ΣΤΗΝ ΝΤΡΙΜ ΤΙΜ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Ο ΜΑΝΘΟΣ ΣΚΑΡΓΙΩΤΗΣ

Ψυχές μαραγκιασμένες

από δημόσιες αμαρτίες

Παρουσιάστηκε το νέο του μυθιστόρημα

«Ένα κλειδί, τρεις πόρτες»

 

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού

 

Πιο καλή παρουσίαση πνευματικού πονήματος απ΄αυτή που έγινε στο νέο μυθιστόρημα του Ηπειρώτη συγγραφέα-Μονολίθι Ιωαννίνων-και καταξιωμένου εκπαιδευτικού Μάνθου Σκαργιώτη «Ένας κλειδί, τρεις πόρτες», δεν θα μπορούσε να γίνει.

Αυτό οφείλεται όχι μόνο στους λογιότατους παρουσιαστές, αλλά και στο βιβλιόφιλο πολυπληθές ακροατήριο, ηπειρώτικο και μη, που πλαισίωσε την εκδήλωση, αποδεικνύοντας συγχρόνως την πλατιά υποδοχή της οποίας έτυχε το πόνημα  του συγγραφέα. Υποδοχή ενός υπέροχου, βαθιά κοινωνικού, ανθρώπινου και ψυχογραφικό έργου, από έναν  ικανότατο δημιουργό. Ενός έργου που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και συνδυασμένου άρτια με το μύθο αποκαλύπτει την κατάσταση που επικρατεί στη σημερινή Ελλάδα μέσα από τρεις σημαντικούς τομείς: κοινωνικό, πολιτικό, θρησκευτικό. Τρεις τομείς, τρεις πόρτες που ανοίγουν με το αυτό κλειδί. Το κλειδί του Μάνθου Σκαργιώτη.

Ολάνοιχτες οι τρεις πόρτες ρίχνουν άπλετο φως και αποκαλύπτουν τα όσα κρύβονται και διαδραματίζονται πίσω απ΄αυτές: την αγάπη, το τραγούδι, τη στοργή, τη βία, το φόβο, το μίσος, τις ενοχές, το αίμα, τα αθώα παιδικά βήματα στην πρώτη. Στη δεύτερη δείχνουν το… δεύτερο πρόσωπο της Εκκλησίας, κρυμμένο καλά και εξουσιαστικά στο κατάμαυρο ράσο και τις ολόμαυρες καρδιές αρκετών από τους εκπροσώπους της. Καρδιές που δεν αρμόζουν στο λειτούργημά τους και που δεν πρέπει να επέχουν ουδεμία θέση ως προς την αποστολή τους, που δεν είναι άλλη από το να μοιράζουν στοργή, γαλήνη και αγάπη. Η τρίτη μας αποκαλύπτει σε όλο το τραγικό μέγεθός της τη διαφθορά, τη συναλλαγή, την αναξιοκρατία, τις κλοπές, την ατιμωρησία, τα σκάνδαλα και κάθε είδους ανομίας και τις οργιώδεις παρεκτροπές της ανάλγητης πολιτικής εξουσίας, καθώς και τις σχέσεις εξάρτησης με την Εκκλησία. Σχέσεις που πολλές φορές οδηγούν στο μπέρδεμα των κατωφλιών τους και όποτε συμβαίνει αυτό τα πράγματα μπλέκονται ενίοτε επικίνδυνα.

Γι΄αυτές τις πόρτες, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για το ποιος τις διαβαίνει και το ποιος διαθέτει το κλειδί που τις ανοίγει, όπως μας νουθετεί η καταπληκτική ιστορία του Μάνθου Σκαργιώτη, εν μέρει αληθινή, μας μίλησαν τρεις διακεκριμένοι πνευματικοί άνθρωποι.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, φιλόλογος-συγγραφέας κ. Μιχάλης Παντούλας, ο οποίος ψυχογράφησε και παρουσίασε τον άνθρωπο, εκπαιδευτικό και συγγραφέα, σεμνό και δωρικό λογοτέχνη Μάνθο Σκαργιώτη και το έργο του, μια υπέροχη πνευματική σύλληψη, λέγοντας μεταξύ άλλων:

Στο μυθιστόρημα του Μάνθου υπάρχει ένα σύμβολο, ένα κλειδί. Αν θελήσουμε να αποσυμβολοποιήσουμε την έννοια του κλειδιού θα διαπιστώσουμε ότι ο δημιουργός του κατορθώνει, πάντοτε μέσα από το έργο του, να ξεδιπλώνει αυτή την ευαίσθητη ματιά προς το κοινωνικό επίστρωμα, την ιθαγένεια, την εντοπιότητα. Ο ιθαγενής λόγος του Μάνθου Σκαργιώτη είναι αυτός που προσδιορίζει και την ταυτότητα του συγγραφέα. Η μετάπλαση του υλικού είναι εκείνη που καθορίζει τη λογοτεχνική δεινότητα και καθαρότητα της γραφής του. Γιατί ο Μάνθος, συμμετέχοντας στα δρώμενα, δεν πλάθει μόνο λέξεις ή εικόνες, αλλά και χαρακτήρες, είναι άριστος ψυχογράφος χαρακτήρων».

Στο ίδιο πνεύμα μίλησαν για το συγγραφέα και τον κορμό της ιστορίας, που ξεκίνησε από μια πραγματική οικογενειακή τραγωδία στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών και έγινε ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα από το Μάνθο, η επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μαρίτα Παπαρούση και η δημοσιογράφος, συγγραφέας και στιχουργός κ. Βάντα Κουτσοκώστα, γνωστή και για τον εύγλωττο και χειμαρρώδη λόγο της.

Την παρουσίασε διηύθυνε με επιτυχία, χιούμορ και τιμητικές αναφορές στα πρόσωπα των συντελεστών ο φιλόλογος-κριτικός λογοτεχνίας κ. Κώστας Μαργώνης, πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων, συνδιοργανώτριας της εκδήλωσης, ομού μετά του εκδοτικού οίκου «Μεταίχμιο», από τον οποίο κυκλοφορεί το βιβλίο, της οικοδέσποινας Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, εκ μέρους της οποίας απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο νεοεκλεγείς Έφορος Τύπου κ. Βασίλης Παπαϊωάννου και της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών, εκ μέρους της οποίας μίλησε ο πρόεδρός της κ. Χρήστος Λαναράς.

Εντυπωσίασε με το λιτό και μεστό λόγο του ο εκδότης του μυθιστορήματος, κ. Νώντας Παπαγεωργίου, ο οποίος μας γέμισε χαρά, ικανοποίηση και υπερηφάνεια λέγοντας ότι οι Ηπειρώτες δημιουργοί είναι ο βασικός κορμός της… Εθνικής Λογοτεχνών Ελλάδας και πως χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε. Σ΄αυτήν «παίζει» επάξια και ο Μάνθος Σκαργιώτης».

Τον τελευταίο λόγο είχε ο δημιουργός, ο οποίος μας αποκάλυψε τις σκέψεις του για το πώς συνέλαβε τον τίτλο του βιβλίου, τίτλος που υποδηλώνει το πλαίσιο και τον πυρήνα της ιστορίας και που δεν είναι άλλη απ΄αυτήν που ευστόχως χαρακτήρισε ο κ. Παντούλας, λέγοντας πως μέσα σ΄αυτήν «κινούνται ψυχές μαραγκιασμένες από δημόσιες αμαρτίες».

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η καταξιωμένη ηθοποιός κ. Θεοδώρα Σιάρκου.

Της παρουσίασης ακολούθησε δεξίωση στη διάρκεια της οποίας προσφέρθηκαν απλόχερα ηπειρώτικα εδέσματα και βεβαίως το… εθνικό ποτό των Ηπειρωτών, γνήσιο τσίπουρο.

περισσότερα για τον συγγραφέα

Φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής
 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών