ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ

Μια κριτική εισαγωγή στη Λαογραφία

 

Σειρά: Επιστημονική Βιβλιοθήκη

 

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

 

       Η Λαογραφία εδραιώθηκε ως επιστήμη έχοντας σαφώς εθνικό προσανατολισμό. Σήμερα, όμως, οι λαογράφοι έχουν οδηγηθεί σε αναθεώρηση των προσεγγίσεών τους και σε επαναπροσδιορισμό τόσο του θεωρητικού τους πλαισίου όσο και των μεθοδολογικών τους επιλογών, εγκαταλείποντας βαθμιαία τον εθνικό και φιλολογικό της χαρακτήρα. Ακολουθεί έναν κοινωνικό-ιστορικό προσανατολισμό, εγκαταλείποντας τον μνημειακό της χαρακτήρα και προσλαμβάνει τα χαρακτηριστικά του κοινωνικού-πολιτισμικού φαινομένου.

       Αυτός ο νέος δρόμος οδηγεί αναπόφευκτα στη διεπιστημονικότητα. Η συνάντηση της Λαογραφίας με την Κοινωνιολογία, την Κοινωνική Ανθρωπολογία, την Πολιτισμική Οικολογία, αλλά και ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης της με την Ιστορία, της δίνουν τη δυνατότητα να διευρύνει τους ορίζοντές της και να βελτιώσει τη μεθοδολογία της, για να καταλήξει σε πιο βαθιές ερμηνευτικές προσεγγίσεις.

       Στο βιβλίο αυτό, ο συγγραφέας ενσωματώνει τις σύγχρονες τάσεις, παρουσιάζοντας τη Λαογραφία ως μια κοινωνική επιστήμη που σέβεται το παρελθόν της, αλλά πορεύεται πια στους δρόμους του σήμερα.

 

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

 

Ο Βασίλης Νιτσιάκος είναι καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Cambridge σε διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα. Είναι συγγραφέας των πολλών επιστημονικών βιβλίων.

  

Το εξώφυλλο του βιβλίου

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών