Η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

σας προσκαλεί σε εκδήλωση µε αφορμή την έκδοση του βιβλίου

του κυρίου Γρηγορίου Αυδίκου, Δικαστικού Πληρεξουσίου Α΄ Ν.Σ.Κ., ∆.Ν.

 

Ελευθερία της Έκφρασης και ΕΣΔΑ

Οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ κατά της Ελλάδας και η εκτέλεσή τους

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, ώρα 17:30

Αίθουσα «Χάρης Καρατζάς», ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Μαυρομιχάλη 23, Αθήνα

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

 Προεδρεύων

Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ τ. Πρόεδρος του ΕΔΔΑ

Ομιλητές

Ιωάννης-Κωνσταντίνος Χαλκιάς, τ. Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Βασίλης Παπαστεργίου, Δικηγόρος

Θα συµµμετάσχει διαδικτυακά

Πέτρος Αλικάκος, Δ.Ν., Πρόεδρος Πρωτοδικών, Πρόεδρος Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης

 

Δείτε την πρόσκληση

Διά ζώσης & Live streaming

Πληροφορίες: Αθηνά Μαχαιροπούλου, Τ. 210 3678858, e-mail athinam@nb.org  

 ***************************

Το βιβλίο "Ελευθερία της έκφρασης και ΕΣΔΑ" αναλύει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, η οποία συντελεί δύο συγκλίνουσες λειτουργείες, ως ατομικό δικαίωμα, αλλά ταυτόχρονα και πυλώνα στήριξης του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το αντικείμενο του βιβλίου είναι η ελευθερία της έκφρασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ κατά της Ελλάδας και η εκτέλεση των αποφάσεων αυτών. Παρέχει μια ακριβή εικόνα του συνόλου της σχετικής νομολογίας και εντοπίζει τις υποκείμενες αιτίες των παραβιάσεων που διαχρονικά έχει διαπιστώσει το ΕΔΔΑ. Συναφώς, εξετάζει τους τρόπους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να αποφευχθούν νέες παραβιάσεις.

Αναλύονται ειδικότερα :

  • Οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ για την ελευθερία της έκφρασης (ομάδες υποθέσεων Βασιλάκης και Κατράμη)

  • Οι υποκείμενες αιτίες των παραβιάσεων και οι σχετικές συμπερασματικές παρατηρήσεις

  •  Η πορεία της εκτέλεσης των ομάδων υποθέσεων Κατράμη και Βασιλάκης

  • Η εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ σε άλλα Κράτη μέλη της ΕΣΔΑ για παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης

  • Η γενική προσέγγιση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο ζήτημα της στάθμισης  της ελευθερίας της έκφρασης με το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή

  • Προτάσεις για την αποτελεσματική εκτέλεση των αποφάσεων κατά της Ελλάδας

Το βιβλίο απευθύνεται σε κάθε νομικό, δικαστή, μέλος του Ν.Σ.Κ., δικηγόρο, φοιτητή, ερευνητή και είναι ικανό να παρέχει μια αναλυτική και διεισδυτική εικόνα του παραπάνω δυσχερούς νομικού ζητήματος, το οποίο «ταλαιπωρεί» την Ελλάδα για περίπου είκοσι (20) χρόνια. Το ζήτημα αυτό έχει τόσο θεωρητικό όσο και πρακτικό ενδιαφέρον και απασχολεί τόσο τον ερευνητή όσο και τον νομικό της πράξης. Σε αυτό κάθε νομικός μπορεί να εντοπίσει (ανάλογα με την ιδιότητά του) τα εργαλεία εκείνα που θα του επιτρέψουν να προσεγγίσει το ζήτημα αυτό κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

 *****************

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ελευθερία της έκφρασης είναι ένα ζήτημα που απασχόλησε τις ανθρώπινες κοινωνίες ήδη από πολύ νωρίς και έχει αποτελέσει ζήτημα που οριοθετήθηκε στα πλαίσια του εκάστοτε εθνικού δικαίου (συνταγματικού και μη, π.χ. αστικού ή ποινικού) αλλά και αποτέλεσε αντικείμενο της επεξεργασίας μεγάλων διανοητών . Για παράδειγμα έχει διαδοθεί ιδιαίτερα η φράση «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπίζομαι μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες». Η παραπάνω διάσημη φράση, η οποία έχει συνδεθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο με τον Βολταίρο (ο οποίος έζησε από το 1694 – 1778), δεν ανήκει, όπως είναι πλέον γνωστό, σε αυτόν αλλά στην βιογράφο του και αποδίδει αυτό που εκείνη θεωρούσε ότι ήταν η θέση του Βολταίρου. Η φράση όμως αυτή δεν παύει να συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο, όχι απαραίτητα το περιεχόμενο της σκέψης του Βολταίρου αλλά τη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης στη σημερινή εποχή. Η ελευθερία της έκφρασης είναι ένας από τους βασικούς μοχλούς λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος αλλά και της αυτοπραγμάτωσης του ατόμου και ως τέτοια δεν μπορεί παρά να έχει πρωτεύοντα ρόλο. Όπως εύγλωττα έχει διατυπωθεί χωρίς μια ευρεία προστασία του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης δεν υπάρχει ελεύθερη χώρα, δεν υπάρχει δημοκρατία .

Η σημασία της προκύπτει ήδη από την ανάλυση της διττής φύσης. Το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης κατοχυρώνεται ως ατομικό αλλά και ως πολιτικό δικαίωμα . Κατοχυρώνεται ως ατομικό δικαίωμα θετικά καθώς αποτελεί μέσο για την αυτοπραγμάτωση του ατόμου αλλά παράλληλα κατοχυρώνεται ως ατομικό δικαίωμα και αρνητικά έναντι του κράτους αλλά και κάθε μορφής εξουσίας. Από την άλλη, κατοχυρώνεται ως πολιτικό δικαίωμα καθώς είναι το αναγκαίο εκείνο προαπαιτούμενο που επιτρέπει τον ελεύθερο δημόσιο διάλογο και οδηγεί στον σχηματισμό της πολιτικής βούλησης των πολιτών. Ο διττός αυτός χαρακτήρα του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου, ως ατομικό και πολιτικό δικαίωμα, και η άμεση διασύνδεσή του με τη δημοκρατία, αναγνωρίζεται διεθνώς από ανώτατα και διεθνή δικαστήρια.

 

Βιογραφικό:

Ο Γρηγόρης Αυδίκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πρέβεζα και σήμερα κατοικεί στο Χαλάνδρι. Είναι απόφοιτος του τμήματος Νομικής του ΕΚΠΑ, έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο ευρωπαϊκό δημόσιο δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Hull, είναι διδάκτωρ νομικής του τμήματος νομικής του ΕΚΠΑ και έχει διατελέσει μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα κοινωνικής πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 2013 μέχρι σήμερα εργάζεται ως Δικαστικός Πληρεξούσιος του Ν.Σ.Κ., ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει και δικηγόρος.

  

  

  

Έχει γράψει τρία βιβλία:

1. Η αστική ευθύνη του Κράτους μέλους της Ε.Ε. για τις παραβιάσεις του ενωσιακού δικαίου και η ένταξή του στην εθνική έννομη τάξη και

2. Η δίκαιη ικανοποίηση για την υπέρβαση της εύλογης διάρκειας της διοικητικής δίκης,

3. Παθογένειες του Συντάγματος και Αναθεώρηση, ενώ  παράλληλα αρθρογραφεί συχνά στο νομικό τύπο και έχει συμμετάσχει σε διάφορα συλλογικά έργα.

 

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών