Παρουσίαση του βιβλίου, του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, 

«Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή»,

εκδόσεις Στοχαστής, στα Ιωάννινα


 

 

Η περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Ηπείρου σας προσκαλεί την Τετάρτη στις 30 Οκτωβρίου 2013 στις 19.00 μ.μ.  που θα πραγματοποιηθεί  η παρουσίαση του μυθιστορήματος, του κ. Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη,  «Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή», εκδόσεις Στοχαστής, στα Ιωάννινα. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου Ναπ. Ζέρβα 28-30, Στοά Σάρκα, 2ος  όροφος. Για το βιβλίο του Σχολικού Συμβούλου κ. Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη θα γίνει χαιρετισμός από την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Δώρα Χουλιάρα. Θα προλογίσει ο κ. Στέφανος Τσιάλος Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Ηπείρου. Θα μιλήσουν οι Σχολικοί Σύμβουλοι κ. Γιάννης Αναγνώστου, Δρ. Ιστορίας και ο κ. Μηνάς Ευσταθίου, Ειδικής Αγωγής. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Στέφανος Ντόβας, δημοσιογράφος.

  

 

       ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

             Χαιρετισμός

             της κ. Δώρας Χουλιάρα Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Ηπείρου

            θα προλογίσει:

            ο κ. Στέφανος Τσιάλος Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε. Ηπείρου

           Θα μιλήσουν οι Σχολικοί Σύμβουλοι:

             κ. Γιάννης Αναγνώστου, Δρ Ιστορίας

             κ.  Μηνάς Ευσταθίου,  Ειδικής Αγωγής

             Συντονιστής: κ. Στέφανος Ντόβας, δημοσιογράφος     

 

 Από την τελευταία συνέντευξη του Α. Αϊνστάιν:

 

‘‘Κύριοι λυπάμαι που σας βλέπω έτοιμους να φύγετε χωρίς να μου υποβάλετε την ουσιαστικότερη ίσως ερώτηση. Ζητήσατε να σας απαντήσω σε χίλια δυο πράγματα, κανείς σας όμως δε θέλησε να μάθει ποιος ήταν ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε το δρόμο προς την ανώτερη μαθηματική επιστήμη, σκέψη και έρευνα. Και για να μη σας κουράζω, σας το λέω έτσι απλά χωρίς λεπτομέρειες, ότι ο μεγάλος μου δάσκαλος υπήρξε ο αξεπέραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, στον οποίο εγώ προσωπικά, αλλά και η μαθηματική επιστήμη, η φυσική και η σοφία του αιώνα μας χρωστάμε τα πάντα».      

 

Οργανωτική Επιτροπή

Θεοδώρα Χουλιάρα,  Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου

Ανδρέας Δήμος, Προϊστάμενος Επιστημονικής & Παιδαγωγικής

                         Καθοδήγησης Δ.Ε. Ηπείρου

Στέφανος Τσιάλος, Προϊστάμενος Επιστημονικής & Παιδαγωγικής

                          Καθοδήγησης Π.Ε. Ηπείρου

 

Επικοινωνία: 

Τηλ:  2651083893

       Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή


Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή

 Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (Βερολίνο, 13 Σεπτεμβρίου 1873 – Μόναχο, 2 Φεβρουαρίου1950) ήταν κορυφαίος σύγχρονος Έλληνας μαθηματικός που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Καραθεοδωρή ήταν γνωστός εκτός Ελλάδας ως Constantin Carathéodory και συχνά αναφέρεται (λανθασμένα) ως Καραθεοδωρής. Το επιστημονικό έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή επεκτείνεται σε πολλούς τομείς των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αρχαιολογίας. Είχε σημαντικότατη συνεισφορά ιδιαίτερα στους τομείς της πραγματικής ανάλυσης, συναρτησιακής ανάλυσης και θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης.

    Από το 1891 έως το 1895, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Στρατιωτική Σχολή του Βελγίου στις Βρυξέλλες. 

   Με την αποφοίτησή του, το 1895, αποδέχτηκε την πρόσκληση του θείου του, Αλέξανδρου Στεφάνου Καραθεοδωρή, ο οποίος ήταν γενικός διοικητής της Κρήτης, και τον επισκέφθηκε στα Χανιά. Εκεί γνωρίστηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Στην συνέχεια πήγε στην Λέσβο, όπου μετείχε στην κατασκευή έργων οδοποιίας, ενώ το 1898 πήγε στην Αίγυπτο, για να εργαστεί ως μηχανικός στην βρετανική εταιρεία που κατασκεύαζε το φράγμα στο Ασουάν. Στην Αίγυπτο συνέχισε να μελετά μαθηματικά συγγράμματα, ενώ έκανε και μετρήσεις στην κεντρική είσοδο της πυραμίδας του Χέοπα, τις οποίες και δημοσίευσε.                                    
   Στην Αίγυπτο, ο Καραθεοδωρή κατάλαβε πόσο μεγάλη γοητεία και επιρροή ασκούσαν επάνω του τα Μαθηματικά και συνειδητοποίησε πως η δουλειά του μηχανικού δεν ήταν εκείνη που αναζητούσε το ανήσυχο πνεύμα του. Έτσι το 1900, ο 27χρονος πια Καραθεοδωρή, προς μεγάλη έκπληξη των δικών του, αποφάσισε να εγκαταλείψει το επάγγελμα του μηχανικού και να πάει στην Γερμανία για να σπουδάσει Μαθηματικά. Για δύο χρόνια παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Η φήμη του ως μαθηματικού τον έφερε σε φιλική και επαγγελματική επαφή με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Οι δύο άνδρες γνωρίσθηκαν το 1915 διατήρησαν μια επιστημονική σχέση, στηριγμένη στην αλληλοεκτίμηση και σεβασμό. Τότε άρχισε και το ενδιαφέρον του Καραθεοδωρή για την Θεωρία της Σχετικότητας.                                                                                                                                            
   Το 1911, μετά από πρόσκληση του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο Καραθεοδωρή συμμετείχε στην επιτροπή επιλογής καθηγητών για το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1913 έγινε καθηγητής της Α΄ έδρας της μαθηματικής επιστήμης του Πανεπιστημίου του Γκέντινγκεν, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1918. Το 1920, πάλι με πρόσκληση του Βενιζέλου, ανέλαβε να οργανώσει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στη Σμύρνη. Η απόφαση του Καραθεοδωρή να επιστρέψει στην πατρίδα του προκειμένου να της φανεί χρήσιμος, παρόλο που μεσουρανούσε στη Γερμανία, είναι μάλλον ενδεικτική της αγάπης του για την Ελλάδα.                          
Στην Σμύρνη ο Καραθεοδωρή έμεινε μέχρι την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου τον Αύγουστο του 1922. Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην πόλη, ο 49χρονος Καραθεοδωρή κατόρθωσε να διασώσει τη βιβλιοθήκη και πολλά από τα εργαστηριακά όργανα του Ιονίου Πανεπιστημίου και να τα μεταφέρει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η δωρεά Καραθεοδωρή βρίσκεται μέχρι τις μέρες μας στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1922 διορίστηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1923 διορίσθηκε καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.                               
  Απογοητευμένος από την κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων, εγκατέλειψε την Ελλάδα το 1924, για να αναλάβει καθηγητική θέση στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, που εκείνο τον καιρό ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας και δίδασκαν σ' αυτό κορυφαία ονόματα.  Το 1930, πάλι μετά από πρόσκληση του Ελευθέριου Βενιζέλου, ανέλαβε καθήκοντα κυβερνητικού επιτρόπου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να βοηθήσει στην αναδιοργάνωση του πρώτου και στην οργάνωση του (νεοσύστατου) δεύτερου.                           

   Το 1932, επέστρεψε στην έδρα του στο Μόναχο και παρέμεινε στην πόλη αυτή, ακόμα και μέσα στα δύσκολα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
   Τον Δεκέμβριο του 1949 έδωσε την τελευταία του διάλεξη στο Μόναχο. Πέθανε δύο μήνες αργότερα. Η σωρός του ενταφιάστηκε στο Κοιμητήριο Waldfriedhof του Μονάχου.

 


 Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

 

Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης κατάγεται από την Λέσβο και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και στην Θεολογική Σχολή Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπέρμιχαμ και μετεκπαιδεύτηκε στο Μόναχο, όπου και εργάστηκε για μια πενταετία ως δάσκαλος στο Ευρωπαϊκό Σχολείο. Τα τελευταία χρόνια ζει στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας και εργάζεται ως Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. στην Άρτα.

     

  

Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, Στοχαστής

Κάποτε στην Άρτα, Στοχαστής

Άρτα 1881-1941, Παρασκήνιο

Μια απρόσμενη συνάντηση Αϊνστάιν-Καραθεοδωρή, ΑΛΔΕ Εκδόσεις

Σταθμός Ζωή, Στοχαστής

Ο μύθος και τα εικονογραφημένα βιβλία, Παρασκήνιο

Η διδασκαλία της γεωγραφίας, Παρασκήνιο

Δημήτριος πολιορκητής, Στοχαστής

Η παράσταση, Σμυρνιωτάκη

 


 
 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών