«Η Πιλάλα του χρόνου»

του Γιάννη Μότσιου εδώ

Εκδόσεις Γρηγόρη, 2020 

παραγγελίες για τις δύσκολες μέρες μας  εδώ

21 Μαρτίου 2020

   περισσότερα για τον Γιάννη Μότσιο εδώ   

γράφει ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης Πρύτανης Πανεπιστημίου ΙωαννίνωνΠ Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Σ

 

Η ποίηση αποτελεί κατάθεση ψυχής, είναι μια προσωπική υπόθεση. Διαβάζοντας τη νέα ποιητική συλλογή του Γιάννη, είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω όλα όσα γνωρίζω για τη ζωή και το έργο αυτού του χαρισματικού πνευματικού διδασκάλου, αλλά και όσα έχω καταλάβει για τον άνθρωπο Γιάννη μέσα από τη μακροχρόνια φιλία μαζί του.

Ένας άνθρωπος βαθειά ρομαντικός και ευαίσθητος, νοσταλγός του παρελθόντος, ένας αιώνιος αγωνιστής με έντονες κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες. 

Αυτό που ξεχωρίζει και προσδίδει ιδιαίτερη δυναμική στα ποιήματά του είναι ο τρόπος με τον οποίο καταφέρνει να δημιουργεί ποιητικές εικόνες, γεμάτες ένταση και κίνηση, να καταγράφει τις αιώνιες ανθρώπινες ανησυχίες και προβληματισμούς, χαρίζοντας ένα υψηλού επιπέδου αισθητικό αποτέλεσμα. Έχοντας ως κεντρικό πυρήνα της θεματολογίας τον χρόνο, επιχειρεί αναπολήσεις από τα περασμένα με έναν νοσταλγικό τόνο που συναρπάζει. Ο Γιάννης προσπαθεί και το έχει καταφέρει, κατά τη γνώμη μου, να έρθει αντιμέτωπος με τον ίδιο τον χρόνο, να συνδιαλέγεται μαζί του και να τον προκαλεί «Μ’ αρέσει να τα βάζω με το ΧΡΟΝΟ. Να σκύβει το κεφάλι του, Αυτός, τα μάτια του να σηκώνει πονηρά, μισόκλειστα, να ξεκαρδίζεται στα γέλια…».

Η μνήμη αποτελεί βασικό εργαλείο για αυτή την αναπόληση, για αυτήν τη μάχη. Η μνήμη ως όχημα στις πλούσιες και βιωματικές εμπειρίες και την πολυτάραχη ζωή του, μια ζωή γεμάτη αγώνες. Η μνήμη ως όχημα στα χρόνια της αντίστασης, της πάλης, του θανάτου, της αδικίας αλλά και ως όχημα για την έκφραση της αγάπης, του έρωτα και των πιο δυνατών συναισθημάτων. Η μνήμη,  «βαρύ φορτίο το κουβαλάμε πάνω μας», αποτελεί κοινό τόπο με τον αναγνώστη, προκαλώντας τον να αναπολήσει τις δικές του προσωπικές μάχες.

Η αισιοδοξία που χαρακτηρίζει τον Γιάννη είναι διακριτή και στα ποιήματά του και είτε μεταφράζεται ως τόλμη «Μ’ αρέσει να τα παίζω κορώνα γράμματα. Στη ζωή. Πολύ μ’ αρέσει. Και πάντα μου’ βγαινε το που πολύ το θέλω εγώ.» είτε εκφράζεται με υπερβολικό ρομαντισμό που συγκινεί «Απόκτησε καινούργιο νόημα. Για μένα. Η ζωή. Σε ύψος και σε κάλλος. Ακόμα και σε μάκρος περνάει τα όριά της η ζωή».

 

Αγαπητέ Γιάννη,

Σε ευχαριστώ για τη δημιουργικότητά σου μέσω της οποίας γινόμαστε κοινωνοί ενός όμορφου κόσμου, του δικού σου κόσμου.

Τριαντάφυλλος Αλμπάνης

Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΗΓΟΡΗ

Iπποκράτους 43, 106 80 Αθήνα
Τηλ.: (210) 36 37 016 - 011 Fax:  (210) 36 26 646
Email: info@grigorisbooks.gr

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

Σόλωνος 71, 106 79 Αθήνα Τηλ.: (210) 36 29 684 Fax:  (210) 36 25 476

Email: grbookstore@gmail.com

περισσότερα σε pdf εδώ και εδώ

    

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών