ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Βαλτετσίου 42, Τ.Κ.: 106 81 Αθήνα  FAX : 210 / 33.01.408  e-mail:chafartg@otenet.gr

 

 Πληρ:. Χαρ.  Αντύπα,                                                                             Αθήνα 11/6/2014

Tηλ. 210. 3300 016 , εσ. 107                                                                 Αρ. Πρωτ.    852     

   Δ.Τ.  12                   

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Μαράτου:

"Ουτοπία κρυμμένη στο σώμα της πόλης-

 Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη και η εποχή του"

την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014 και ώρα  19:30 ,

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ διοργανώνει την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014 και ώρα  19:30 ,  στα γραφεία του ΕΕΤΕ, Βαλτετσίου 42 στα Εξάρχεια, παρουσίαση του βιβλίου του εικαστικού Ανδρέα Μαράτου: "Ουτοπία κρυμμένη στο σώμα της πόλης- Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη και η εποχή του" (εκδόσεις Ιανός, 2014)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Δρ. Ζωή Βαλάση, συγγραφέας  και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Η βραδυά θα πλαισιωθεί με μουσική.

Πιάνο: Θοδωρής Μπρουτζάκης, Τραγούδι: Μπέτυ Χαρλαύτη

Ο Ανδρέας Μαράτος γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Έχει επίσης ζήσει οκτώ χρόνια στη Θεσσαλονίκη και δύο στη Χίο. Είναι ζωγράφος και υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου.

Σπούδασε στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός» της Αρχιτεκτονικής Ε.Μ.Π., στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (Ζωγραφική και Τέχνη του βιβλίου) και στο Τμήμα Φυσικής Α.Π.Θ.. Έχει εργαστεί ως καθηγητής Καλλιτεχνικών στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ως καθηγητής Φυσικής στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Στο ενεργητικό του έχει τρεις ατομικές εκθέσεις, συμμετοχές σε ομαδικές, εικονογραφήσεις κι εξώφυλλα βιβλίων. Έχει εκδώσει τρία καλλιτεχνικά βιβλία με τίτλους: «Οι επτά λιποτάχτες», «Το δάσος με τα πετρωμένα αηδόνια», «Ο βροχοποιός».

 

Έργο εξωφύλλου: Ανδρέας Μαράτος

, «Ουτοπία κρυμμένη στο σώμα της πόλης», κάρβουνο και παστέλ σε χαρτί, 30x50cm

Από την Εισαγωγή του βιβλίου: Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη. Ο βαθιά λυρικός αλλά και εξεγερσιακός, διονυσιακός χαρακτήρας του. Οι ισχυροί δεσμοί του με τις τραγικές και τις μεγαλειώδεις στιγμές της μεταπολεμικής ιστορίας. Κυρίως με το απελευθερωτικό και χειραφετητικό εγχείρημα που διαπέρασε σαν ρίγος και σφράγισε όλο τον εικοστό αιώνα. Η Ουτοπία δεν αφορά στον υποτιθέμενο απατηλό χαρακτήρα του εγχειρήματος ούτε θρηνεί εκ του ασφαλούς για τη ματαίωσή του. Αφορά στην κατάδειξη της έκτασης και της έντασης της δυναμικής του, στις υποθήκες του για το μέλλον. Στην προκειμένη περίπτωση αναφέρεται στην άρρηκτη, λυτρωτική και ανοιχτή στον ιστορικό χρόνο σχέση μιας τέχνης υψηλής και του διαρκούς αιτήματος απελευθέρωσης, προσωπικής και κοινωνικής. Ο θεοδωρακικός μουσικός κόσμος αποτελεί μια σύγχρονη ελεγεία ουτοπίας. Είναι η ελεγεία ενός Όχι ακόμη-τόπου […].

Διαβάζουμε πό το Επίμετρο του Μίκη Θεοδωράκη : "Το βιβλίο του Ανδρέα Μαράτου υπήρξε για μένα αποκάλυψη και έκπληξη συγχρόνως. Γιατί καταστάσεις και γεγονότα που θεωρούσα πρόδηλα, δεδομένου ότι τα είχα ζήσει και μάλιστα εντατικά, έλαβαν ξαφνικά μια καινούρια μορφή και ένα διαφορετικό περιεχόμενο χάρη στην διαπεραστική και κάποτε ανατρεπτική ματιά του συγγραφέα… …Η αρχαιολογική σκαπάνη του Ανδρέα Μαράτου με έβγαλε από τον ευδαιμονικό μου λήθαργο και ομολογώ ότι δεν ξέρω ακόμα αν αυτό υπήρξε καλό ή κακό για μένα, δεδομένου ότι είχα καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να πείσω τον εαυτό μου ότι οι σχέσεις μου με τη ζωή και τους ανθρώπους είχαν τακτοποιηθεί αφήνοντάς μου ένα περιθώριο γαλήνης χωρίς μάταιες ελπίδες και ουτοπικές προσμονές…"

Με τιμή,

Για του ΔΣ του ΕΕΤΕ

 

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών