Κάθε 29 του Φλεβάρη

  


 

  

  

   

   

 

    

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Νίκας

Κατηγορία: Σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία-Μυθιστόρημα

Κωδικός: 35323

ISBN: 978-960-481-768-9

Σχήμα: 14 x 20,5 cm

Σελίδες: 378

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Φεβρουάριος 2012

   

  

  

  

  

  

  

 

 

29 Φλεβάρη είναι η μέρα που βρίσκει τον χειμώνα αγκαλιά με την άνοιξη.

 

29 Φλεβάρη θα εκδηλωθεί ο έρωτας του Πάρη και της Ελένης.

 

 

Κάθε 29 του Φλεβάρη θα συναντιούνται στο ίδιο μέρος που είχαν δώσει

το πρώτο τους φιλί, για να μιλήσουν για όσα τους ενώνουν και όσα τους

χωρίζουν.

 

Στις 29 Φλεβάρη του 2000, ο Πάρης ελπίζει να συναντήσει την Ελένη στο

ίδιο μέρος που εδώ και χρόνια δίνουν το ραντεβού τους.

Θα είναι η Ελένη αυτή τη φορά εκεί;

 

Ένας έρωτας κι ένα ραντεβού που θα μείνουν αναλλοίωτα

στο χρόνο, ό,τι κι αν συμβεί στις ζωές των δύο αγαπημένων.

 

Ένα βιβλίο ύμνος στον έρωτα και την αληθινή αγάπη.

    

    ░░░░░░░░░░░░░░

Οι εραστές της 29ης Φεβρουαρίου

Αναδημοσίευση από Το Βήμα 24/03/2012     

Η ιστορία μιας σχέσης που περνά από τις συμπληγάδες της Μεταπολίτευσης και φθάνει ως τις ημέρες μας. Ο Πάρης και η Ελένη (όχι τυχαία, ίσως, παραπομπή στους μυθικούς ήρωες) είναι ένα ζευγάρι που γνωρίζεται στη διάρκεια της δικτατορίας στα φροντιστήρια της οδού Κάνιγγος, μιας περιοχής που θα σημαδέψει για πάντα τη σχέση τους. Φτωχός ο Πάρης, κόρη στρατηγού η Ελένη. Δυναμική κομμουνίστρια η Ελένη, συναισθηματικός και πολιτικά ανένταχτος ο Πάρης.

Θα ακολουθήσει ένας έρωτας, όπως αυτόν που έχουν βιώσει χιλιάδες παιδιά της Αθήνας. Η ερωτική τους σχέση αρχίζει στις 29 Φεβρουαρίου 1972. Είναι η εποχή των πρώτων φοιτητικών ταραχών που έμελλαν να γιγαντωθούν και να ταρακουνήσουν τη χούντα. Τα δύο παιδιά θα ζήσουν έντονα τον αντιδικτατορικό αγώνα, τόσο έντονα όσο και τον ίδιο τον έρωτά τους. Τα σχέδια των γονέων για σπουδές της Ελένης στην Αμερική θα τους χωρίσουν. Ταλαντεύονται, αλλά η εποχή αλλάζει και οι δύο νέοι θα παρασυρθούν στο ρεύμα μιας νέας κοινωνίας.

οι ίδιοι υπόσχονται να συναντώνται κάθε τέσσερα χρόνια στις 29 Φεβρουαρίου, «ό,τι κι αν έχει συμβεί ανάμεσά τους». Η απόσταση και η ζωή βάζουν άλλες προτεραιότητες, το ζεύγος χωρίζει ακολουθώντας ο καθένας δική του πορεία: οικογένεια, επιχειρήσεις για τον Πάρη, γάμος, παιδί, πανεπιστημιακή θέση για την Ελένη. Και οι δύο θα μείνουν πιστοί στις συναντήσεις τους κάθε τέσσερα χρόνια σε ένα καφενεδάκι της οδού Ακαδημίας, εκεί όπου είχαν πρωτογνωριστεί. Τη σχέση τους παρακολουθεί με αγάπη και ο Θανάσης, ο ιδιόκτητης του καφέ.

οι συναντήσεις αυτές είναι πυκνές, καθώς πρέπει να ενημερώσει ο ένας τον άλλο για τη ζωή του τα περασμένα χρόνια, αλλά και για τις αλλαγές που συνέβησαν. Άνοδος του ΠαΣοΚ, 17 Νοέμβρη, συγκυβέρνηση, πτώση του υπαρκτού, χρηματιστήριο, κοινωνική ευεξία. οι δύο εραστές σε κάθε συνάντησή τους έχουν παράλληλα μόλις ένα βράδυ για να χαρούν έναν διαχρονικό, αλλά στιγμιαίο έρωτα.

Το βιβλίο κλείνει με την τελευταία συνάντησή τους, που θα πυροδοτήσει μια ανάφλεξη στις σχέσεις όλων των προσώπων που σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με το ζευγάρι. οι χαρακτήρες είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στα πρότυπα της εποχής, να επηρεάζονται και να μεταλλάσσονται ανάλογα με τις κοινωνικές ή προσωπικές εξελίξεις, αλλά να κρατούν ορισμένες σταθερές, όπως ο έρωτας του πρωταγωνιστικού ζεύγους ή τα οράματα που μετουσιώνονται σε ένα αξιακό συμβόλαιο ζωής.

░░░░░░░░░░░░░░░

Ο Αλέξανδρος Νίκας γεννήθηκε το 1956 στο Σεβαστό Θεσπρωτίας. Επηρεάστηκε από πολλούς δασκάλους, με διαφορετική φιλοσοφία και κουλτούρα, αφού τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στο χωριό του και τελείωσε το δημοτικό στον Πειραιά. Παρακολούθησε τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου στην Παραμυθιά, συνέχισε στη Θεσσαλονίκη και πήρε το απολυτήριό του στα Γιάννενα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Μαθηματικών. Είναι παντρεμένος με τη δασκάλα Αποστολία Βουλτσίδου, έχει έναν γιο, τον Σωτήρη, και εργάζεται ως στέλεχος στον χώρο των πωλήσεων σε μεγάλη ελληνική εταιρεία.

    

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών