ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΝΕΟΛΑΙΑΣ και ΑΘΛΗΣΗΣ

ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

 

ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 55, 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΤΗΛ. 26510 83940  FAX 26510 75784

www.pkdi.gr E-mail: pkioannina@gmail.com

 

Ιωάννινα, 9/3/2013        

 

Γιοχάν Σαπουτώ, Ο Εθνικοσοσιαλισμός και η αρχαιότητα

Βιβλιοπαρουσίαση

 

            Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει, την Tρίτη 12 Mαρτίου 2013 και  8 μ.μ., στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», το βιβλίο του  Γιοχάν Σαπουτώ, Ο Εθνικοσοσιαλισμός και η αρχαιότητα.

            Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Χάγκεν Φλάισερ, Oμότιμος Kαθηγητής Παν. Αθηνών, Άννα Μαρία Δρουμπούκη, υποψήφια Διδάκτωρ και ο καθηγητής Μωυσής Ελισάφ, Πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

            Μια μοναδική προσέγγιση στη σχέση του εθνικοσοσιαλισμού με την κλασική αρχαιότητα παρουσιάζει στο βιβλίο του ο Γιοxάν Σαπουτό, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ. Το βιβλίο του «Ο Εθνικοσοσιαλισμός και η αρχαιότητα» αναφέρεται με διεξοδικό τρόπο στην οικειοποίηση της αρχαιότητας από τον εθνικοσοσιαλισμό και την επικαιρότητα της μελέτης του ιδεολογικού λόγου των ναζί εξαιτίας της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

            Ο Άλφρεντ Ρόζεμπεργκ είχε διακηρύξει ότι οι Έλληνες ήταν λαός του Βορρά, ενώ ο Χίτλερ, στο βιβλίο του «Ο αγών μου», είχε αναφερθεί στη «φυλετική ενότητα» μεταξύ των αρχαίων Ελλήνων, των Ρωμαίων και των Γερμανών και υποστ6ήριξε ότι τους τρεις αυτούς λαούς ένωνε η ίδια μακραίωνη πάλη. Η σχέση του εθνικοσοσιαλισμού με την κλασική αρχαιότητα δεν έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ιστορικών: παρότι δεχόμαστε πρόθυμα ότι οι ναζί κατόρθωσαν να αφυπνίσουν μια αυθεντική και αδιαμφισβήτητη γερμανικότητα, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να συσχετιστεί ο εθνικοσοσιαλισμός με την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα Ο Γιόχαν Σαπουτό ερευνά σχολαστικά το ναζιστικό λόγο εκθέτοντας την παρουσία και τον πλούτο περί της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας. Εξαιρετικού ενδιαφέροντος η μελέτη του αναδεικνύει το εθνικοσοσιαλιστικό φανταστικό για την ελληνική και τη ρωμαϊκή αρχαιότητα, αποκαλύπτοντας τη συγκρουσιακή σχέση του με τον χρόνο. Η ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα γίνεται αντικείμενο νέας ανάγνωσης, παρέχοντας έναν ρωμαλέο, συγκροτημένο λόγο γύρω από αυτή την περίοδο.  

    


 

 

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών