης και το ρεμπέτικο"

Νίκου Παπακώστα

Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016 στις 7 μ.μ. - 10 μ.μ.


 Νίκος Παπακώστας

Ο Νίκος Παπακώστας, συνθέτης και συγγραφέας, παρουσιάζει το βιβλίο του "Η μουσική σχολή της Σμύρνης και το ρεμπέτικο" από τις εκδόσεις Αγγελάκη.

Η παρουσίαση θα γίνει στο πολιτιστικό κέντρο "Μελίνα" με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων.

Ομιλητές θα είναι οι:

  • Γιάννης Δάλλας, ποιητής, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δοκιμιογράφος και μεταφραστής των αρχαίων λυρικών και της Βίβλου

  • Βλάσσης Αγτζίδης διδάκτωρ της σύγχρονης ιστορίας και

  • Γιώργος Μπλάνας ποιητής

  • Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Γαβρίλης

ενώ ρεμπέτικα θα ερμηνεύσουν οι:

  • Δημήτρης Μαυρόπουλος

  • Γιάννης Μπάλλας και

  • Μαρία Δοξαστάκη

 

Ολόκληρη η εκδήλωση σε 11 βίντεο με την επιμέλεια του Ναπολέοντα Ροντογιάννη


 

    

  

  

 

 

  

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη και το κρασί μας.... εξαιρετικό!!!

Σας είχαμε πει για το εξαιρετικό κρασί που θα έχουμε. Ένα κρασί λοιπόν από την κορυφαία οινοποιία ΛΑΥΚΙΩΤΗ. Ευχαριστούμε θερμά και θα το τιμήσουμε δεόντως

 

Πολιτιστικό Κέντρο Δ. Αθηναίων "Μελίνα"

Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Αθήνα

    

 

  

  

  

   

  

  

  

  

  

 


 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΛΑΣ βιογραφικό

Ο Γιάννης Δάλλας γεννήθηκε το 1924 στη Φιλιππιάδα. Είναι ποιητής, νεοελληνιστής και μεταφραστής έργων της αρχαίας γραμματείας. Σπούδασε κλασική φιλολογία στην Αθήνα. Υπηρέτησε στη μέση και στην ανώτατη εκπαίδευση (καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου). Eξέδωσε δεκατρείς ποιητικές συλλογές από τις οποίες οι δέκα πρώτες περιέχονται στη συγκεντρωτική τους επανέκδοση "Ποιήματα 1948-1988" (Νεφέλη, 1990) και οι τρεις επόμενες είναι οι: "Αποθέτης" (1993), "Στοιχεία ταυτότητας" (1999) και "Γεννήτριες" (2004). Επίσης σειρά συγκεντρωτικών μελετημάτων ("H δημιουργική δεκαετία στην ποίηση του Βάρναλη" και "Κωνσταντίνος Θεοτόκης, κριτική σπουδή μιας πεζογραφικής πορείας"), φιλολογικές εκδόσεις των πεζών του Κωνσταντίνου Θεοτόκη (Διηγήματα, Oι σκλάβοι στα δεσμά τους), των συνθετικών συλλογών του K. Βάρναλη ("Σκλάβοι πολιορκημένοι" και "Tο φως που καίει") και των έργων του A. Κάλβου ("Ωδαί", "H Ιωνιάς", "Oι Ψαλμοί του Δαβίδ"). Δημοσίευσε ακόμη δύο κριτικά βιβλία γύρω από το θέμα της ποιητικής και το θέμα του κλασικισμού του Κάλβου και άλλα τέσσερα για την ποίηση του Καβάφη (από τα οποία, τα σημαντικότερα είναι τα: "Καβάφης και ιστορία" και "Ο Καβάφης και η δεύτερη σοφιστική"). Αρκετά δοκίμια που αναφέρονται σε θέματα και κείμενα της παλαιότερης, της μεσοπολεμικής και της μεταπολεμικής λογοτεχνίας ("Εποπτείες A΄", 1954, "Υπερβατική Συντεχνία", 1958, "Πλάγιος λόγος", 1989, "Ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης", 1997, "Ευρυγώνια", 2000, "Μανόλης Αναγνωστάκης - Ποίηση και ιδεολογία", 2000). Tο 2002 κυκλοφόρησε στις εκδόσεις "Άγρα" το βιβλίο του "Σκαπτή ύλη - Από τα σολωμικά μεταλλεία". Είναι επίσης συστηματικός μεταφραστής των αρχαίων λυρικών και των Αλεξανδρινών ποιητών: "Αρχαίοι λυρικοί" ("Χορικολυρικοί", "Μελικοί", "Ελεγειακοί", "Ιαμβογράφοι"), τα "Επιγράμματα" του Καλλίμαχου και "Tα δημώδη των αρχαίων" και "Αττικά συμποτικά", 2001). Τιμήθηκε με τη διάκριση του πρώτου Κρατικού Βραβείου Κριτικής και Δοκιμίου (1987) και του Μεγάλου Βραβείου Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του (1999).

 


 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ βιογραφικό

Ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Από το 1987, έχει εκδώσει 9 ποιητικά βιβλία και πλήθος μεταφράσεων σύγχρονων, κλασικών και αρχαίων έργων, ασκώντας παράλληλα την λογοτεχνική, πολιτισμική και πολιτική κριτική στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο. Οι εργασίες του έχουν επανειλημμένα βραβευθεί: *ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ (για το ποιητικό βιβλίο του, Στασιωτικά [1-50] *ΕΠΑΙΝΟΣ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» (για την μετάφραση της τραγωδίας του Ευριπίδη Ηρακλής Μαινόμενος) *ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ (για την μετάφραση του μυθιστορήματος του Βασίλι Γκρόσμαν Ζωή και Πεπρωμένο).

    

   

   


 

ΒΛΑΣΗΣ ΑΓΤΖΙΔΗΣ βιογραφικό

Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτορας Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Βασικές του σπουδές είναι τα μαθηματικά και οι Η/Υ (Φυσικομαθηματική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών). Το αντικείμενο της διατριβής του ήταν η σοβιετική, κομματική, ελληνόφωνη εφημερίδα του Καυκάσου Κόκκινος Καπνάς (Κόκκινος Καπνεργάτης), μέσω της οποίας αποκωδικοποιούνται οι «απόκρυφοι» επικοινωνιακοί κώδικες της σταλινικής εκδοχής του σοβιετικού καθεστώτος. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τον σοβιετικό Μεσοπόλεμο και την ιστορία του σοβιετικού ελληνισμού, καθώς και με τη διαδικασία μετάβασης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εποχή των εθνών-κρατών και με την ιστορική εμπειρία του ελληνισμού στη Μικρά Ασία. Έχει εκδώσει και επιμεληθεί 15 βιβλία. Έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα για τα θέματα που τον ενδιαφέρουν. Από το ’87 αρθρογραφεί σε εφημερίδες (Η Καθημερινή, Ελευθεροτυπία κ.ά.) και περιοδικά. Επιμελήθηκε τις "Σελίδες Ιστορίας" στην εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Υπήρξε επιστημονικός σύμβουλος σε ντοκιμαντέρ της ελληνικής τηλεόρασης, συμμετείχε σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Δίδαξε επίσης στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών το μάθημα για το συλλογικό Τραύμα και τη διαχείριση της Μνήμης. Από το 2009 επιμελείται το Σεμινάριο Ιστορίας στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» του Δήμου Κηφισιάς.

  


  πολιτιστικό κέντρο "Μελίνα"

 

   

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών