ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ

Ημιμάθειας εγκώμιο

Για μια καθολική ματιά στον σύγχρονο κόσμο

 

Σειρά: Επιστήμη για όλους

  

Πρόλογος: Χαρίδημος Κ. Τσούκας

 

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

 

Στην κουλτούρα μας, η «ημιμάθεια» έχει αρνητική χροιά: παρά την περιορισμένη γνωστική της βάση, δημιουργεί μια ψευδαίσθηση βεβαιότητας. Μάλιστα, οι ημιμαθείς θεωρούνται πιο επικίνδυνοι από τους αμαθείς!

 

Ο Γιώργος Παμπούκης προσεγγίζει την ημιμάθεια από μια πιο φρέσκια οπτική. Υποστηρίζει ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι σύγχρονες κοινωνίες οδεύουν ακυβέρνητες, χωρίς «σκοπό» είναι ότι οι πολίτες τους δεν ενημερώνονται ουσιαστικά για όσα συμβαίνουν γύρω τους. Η έξοδος από αυτό το αδιέξοδο προϋποθέτει, επομένως, την ουσιαστική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολλών.

 

Πώς θα γίνει αυτό; Πώς θα μάθουμε να αξιολογούμε τις πληροφορίες που μας κατακλύζουν; Ξεφεύγοντας από τα βαρύγδουπα, απορυθμιστικά φράγματα των ειδικών και καταφεύγοντας, χωρίς κανένα σύμπλεγμα, σε μια ανοιχτή για όλους αλλά προσεκτικά σχεδιασμένη γι’ αυτόν τον συγκεκριμένο σκοπό… ημιμάθεια.

 

Ο συγγραφέας εξηγεί με σαφήνεια τι οδήγησε στην πρόσφατη οικονομική κρίση και στο βιασμό του περιβάλλοντος. Παρουσιάζει τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο: παγκοσμιοποίηση, πληροφόρηση, διαδίκτυο, πολιτική συγκρότηση, θρησκεία κ.ά., βοηθώντας τον αναγνώστη να διαμορφώσει μια σφαιρική εικόνα της πραγματικότητας.

 

Με το βιβλίο αυτό, ο Γιώργος Παμπούκης μάς ωθεί να σκεφτόμαστε ολιστικά, να μη μας παρασύρουν οι διαιρέσεις των επιστημονικών κλάδων, να αναζητούμε συνθέσεις. Κυρίως όμως μας μεταφέρει το αίσθημα του Αριστοτελικού «θαυμάζειν» για την περιπέτεια της γνώσης και μας μεταδίδει τον ενθουσιασμό του για τα επιτεύγματά της. Διάβαζοντάς το μας γεννιέται η επιθυμία να θέσουμε κι άλλα ερωτήματα, να συνεχίσουμε το ταξίδι. Αν το ζητούμενο είναι η κίνηση, η ώθηση, η διαδικασία, ο συγγραφέας μάς δίνει τα καύσιμα. Ο δρόμος είναι μπροστά μας.

 

Χαρίδημος Κ. Τσούκας

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ

 

Η σειρά Επιστήμη για όλους προσεγγίζει με απλό και συνάμα έγκυρο τρόπο τους σημαντικότερους πυλώνες της σύγχρονης γνώσης, ανοίγοντας το δρόμο στην αναζήτηση και στον προβληματισμό.   

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Γιώργος Παμπούκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Παράλληλα με την άσκηση του επαγγέλματός του, ασχολήθηκε από νωρίς με τη συγγραφή δοκιμίων. Συνεργάστηκε, ως τακτικός συντάκτης επιφυλλίδων, με την εφημερίδα Το Βήμα για τέσσερα περίπου χρόνια και με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο για περισσότερα από δώδεκα χρόνια. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Ο μεγάλος κόσμος του μικρού ανθρώπου, Ερμής 1973 (έπαινος δοκιμίου της Ακαδημίας Αθηνών για το 1975), Πλοηγός ιδεών για την τρίτη χιλιετία, Δόμος 1992, Στην τροχιά του ενός Θεού, Έκδοση Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ) 1999 και Η μεγάλη αντιπαράθεση, Κριτική 2004.

   

Το εξώφυλλο του βιβλίου

 

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών