Αθανάσιος ο Ψαλίδας: «Αρχείου Λόγος»

Δρ Ελένη Κουρμαντζή

Το έργο του κορυφαίου νεοέλληνα διαφωτιστή μέσα από τα χειρόγραφά του.

Αναδημοσίευση από εδώ     


 

Η νέα έκδοση της Δρος Ελένης Κουρμαντζή, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, φωτίζει το έργο του κορυφαίου Νεοέλληνα διαφωτιστή, Αθανάσιου Ψαλίδα, μέσα από χειρόγραφα και εκδόσεις του έργου του. Η πολυσχιδής προσωπικότητά του ξεδιπλώνεται μέσω τεκμηρίων της περιόδου 1786-1829, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη φιλοσοφία του Ανθρωπισμού και τις ιδέες του Διαφωτισμού

Χάρη στην έκδοση «Αθανάσιος ο Ψαλίδας: “Αρχείου Λόγος”», με την επιστημονική επιμέλεια της Δρος Ελένης Κουρμαντζή, το κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει το έργο, τη δράση και τη σκέψη αυτού του κορυφαίου διδασκάλου, λογίου και συγγραφέα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Ο Αθανάσιος Ψαλίδας αποτελεί μια ιστορική προσωπικότητα που έχει ταυτιστεί με τη διαμόρφωση της Παιδείας, της ριζοσπαστικής σκέψης και της πολιτικής-επαναστατικής δράσης για την ανόρθωση του «πεπτωκότος γένους» των υπόδουλων Ελλήνων.

Στόχος αυτής της έκδοσης είναι να παρουσιάσει στο κοινό μια σειρά από τεκμήρια, χωρισμένα σε αντίστοιχες ενότητες: Ιδιωτικός Βίος, Δημόσιος Βίος, Διδάσκαλος, Πολιτικός Βίος, Εκδόσεις & Συγγράμματα και Ποιητικά, επιτρέποντας τη μεταφορά της αυθεντικής ιστορικής πληροφορίας στο σήμερα. Στην έκδοση παρουσιάζεται ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της πολύπλευρης παρουσίας του Αθανάσιου Ψαλίδα, όπως αυτό προκύπτει, ως προς τα χειρόγραφα, μέσα από τεκμήρια του Αρχείου του, τα οποία περιέχονται στη «Συλλογή Σταματίου Κρίνου», η οποία βρίσκεται στην Αθήνα, στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους και, ως προς τα συγγράμματα, μέσα από τους φιλοξενούμενους στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη τόμους του έργου του.

Η έκδοση αποτελεί συνέχεια των δύο επιτυχημένων εκθέσεων βιβλίων και χειρογράφων του Αθανάσιου Ψαλίδα που πραγματοποιήθηκαν το 2019 στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, στην Αθήνα, και το 2020 στα Γ.Α.Κ. (Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου), στα Ιωάννινα.

Χρονολογία έκδοσης: Ιούνιος 2023

Εκδότης: Ίδρυμα Ωνάση

Γλώσσα: Ελληνικά

 

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών