Παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Βασίλη Γκουρογιάννη

«Αναψηλάφηση»

''Το Πνευματικό Κέντρο  του Δήμου Ιωαννιτών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων και οι εκδόσεις Μεταίχμιο , παρουσιάζουν το νέο μυθιστόρημα του συμπατριώτη μας  Βασίλη Γκουρογιάννη  με τίτλο ΑΝΑΨΗΛΑΦΗΣΗ  την 14 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 7μ μ στην αίθουσα Βασίλη Πυρσινέλλα , στο Πνευματικό Κέντρο . Αγ. Μαρίνας 55.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Βασίλης  Νιτσιάκος , καθηγητής της Φιλοσοφικής  Σχολής Ιωαννίνων  και

  • ο Φίλιππας Φίλιος, πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων.

Ο συγγραφέας θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει βιβλία που θα διαθέσει στο χώρο το βιβλιοπωλείο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ''

Η  υπόθεση του μυθιστορήματος Αναψηλάφηση έχει ως εξής: Ο ήρωας του βιβλίου –μέλος  μιας αριστερής, αντιστασιακής οργάνωσης κατά της δικτατορίας των Συνταγματαρχών η οποία εξαρθρώθηκε από τις χουντικές υπηρεσίες ασφαλείας– καταφεύγει στη Βαρκελώνη, πριν από την πτώση της δικτατορίας και αναδεικνύεται σε λαμπρό κλασικό φιλόλογο. Όμως φέρει σωματικά και κυρίως βαριά ψυχικά τραύματα και αυτο-ενοχές που δεν του επιτρέπουν την επιστροφή στη χώρα παρά πενήντα χρόνια αργότερα, όταν η ψυχή του τον εξωθεί στην τελική αναμέτρηση με τις πληγές και τις ενοχές του παρελθόντος. Όταν επιστρέφει βρίσκει μια χώρα σε πολιτική, οικονομική, ηθική, γλωσσική παρακμή, βουτηγμένη στον αμοραλισμό και στην αμάθεια. Οι παλιοί συναγωνιστές περιφέρονται από κόμμα σε κόμμα, έχουν αλλοτριωθεί, έχουν διαφθαρεί και οι πιο έντιμοι από αυτούς έχουν αποσιωπηθεί. Όλα έχουν αλλάξει και ο ίδιος έχει αλλάξει. Η χώρα έχει υποστεί βλάβη του «βιολογικού καθαρισμού» σε όλα τα αξιακά συστήματα και στους θεσμούς, με αποτέλεσμα να επιπλέουν τα περιττώματα και άτομα με ειδικό αξιακό βάρος να έχουν κατακαθίσει στον πυθμένα.


 Βασίλης Γκουρογιάννης

   

  

    

Ο Βασίλης Γκουρογιάννης μετά τα εμβληματικά και θαρραλέα έργα Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων (1990-ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2018), Το ασημόχορτο ανθίζει (1992), Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή (2009), με το παρόν βιβλίο δίνει το συγκλονιστικότερο και αρτιότερο  έργο του, μια αξονική τομογραφία των τελευταίων πενήντα ετών της χώρας που ασθενεί βαριά.

   

   

  

   

 

Είναι περίεργο αλλά λέει τη λέξη πατρίδα όλο και συχνότερα, και τη λέει ακόμη με μητρική προφορά, η ισπανική γλώσσα δεν της έφαγε κανένα γράμμα. Ολόκληρη η λέξη απαρτίζεται ευτυχώς από γράμματα που δεν τα χωνεύει το στομάχι της ισπανικής. Ενώ όμως πρέπει να νιώθει περήφανος για τη χρήση αυτής της λέξης, εντούτοις αισθάνεται ένα είδος αηδίας όταν η λέξη βρίσκεται στο στόμα του, σαν να έχει αρπάξει μασημένη τσίχλα από το στόμα των υπερπατριωτών, των Χρυσαυγιτών, και συνεχίζει να τη μασάει αυτός! Έχει μνήμες. Τις έχει γευτεί αυτές τις ιδεολογικές τσίχλες: Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια. Ελλάς-Ελλήνων-Χριστιανών. Πρέπει να δημιουργηθεί άλλη λέξη αγάπης για την πατρίδα, αυτή η όμορφη ομηρική λέξη πάτρης έχει καεί.

απόσπασμα από το βιβλίο

Ο Βασίλης Γκουρογιάννης (1951) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Γρανίτσα Ιωαννίνων. Τελείωσε το Λύκειο στα Γιάννενα και φοίτησε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε επί χρόνια ως δικηγόρος στην Αθήνα.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν: Βέβηλη πτήση (2003), Από την άλλη γωνία (2006), Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή (2009 – Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω), Σενάριο αθανασίας (2015), Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων (2018).

  

  

       

 

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών