«Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…» στη Θεσσαλονίκη

του Δημήτρη Βλαχοπάνου

Ηπειρωτική Εστία

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014, 11.00 π. μ.

 


 

Στη Θεσσαλονίκη ταξιδεύει το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…– Μια αληθινή ιστορία». Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου και ώρα 11.00 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης (Καλλάρη 2, περιοχή Λευκού Πύργου).

Την εκδήλωση της παρουσίασης διοργανώνουν η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ο Σύλλογος Αρτινών Θεσσαλονίκης και η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων (ΙΛΕΤ). Για το βιβλίο μιλούν η Βασιλική Παππά – Μιχαηλίδου,  καθηγήτρια του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και διευθύντρια της σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Φλώρινας, ο Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, και η Μαρία Καλαϊτζοπούλου, φιλόλογος που διδάσκει τα νέα ελληνική ως ξένη γλώσσα στο Αμερικανικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αθηνά Τοτοκώτση, Γενική Γραμματέας της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης, και θα χαιρετίσουν ο τοπικός σύμβουλος της μαρτυρικής κοινότητας Κομμένου Ηλίας Λάμπρης και εκπρόσωποι των διοργανωτών .

Το μυθιστόρημα «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…– Μια αληθινή ιστορία» είναι η μυθιστορηματική ανάπλαση του γάμου της Αλεξάνδρας Μάλλιου, της τραγικής νύφης του Κομμένου, που τυλίχτηκε στο αίμα και στη στάχτη τα χαράματα της 16ης Αυγούστου 1943, όταν οι Γερμανοί στρατιώτες της 1ης μεραρχίας Εντελβάις μετέτρεψαν το χωριό σε ολοκαύτωμα και δολοφόνησαν χωρίς διάκριση φύλου και ηλικίας 317 κατοίκους του, μεταξύ των οποίων 36 νήπια και βρέφη από 4 μηνών έως 5 χρονών.

Το βιβλίο «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…– Μια αληθινή ιστορία», γράφει η φιλόλογος Ευτυχία Τραγουδάρα, «υμνεί το αντάρτικο κίνημα, την αδελφική αγάπη, την αφοσίωση, και, μέσα από ένα πλήθος λαογραφικών στοιχείων, που έχουν σχέση με το γάμο και το τελετουργικό του, καταφέρνει να κρατάει στην επικαιρότητα τα γεγονότα της εποχής  φωτίζοντας από πολλές πλευρές την ιστορικότητα της σφαγής και πετυχαίνοντας έτσι μια σύζευξη του λαογραφικού με το ιστορικό στοιχείο».

Στην εκδήλωση αναμένεται να είναι παρών και ο επιζών του ολοκαυτώματος του Κομμένου Στέφανος Κοντογιάννης, ταξίαρχος ε. α. Στρατιωτικής Δικαιοσύνης.

 


 

 

 

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών