ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΠΟΝ

ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

Συγγραφέας: ΝTAN ΦΡΑΝΚ

Μετάφραση: AΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ, ΦΩΤΗΣ ΣΙΑΤΙΤΣΑΣ

Την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 σημαίνουν μεσάνυχτα σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη και εγκαθίσταται για τα καλά το κράτος του τρόμου.

Ο Νταν Φρανκ, μέσα από τα στρατιωτικά γεγονότα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τα διπλωματικά παρασκήνια, παρακολουθεί και περιγράφει με ζωντανό και γλαφυρό τρόπο τον βίο και την πολιτεία διακεκριμένων διανοουμένων, συγγραφέων, καλλιτεχνών, ποιητών, γηγενών ή ξένων που καταφθάνουν στη Γαλλία μέσα στη δίνη των διωγμών και των επιστρατεύσεων.

Εβραίοι, προοδευτικοί, καταδιωγμένοι, εξόριστοι και πρόσφυγες, με ή χωρίς χρήματα και διασυνδέσεις, βρίσκονται σε αδιάκοπη μεταναστευτική κίνηση  στη διάρκεια της Κατοχής. Οι συνεργάτες πάλι των Γερμανών ή της κυβέρνησης του Βισύ, αντιμετωπίζουν κι αυτοί τον φόβο, αναζητώντας διευκολύνσεις και σιγουριά, μέσα στο κλίμα του ζόφου, και επινοώντας εχθρούς και αποδιοπομπαίους τράγους στην προσπάθειά τους να λυτρωθούν. Τη στιγμή των μεγάλων ανατροπών όλες οι αντιδράσεις είναι πιθανές, αλλά οι πιο ψύχραιμοι και ηρωικοί κερδίζουν το παιχνίδι για τον εαυτό τους και για τους άλλους.

Σαν σκηνοθέτης, ο Νταν Φρανκ καταγράφει τα γεγονότα και μας παρασύρει στη δίνη. Από το Παρίσι στη Μασσαλία μέσα στον πανικό της μεγάλης φυγής, από τη Μασσαλία στη Νέα Υόρκη μέσα στα πλοία της ελπίδας, από το Παρίσι στο Βερολίνο μέσα στα τρένα της ντροπής, από τους σταθμούς εκτόπισης στα στρατόπεδα της νύχτας και της ομίχλης, ο αναγνώστης βλέπει, εντυπωσιασμένος, άναυδος και δύσπιστος, να διασταυρώνονται οι μοίρες μιας γενιάς που η τραγωδία της Ιστορίας μετέτρεψε τη ζωή της σε μυθιστόρημα.

  


  

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΠΟΝ

Μακρυγιάννη 23-27

117 42 Ακρόπολη

Αθήνα- Ελλάδα

Τηλ: + (30) 2109235098

Fax: + (30) 2109214089

E-mail: info@kaponeditions.gr

www.kaponeditions.gr

   

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών