Δελτίο Τύπου

 

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΛΙΩΤΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ

 «…ΓΙΑΤΙ ΚΥΛΑ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ»

Από το αρχαίο δράμα στο φλαμένκο

Επιστρέφοντας την ανθρωπολογία στο πεδίο της εμπειρίας

Σειρά: Επιστημονική Βιβλιοθήκη

       

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

 


Το εξώφυλλο του βιβλίου

Οι Βασιλική Λαλιώτη και Μαρία Παπαπαύλου, με την από κοινού συγγραφή του βιβλίου, επανέρχονται στο εθνογραφικό υλικό των επιτόπιων ερευνών τους στην Αθήνα και στην Ανδαλουσία και το αντιμετωπίζουν με κριτική και αναστοχαστική διάθεση. Πρόθεσή τους είναι να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι οι άνθρωποι (οι Gitanos από τη Jerez της Ανδαλουσίας και οι έλληνες συντελεστές της παράστασης Λυσιστράτη του Εθνικού Θεάτρου) προσλαμβάνουν τον κόσμο μέσα από το λόγο και τις επιτελέσεις του φλαμένκο και του αρχαίου δράματος, αντίστοιχα.

 

Η νέα θεωρητική προσέγγιση που υιοθετούν στη μελέτη του εθνογραφικού τους υλικού βασίζεται στο διάλογο μεταξύ του αποστασιοποιημένου, «αντικειμενικού», λόγου του επιστήμονα-αναλυτή και της υποκειμενικής αντίληψης που προκύπτει από την (ενσώματη-ψυχική-νοητική) εμπλοκή του ερευνητή στο ίδιο το πεδίο της έρευνας.

 

Προσλαμβάνοντας την εμβληματική φράση των συνομιλητών τους «...γιατί κυλά στο αίμα μας» κυριολεκτικά, οι συγγραφείς οδηγούν τον αναγνώστη σ’ ένα ταξίδι πέρα από τις κυρίαρχες ανθρωπολογικές μεταφορές περί εθνικών και εθνοτικών ταυτοτήτων. Τον οδηγούν πίσω στο πεδίο της εμπειρίας, εκεί όπου οι άνθρωποι βιώνουν τον κόσμο και μιλούν γι’ αυτόν ως μια συνέχεια, χωρίς τομές και ρήξεις, χωρίς όρια ανάμεσα στο χώρο και το χρόνο,  στον άνθρωπο και το περιβάλλον του, στη ζωή και την τέχνη.

 

Ένα βιβλίο που συνδυάζει την επιστημονική εγκυρότητα με τη βιωματική προσέγγιση. Περιέχει γλωσσάριο όρων του φλαμένκο, πολύτιμο για το φοιτητή και το μελετητή, καθώς και πλούσια βιβλιογραφία, που συμπληρώνεται από παραπομπές σε ιστοσελίδες και οπτικοακουστικό υλικό.

 

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

 

Η Βασιλική Λαλιώτη σπούδασε ιστορία-αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Durham στην Αγγλία. Διδάσκει Ανθρωπολογία της Επιτέλεσης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Η Μαρία Παπαπαύλου σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας  στη Γερμανία. Διδάσκει Εθνομουσικολογία-Μουσικές της Μεσογείου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

  

    

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών