Μετέωρες Συναντήσεις «Incontri sospesi»

το τρίτο και τελευταίο ρομάντζο του Ζαφέιρη

βιβλίο του Λεωνίδα Μιχέλη 2018

 ΜΕΤΕΩΡΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Εμπρόσθιο Εσώφυλλο


 Λεωνίδας Μιχέλης

Δύο κορίτσια, σε απόσταση σαράντα ετών η μία από την άλλη, ξελογιάζονται (γοητεύονται) από τον ίδιο άντρα, τον Ολιβιέρο: η εγγονή του Lucíola, μιγάδα αλμπίνα, απόδημος, από τις αρχές του ‘50 στη Γαλλική Γουιάνα και η Ορτανσία από τη Θεσσαλονίκη, κόρη  ενός φίλου και συμμαθητή του.

Στον Μούρτο, μετά από χρόνια συναντιούνται κατά τύχη, ο Ζαφείρης και ο Χαλίλ. Η μακρινή ανάμνηση, των ημερών εκείνων που πέρασαν μαζί στην φυλακή των Ιωαννίνων, στην ενδοχώρα, έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη και των δύο. Ο Χαλίλ συνέχισε να ζει στα Γιάννινα, ενώ ο Ζαφείρης εγκαταστάθηκε στο Μιλάνο· επιστρέφει όμως στον Μούρτο με την Έμμα – τον όψιμο έρωτά της, όπως τον αποκαλούσε εκείνη – όποτε είναι δυνατόν. Είναι ο εκλεκτός τόπος του για να συμφιλιωθεί με την πατρίδα του.

Ένα μπλακ άουτ ανάμεσα σε παρόν και παρελθόν βάζει τάξη σε όσα συνέβησαν στον Χαλίλ: η εξορία στη διάρκεια του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών, ο θάνατος του αδερφού του και η συνάντηση με την Μάιρα, οι δρόμοι των οποίων είχαν χωρίσει πριν από χρόνια· εκείνη, το κοριτσάκι του τσιγγάνικου καταυλισμού όπου, εκείνος, έγινε δεκτός αφού τον περισυνέλεξαν καθώς περιπλανιόταν στους δρόμους των Ιωαννίνων, στη διάρκεια μιας επιχείρησης εκκαθάρισης στο τέλος του εμφυλίου πολέμου.

Η Έμμα αιχμαλωτίζεται απ’ όσα ακούει κι όσα της συμβαίνουν τριγύρω. Μέχρι που κάτι απρόσμενο αποφορτίζει τις σκέψεις της.

Το ορόσημο με την Ορτανσία, επέρχεται με την άφιξη της Lucíola, στο Μιλάνο. Η συνάντησή τους αποκαθιστά αφενός και καταπραΰνει αφετέρου τα βιώματα της καθεμιάς, καθώς διαστέλλονται στο χρόνο. Μια αλληλουχία περιστάσεων διαφωτίζει μια πολυπληθή εναλλαγή αινιγμάτων και παρεξηγήσεων, κάποιας πολύχρονης σιωπής.

Τέσσερις γυναίκες, τρεις άντρες, δύο απίθανες συναντήσεις και μια συναισθηματική παγίδα. Ιστορίες δήθεν μακρινές που αγγίζουν, συμπληρώνουν η μία την άλλη, κι ενίοτε ολοκληρώνονται.

 

Οπίσθιο Εσώφυλλο

Ο Λεωνίδας Μιχέλης γεννήθηκε στα Γιάννινα. Ζει στην Ιταλία από το 1960. Είναι Ηλεκτρονικός μηχανικός, διδακτωρ Πολυτεχνείου της Μπολόνια (Bologna). Βρισκόμενος εκεί κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος των του 1967, δεν μπόρεσε να επιστρέψει στην πατρίδα του για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Εργάστηκε σε μεγάλες βιομηχανίες στην Ιταλία και την Λατινική Αμερική και μετά σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Έχει εκδόσει τη συλλογή διηγημάτων Los claveles del aire το 2007 και τα μυθηστορήματα Lagave di smeraldo το 2009, Il ragazzo di Jànina το 2013, από τα οποία το τελευταίο εκδόθηκε και στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Μελάνι, τον Οκτώβριο του 2013 με τίτλο Το παιδί απο τα Γιάννινα και μια ακόμη συλλογή διηγημάτων Lombra imperfetta πάλι το 2013. Το μυθιστόρημα Al passo delle cicogne biαnche το 2015.

Οπισθόφυλλο

Υπάρχει ένα μέρος,

ξέρω ότι υπάρχει,

εκεί όπου οι λέξεις μας

εξακολουθούν να ειπώνονται 

ακόμη κι όταν τα φιλιά τις έχουν διακόψει

ο ύπνος τις έχει καταλαγιάσει

η βαβούρα του κόσμου τις έχει σκεπάσει.

 

Η εικόνα στο έξώφυλλο

Raffaele Turati, ο Ατλας μιλάει με το φεγγάρι,2017

Πίνακας ελαιογραφίας σε καναβάτσο 50x60, Ιδιωτική συλλογή

σε pdf

Περισσότερα για τον συγγραφέα

  

  

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών