Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Οκτώβρης 2012

 


 

            Τον Οκτώβρη 2012 στην Ρουμανία έγιναν δύο σημαντικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Νίκο Καζαντζάκη και το έργο του.

            Η πρώτη, που έγινε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, ήταν οργανωμένη από τις Εκδόσεις  Humanitas, ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος της χώρας. Υπό την αιγίδα τους κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2012 η δεύτερη έκδοση του έργου Η αναφορά στον Γκρέκο του Νίκου Καζαντζάκη. Πρόκειται για καινούργια μετάφραση, που βασίζεται αυτή την φορά στο ελληνικό πρωτότυπο. Το κείμενο είναι πλήρες, χωρίς τις αποκοπές που έγιναν από την λογοκρισία του Τσαουσέσκου. Είναι η τέταρτη έκδοση έργου του Κρητικού (μετά τον Αλέξη  Ζορμπά, 2006, τον Χριστός ξανασταυρώνεται, 2008 και Ο τελευταίος πειρασμός, 2011) που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Humanitas σε νέο ρουμανικό ένδυμα.

            Στα πλαίσα της έκδηλωσης που έγινε το 17 Οκτωβρίου, στο μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Humanitasστο Βουκουρέστι,  η καινούργια έκδοση της Αναφοράς στον Γκρέκο παρουσιάστηκε από τέσερεις ομιλητές - ο Alex Stefănescu, σπουδαίος ιστορικός της ρουμανικής λογοτεχνίας και λογοτεχνικός κριτικός, η Alexandra Rusu, εκδότρια Booktopia, η οποία ομολόγησε οτι διάβασε τρεις φορές την Αναφορά, που αποτελεί «εγχειρίδιο ηθικής συμπεριφοράς» γι’αυτή, η  Elena Lazăr, μεταφράστρια και εκδότρια, αντιπρόεδρος του ρουμανικού τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας «Φίλοι του Νίκου Καζαντζάκη»,  και η Denisa Comănescu, διευθύντρια των Humanitas Fiction. ‘Ολοι οι τέσσερεις ομιλητές υπογράμμισαν την ξεχωριστή θέση του Καζαντζάκη στην Ρουμανία. «Ο  Καζαντζάκης, όπως και ο Καβάφης,  έχει δικαίωμα πολίτη στον ρουμανικό πολιτισμό», έλεγε η κ. Ελένα Λάζαρ. Το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι, δημοσιογράφοι του πολιτιστικού τύπου της πρωτεύουσας, φοιτητές, πολλοί αναγνώστες που αγαπούν τον Καζαντζάκη παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον  όλη την εκδήλωση.


 

            Την 26 Οκτωβρίου, στο Μουσείο «Παναίτ Ιστράτι» της Βράιλας, γεννέτειρα του φίλου του Καζάντζάκη, έγινε η δέυτερη εκδήλωση, αφιερωμένη στα 55 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη. Η Elena Lazăr, μεταφράστρια και εκδότρια, αντιπρόεδρος του ρουμανικού τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας «Φίλοι του Νίκου Καζαντζάκη», παρουσίασε την διάλεξη «55 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη»  που θα δημοσιευθεί σύντομα στην έκδοση «Τα χρονικά της Βραίλας». Η Ελένα Λάζαρ μίλησε επίσης για την καινούργια έκδοση της Αναφοράς στον Γκρέκο. Ο καθηγητής Zamfir Bălan, διευθυντής του Μουσείου «Παναίτ Ιστράτι» της Βράιλας, μίλησε για τις αναφορές στον  Παναίτ Ιστράτι στην αλληλογραφία του Καζαντζάκη. Ο συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Ionel Cândea, διευθυντής του Μουσείου της Βραίλας. Στο κοινό βρισκόνταν μέλη της ελληνικής κοινότητας της πόλης, υπάλληλοι της Νομαρχιακής Βιβλιοθήκης «Παναίτ Ιστράτι», δημοσιογράφοι, αναγνώστες φίλοι του Καζαντζάκη.

 

φωτογραφίες από την εκδήλωση

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών