Γιάννης Καλπούζος

Ουρανόπετρα: Η δωδέκατη γενιά

ΠΕΡΙΛΗΨΗ


  Γιάννης Καλπούζος

---Το μυθιστόρημα απαρτίζουν δύο μέρη. Το "μικρό χρονικό" ξεκινά το 1569, επί ενετοκρατίας στην Κύπρο. Παρακολουθεί τις περιπετειώδεις διαδρομές των ηρώων και συγχρόνως την ανθρωπογεωγραφία και την τοπιογραφία της εποχής μέχρι το 1572, ενώ ο Γερόλεμος μοιράζει στους γιους του τέσσερα φυλαχτά, τα οποία αν ποτέ ενωθούν...

Το "Μεγάλο χρονικό" αρχίζει το 1892, με την αγγλοκρατία πλέον  να καταδυναστεύει τον λαό του νησιού. Αναπαριστάνεται η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καθημερινή ζωή μέχρι το 1917 και ακολουθεί τους Κύπριους εθελοντές στην Ελλάδα την περίοδο των πολέμων του 1897 και του 1912-13, Θεσσαλία, Άρτα, Φιλιππιάδα, Μπιζάνι, Γιάννενα.

Ο κεντρικός ήρωας πορεύεται με βάση τη ρήση του: "όπου πατώ είναι δικός μου δρόμος". Η πορεία προς την αυτογνωσία, ο πατριωτισμός, η αλαζονεία, το νόμιμο άδικο και το παράνομο δίκιο, το δέσιμο με τους προγόνους είναι ορισμένα από τα θέματα που πραγματεύεται η Ουρανόπετρα. Συνάμα ο έρωτας, η περιπέτεια, η αναγνωστική ευφορία μέσω της γλώσσας και το μυστήριο των φυλαχτών εγγυώνται στον αναγνώστη ένα μοναδικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο του λόγου και της φαντασίας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο


 

Κύπρος 1571, ο Γερόλεμος κόβει στα τέσσερα το φυλαχτό που του έσωσε τη ζωή, χαράζει σημάδια σε κάθε κομμάτι και τα μοιράζει στους τέσσερις γιους του. Αν ποτέ ενωθούν…

Δώδεκα γενιές αργότερα ένας απόγονός του πορεύεται με βάση τη θεωρία του: Όπου πατώ είναι δικός μου δρόμος, για να κτιστεί το θυελλώδες μυθιστόρημα “Ουρανόπετρα”.

Το βιβλίο περιδιαβαίνει σε Κύπρο, Αθήνα, Θεσσαλία, Ήπειρο και πάνω απ’ όλα στον συμπαντικό χάρτη της ψυχής εξιστορώντας μες από την πολυεπίπεδη ματιά του συγγραφέα, την αναγνωστική ευφορία και τους ολοζώντανους χαρακτήρες τη ζωή των αφανών που απάνω τους πατούμε.

Περιπέτειες, δυνατοί έρωτες, αναπάντεχες ανατροπές, άγνωστες εποχές, άγνωστη καθημερινότητα, η αιώνια πάλη του καλού και του κακού, το νόμιμο άδικο και το παράνομο δίκιο, ο πατριωτισμός και τα συνθήματα, ολόιδιοι κατακτητές με διαφορετικά προσωπεία, ο ελληνισμός στις γεωγραφικές εσχατιές του, τα όνειρα και οι ελπίδες των προπατόρων μας όλα γίνονται γέφυρα με το σήμερα θέτοντας μεταξύ πολλών άλλων το ερώτημα: Μήπως λησμονώντας το χθες αποκόβεσαι απ’ τη ρίζα σου κι αντί για δεντρί είσαι κισσός που ψάχνει αλλού στηρίγματα;

 

Τον έζωσε το άστραμμα του θανάτου. Καπνοί, κασμάδες, φτυάρια, ζεμπίλια, δεμάτια μπαμπάκι και τόνοι χώματος υψώθηκαν ωσάν τεράστιος ανθός της ροδιάς. «Θε μου!» πρόλαβε να πει κι όμοιαζε όπως έπεφτε ν’ απλώνει τα χέρια του, θαρρείς και καρτερούσε τον Θεό να τον αρπάξει και να τον απιθώσει παράμερα, απείραχτο κι ολόσωστο.

*

Έμπηξε τα δάχτυλα στον σωλήνα και τράβηξε κάμποσα κιτρινισμένα χαρτιά. Ξέστριψε μια κόλλα και πάσχισε να τη διαβάσει. Ανήμπορος να μετρηθεί με τις αράδες της αναρωτιόταν: Πόσο καιρό να βρίσκονταν κει μέσα; Τι να έγραφαν;

*

Πήρε να της βγάζει ένα ένα τα ρούχα ωσότου έμεινε ολόγυμνη ομπρός του. Θαρρείς κι ο αφρός της θάλασσας ορθώθηκε και σχημάτισε τ’ ολόλευκο κορμί της. «Αφροδίτη!» αναφώνησε και… γίνηκε πυροτέχνημα στην αγκάλη της μέχρι τα ξημερώματα.

*

«Έχει δρόμο που ορίζεις την πατημασιά σου και δρόμο όπου σου την ορίζουν άλλοι. Στοχάσου και διάλεξε σε ποιον θέλεις να πατάς».

«Όπου πατώ είναι δικός μου δρόμος!» αποκρίθηκε.

                                                

 *************************************************************

Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960. Από το 1983 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Το 2000 από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα εκδόθηκε η ποιητική συλλογή του: «Το νερό των ονείρων» καθώς και το μυθιστόρημά του: «Μεθυσμένος δρόμος».

Το 2002 από τις εκδόσεις Κέδρος εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του: «Μόνο να τους άγγιζα» και το 2005 από τις εκδόσεις Άγκυρα, το μυθιστόρημά του: «Παντομίμα Φαντασμάτων».

Το 2006 και το 2007 από τις εκδόσεις Ίκαρος εκδόθηκαν οι ποιητικές συλλογές του: «Το παραμιλητό των σκοτεινών Θεών» και «Έρωτας νυν και αεί», με την οποία ήταν υποψήφιος στη «μικρή λίστα» για το κρατικό βραβείο ποίησης 2008.

          Το 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το μυθιστόρημά του: «Ιμαρέτ» με υπότιτλο «Στη σκιά του ρολογιού» που κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών 2009, ενώ έχουν πουληθεί 70.000 αντίτυπα.

         Ακόμη, έχει γράψει τους στίχους 70 τραγουδιών μεταξύ των οποίων τα: «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» που ερμήνευσε η Γλυκερία, «Δέκα μάγισσες» με τον Γιάννη Σαββιδάκη, «Τι μου ‘χει λείψει» με την Ελένη Πέτα, «Γιατί πολύ σ’ αγάπησα» με τον Ορφέα Περίδη και άλλα. Επίσης 18 στίχους για το παιδικό θεατρικό έργο «Τρυφεράκανθος».

      Το 2011 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το μυθιστόρημά του: «Άγιοι και δαίμονες», με υπότιτλο «Εις ταν Πόλιν», το οποίο σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις βρίσκεται στην 38η χιλιάδα.

  

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών