«Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ… – Μια αληθινή ιστορία»

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014, 07.00 μ. μ.

Στα Γιάννενα, αίθουσα «Δημήτρης Χατζής»  

 


 

Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα  07.00 το απόγευμα παρουσιάζεται στην αίθουσα εκδηλώσεων «Δημήτρης Χατζής» (Θεατράκι, περιοχή Σκάλα) το βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ… – Μια αληθινή ιστορία». Το βιβλίο είναι μια μυθιστορηματική ανάπλαση του ματωμένου γάμου της Αλεξάνδρας Μάλλιου, με τον οποίο σφραγίστηκε το έγκλημα πολέμου των ναζί στρατιωτών εναντίον του Κομμένου το πρωί της Δευτέρας 16 Αυγούστου 1943.

Την εκδήλωση της παρουσίασης διοργανώνουν ο Δήμος Ζαγορίου, o Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Ιωαννίνων, ο Δήμος Ιωαννιτών  και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Δώρα Χουλιάρα,  Περιφερειακή Διευθύντρια Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, ο Γιώργος Νικολάου, αναπληρωτής καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και ο Δημήτρης Χαντζαρόπουλος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Την εκδήλωση, την οποία θα προλογίσει και θα συντονίσει ο πρόεδρος  του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Ιωαννίνων Γιάννης Αναγνώστου, θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, ο δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος και ο τοπικός σύμβουλος της μαρτυρικής κοινότητας Κομμένου Ηλίας Λάμπρης. Κείμενα του βιβλίου θα διαβάσει η φιλόλογος Νίκη Ζούκη. Θα προβληθεί ολιγόλεπτο βίντεο με μαρτυρίες επιζώντων του ολοκαυτώματος και του γάμου.   

Το «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ… – Μια αληθινή ιστορία» είναι μια διαρκής καταγγελία της ναζιστικής βίας χωρίς όρια. 71 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα του Κομμένου, το βιβλίο κρατά αναμμένη τη φλόγα της μνήμης και καλεί τον αναγνώστη να μοιραστεί μαζί με το συγγραφέα την ατομική και συλλογική αγωνία, αλλά και τη γλυκύτητα της αδελφικής αγάπης μέσα στο ζοφερό τοπίο της γερμανικής κατοχής. Όπως γράφει η φιλόλογος Μαρία Καλαϊτζοπούλου, «ιστορία και μύθος συμπλέουν με τρόπο αριστοτεχνικό. Ο συγγραφέας καταφέρνει, ξεκινώντας από αληθινά γεγονότα και περιστατικά, να αναπλάσει με ρεαλιστική καθαρότητα αλλά και απόρρητη τη θλίψη έναν κόσμο ολοζώντανο. Με τη χάρη και την πνοή της λυρικής αφαίρεσης, με τη ροή του παραμυθικού και προφορικού λόγου δίνει ρυθμό και τόνο στην αφήγησή του, απομακρύνοντάς την έτσι από την ψυχρή παράθεση στοιχείων. Σκοπός του η διάσωση, μέσω της μνήμης, της οικογενειακής ταυτότητας, της συλλογικής ταυτότητας και βέβαια της προσωπικής του ταυτότητας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι στρατιώτες της 1ης γερμανικής μεραρχίας Εντελβάις που ανέλαβαν την τιμωρία και την εκτέλεση του Κομμένου, βύθισαν στο αίμα, στην απόγνωση και στη στάχτη ολόκληρη την Ήπειρο. Στις 14 Ιουλίου 1943 ο στρατηγός διοικητής της 1ης μεραρχίας Βάλτερ Στέτνερ εγκαθίσταται στα Γιάννενα. Το πολεμικό τοπίο στην Ήπειρο αποκτά πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά, με κυριότερο απ’ όλα την ακραία ναζιστική αρχή της βίας χωρίς όρια. «Μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη, η ελίτ του γερμανικού στρατού ξηράς, εγκαθίσταται εκείνες τις μέρες στην Ήπειρο, έχοντας πίσω της τέσσερα χρόνια πολέμου σε όλα τα μέτωπα, από τη Γαλλία μέχρι τον Καύκασο, με τελευταίο σταθμό πριν έρθει στην Ήπειρο το Μαυροβούνιο», γράφει  ο Αθ. Γκότοβος. Στις 22 Ιουλίου αρχίζει η «εκκαθαριστική επιχείρηση Ζάλμινγκερ» και τον επόμενο μήνα η επιχείρηση «Αύγουστος». Κατά το χρονικό αυτό διάστημα των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων εναντίον των «ληστοσυμμοριτών», η Ήπειρος μετατράπηκε σε λουτρό αίματος και σωρούς ερειπίων. Δεκάδες χωριά κάηκαν και εκτελέστηκαν εκατοντάδες αντάρτες και άμαχοι.

 

 


 

 

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών