«Η τραγουδιστή γλώσσα των Ελλήνων»

Δυο λόγια για το βιβλίο της Μαρίας Στούπη

Περισσότερα για την Μαρία Στούπη      


 

Το βιβλίο «Η τραγουδιστή γλώσσα των Ελλήνων» της Μαρίας Στούπη είναι συνέχεια τής μελέτης  «Όταν ή γη ωοτοκούσε την γλώσσα της προσωδίας...» της ιδίας, όπου για μία ακόμη φορά  η συγγραφέας  προσπαθεί να ενημερώσει τους ερευνητές αλλά και το ευρύ αναγνωστικό κοινό για τις έρευνες της, γύρω από την Ελληνική Προσωδία. Επίσης προσπαθεί να εξηγήσει το πόσο τεράστιο είναι το θέμα της Ελληνικής Προσωδίας ως σημαντικό σκέλος τής Ελληνικής.

Ακόμα προσπαθεί να μας εξηγήσει,  γιατί ή Ελληνική Γλώσσα είναι ή ρίζα τής μουσικής του κόσμου. Διότι εκεί κρύβεται το κλειδί τής σοφίας. Ψάχνοντας να βρούμε ποια είναι ή Ελληνική Προσωδία ξεκλειδώνουμε τη γνώση πού βρίσκεται μέσα στην ψυχή του κόσμου. Αυτό είναι κάτι πού πρέπει να καταλάβουμε διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, για να εκτιμήσουμε και για να έχουμε έτσι, πνευματική ανάταση.

«Όσοι ασχολούμαστε  έστω και ελάχιστα μέσα στο μυαλό μας με την Ελληνική Γλώσσα, τόσο μορφωνόμαστε, τόσο το πνεύμα αντιστέκεται στο σκοταδισμό και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για έναν καλύτερο κόσμο»-αναφέρει η Μαρία Στούπη στο βιβλίο της.

Το βιβλίο «Η τραγουδιστή γλώσσα των Ελλήνων» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ελίκρανον», ως Β’ βελτιωμένη έκδοση του παλαιότερου βιβλίου της με τον ίδιο τίτλο και στη νέα του μορφή περιέχει 46 σελίδες.

* * *


Μαρίας Στούπη

Η Μαρία Σ. Στούπη γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Ο πατέρας της Ηπειρώτης (Βήσσανη Πωγωνίου) και συγγραφεύς έγραψε πολλά βιβλία ιστορικού και λαογραφικού περιεχο­μένου, ένα εκ των οποίων «Οι Ξένοι εν Κέρκυρα» βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Ετελείωσε το Αρσάκειο Πατρών. Μετά το πέρας των σπουδών της στο Εθνικο Ωδείο Αθηνών πιάνου και Αρμονίας, μετέβη στη Βιέννη για περαιτέρω σπουδές.

Έλαβε μέρος σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, μαζί με το σύζυγο της Χρήστο Νικολαϊδη (βιολί μουσική Ακαδημία Βιέννης), δίνοντας συναυλίες και διαλέξεις σε πολλά μέρη της Ελλάδος, όπως στο Βρετανικό Ινστιτούτο Κερκύρας, στις εορτές λόγου και τέχνης στη Λευκάδα, στις πόλεις Σερρών και Δράμας, Θεσσαλονίκη και άλλα μέρη. Δίδαξε σε πολλά Ωδεία Εθνικού, Ελλη­νικού Απολλώνιο Ωδείο, Παλαιάς Φιλαρ­μονικής Κερκύρας. Δημι­ούργησε το συγκρότημα «Ορφικοί» προκειμένου να παρουσιάσει Ορφικούς Ύμνους οι οποίοι ακούστηκαν στους Δελφούς, Σαντορίνη, Ελευσίνα και διάφορους συλλόγους εντός των Αθηνών. Η πιανίστα Κατερίνα Παπαϊωάννου-Κηπουργού βραβείο Πορτογαλίας έπαιξε στην αίθουσα των «Κωνσταντινουπολιτών» τα έργα για πιάνο Μαρ. Στούπη όπου για πρώτη φορά ακούστηκαν «ΣΕΙΚΙΛΟΥ ΕΠΟΜΕ­ΝΑ».

Έγραψε βιβλία για την Ελληνική γλώσσα, και για την Ελληνική Μουσική, έφερε στο προσκήνιο το θέμα της Προσωδιακής γλώσσας που είναι «Ρίζα της μουσικής του Κόσμου», αξιοποίησε για τον Έλληνα τους Ορφικούς Ύμνους, διδάσκοντας μέσα από τις αρχαίες λέξεις μελωδία μ’ ένα τρόπο μοναδικό, ώστε το παιδί δημιουργεί μαθαίνοντας και γράφοντας μουσική Ελληνική στην αρχαία και σύγχρονη γλώσσα.

* * *

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ Μ. ΣΤΟΥΠΗ

 

1.    ΟΡΦΙΚΟΙ ΥΜΝΟΙ Α’ ΤΕΥΧΟΣ

2.    ΣΕΙΚΙΛΟΥ ΕΠΟΜΕΝΑ Α’ ΤΕΥΧΟΣ

3.    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (Η ρίζα της μουσικής του κόσμου)

4.    ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

5.    ΓΙΑΤΙ ΥΜΝΩ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

6.    ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

7.    ΟΤΑΝ Η ΓΗ ΩΟΤΟΚΟΥΣΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ  ΠΡΟΣΩΔΙΑΣ

* * *

Σύντομα πρόκειται να εκδοθεί: «ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ», βιβλίο το οποίο συντάσσεται από την κάτωθι 10μελή ομάδα μουσικών κα ιφιλολόγων:

1.     ΜΑΡΙΑ Σ. ΣΤΟΥΠΗ, Πιανίστα-Συγγραφεύς, Κέρκυρα

2.     ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΜΠΟΧΟΛΗ,  Φιλόλογος (Αρχ. Ελλην. Ειδικ.), Αθήνα

3.     ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΛΙΑΝΙΤΗΣ, τ. Αρχιμουσικός «Μαντζάρου», Κέρκυρα

4.     ΚΑΤΕΡ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ- ΚΗΠΟΥΡΓΟΥ, Πιανίστα-Αρχαιολόγος, Αθήνα

5.     ΕΦΗ Γ. ΓΙΑΝΝΑΡΗ, Πιανίστα – Παιδαγωγός, Αθήνα

6.     ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΚΟΒΑΝΗ, Μεσόφωνος και Πιανίστα, Αθήνα  

7.     ΑΥΓΕΡΙΝΗ ΓΑΤΣΗ, Δημοτικό τραγούδι-Πιάνο, Αθήνα

8.     ΕΛΕΝΗ Κ. ΓΙΑΝΝΑΡΗ, Φιλόλογος-Μουσικός, Αθήνα

9.     ΙΒΑΝ-ΜΑΡΙΟΣ ΜΕΖΙΤΗΣ, Ηχολήπτης-Μουσικός Κέρκυρα

10.  ΣΟΦΙΑ ΒΡΥΩΝΗ, Πιάνο, Κέρκυρα

11.  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΡΕΒΛΑΣ, Γραμματέας Αθήνα

* * *

Το εξώφυλλο του βιβλίου

 

 

 

 

 

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών