Τα «Σιχτιρλίκια» του Θόδωρου Δρίβα

«Έσπειρες λουλούδια και σου βγήκαν γαϊδουράγκαθα»

 επιμέλεια και πρόλογος Δημήτρη Βλαχοπάνου


Θόδωρος Δρίβας

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άπειρος Χώρα το βιβλίο του Θόδωρου Δρίβα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Σιχτιρλίκια» και υπότιτλο «Κείμενα αγωνίας και σαρκασμού». Το βιβλίο που εκδόθηκε με επιμέλεια και πρόλογο του Δημήτρη Βλαχοπάνου και αφιερώνεται στην ιερή μνήμη της Φωτεινής και Αποστόλη, μάνας και πατέρα του συγγραφέα, περιλαμβάνει κείμενα που φιλοξενήθηκαν στις σελίδες του τοπικού τύπου και αντανακλούν την ανησυχία, τον σαρκασμό, αλλά και τον θυμό τού ενεργού πολίτη για όλα όσα ταλάνισαν και ταλανίζουν την παγκόσμια αλλά και την τοπική κοινωνία κατά την τελευταία δεκαπενταετία (2006 – 2021).

Με γλώσσα τολμηρή και ύφος σκωπτικό και ασυμβίβαστο ο συγγραφέας τού βιβλίου αλλού στηλιτεύει και αλλού διακωμωδεί τα κακώς κείμενα και όσους τα παράγουν ή τα εκφράζουν, εκτοξεύοντας τα βέλη του προς όλες τις πλευρές της πολιτικής ζωής και των πολιτικών κομμάτων. Ο Θόδωρος Δρίβας είναι ένα οξύ πνεύμα, που ζυμώθηκε και ωρίμασε μέσα στον κόσμο της αδιάκοπης καθημερινής πάλης με τις ανάγκες και τα προβλήματα του αγροτικού μόχθου. Τα γραπτά του, αποτυπωμένα πάνω σε πρόχειρα χαρτιά, είναι σκέψεις και στοχασμοί που αναπήδησαν και ανασύρθηκαν από μέσα του άξαφνα σε στιγμές έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Μια εικόνα, μια σκηνή, ένας διάλογος, ο τίτλος μιας εφημερίδας, ένα φυσικό φαινόμενο, ένας ανήσυχος ύπνος, οτιδήποτε χαλούσε και διασπούσε την ποθούμενη ευταξία, έφερναν ποικίλες αναταράξεις στην ψυχολογία του και τον ωθούσαν να πιάσει το μολύβι και το χαρτί που έβρισκε μπροστά του για να ξεσπάσει και να ξαλαφρώσει.

«Τα κείμενα αυτά», όπως γράφει ο ίδιος στον πρόλογο του βιβλίου του, «δε φιλοδόξησαν, όταν γράφονταν, να μαζευτούν σ’ έναν τόμο βιβλίου και να πάρουν το δρόμο τους για να φτάσουν στα χέρια των φίλων μου ή να τοποθετηθούν στα ράφια των βιβλιοθηκών. Η έκδοσή τους οφείλεται στην επιμονή κάποιων καλών αναγνωστών μου, οι οποίοι δεν παρέλειπαν κάθε φορά να με παροτρύνουν τονίζοντας πως αξίζει για την ιστορία να πάρουν τη θέση που τους πρέπει στις σελίδες ενός βιβλίου, για να τα χαρούν διαβάζοντάς τα όλα μαζί με την αίσθηση πως αναπνέει μέσα σ’ αυτά ο άλλος μου εαυτός: εκείνος που δεν τα κατάφερε, μέσα σ’ εκείνες τις δύσκολες και σκληρές συγκυρίες, να γίνει αυτό που του έπρεπε να γίνει».

Ο Θεόδωρος Δρίβας γεννήθηκε στην Αγία Παρασκευή Άρτας, όπου ζει ως σήμερα με την οικογένειά του. Ασχολείται από τα παιδικά του χρόνια με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και δραστηριοποιείται στην αγροτική καλλιέργεια. Συμμετείχε για πολλά χρόνια  ενεργά στο συνεταιριστικό και αυτοδιοικητικό κίνημα. Εκλέχτηκε επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος δήμου Αράχθου και δήμου Νικολάου Σκουφά Άρτας, ενώ διετέλεσε αντιδήμαρχος δήμου Νικολάου Σκουφά. Δημοσιεύει άρθρα και κείμενα στον τοπικό τύπο.

 

Οπισθόφυλλο

  

Εξώφυλλο

    

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών