Il ragazzo di Jànina

Το αγόρι από τα Γιάννενα

Βιβλίο του Λεωνίδα Μιχέλη Leonidas Michelis      

Ευαισθησίες χωρίς το φίλτρο της μετάφρασης:

Αυτή είναι η καινούργια λογοτεχνία, γραφή από γυναίκες και άνδρες που διαμένουν στην Ιταλία και διηγούνται τις ιστορίες τους στα ιταλικά και όχι στην μητρική τους γλώσσα. Ο αναγνώστης θα βρει καινούργια λύμφη μες στην γλώσσα του, γλώσσα πολλές φόρες αλλαγμένη  και συνεπώς ανανεωμένη από συγγραφείς που δεν είναι ιταλικής καταγωγής. Η, άλλες φόρες αποκαθιστώντας την στην αγνότητα εκείνη των σχολικών βιβλίων. Η, άλλες ακόμα θεληματικά  πτυχωμένη σε ήχους και αντηχήσεις που έρχονται από μακριά. Atmosphere libri αφιερώνει αυτή τη εκδοτική σειρά Biblioteca della terra, βιβλιοθήκη της γης, σ’ αυτούς τους “καινούργιους ιταλούς” πουν έχουν να πουν κάτι.

“Percepire sensibilità e mondi diversi senza il filtro della traduzione:

questa è la neoletteratura, la scrittura di donne e uomini stranieri che risiedono in Italia e narrano le loro storie in italiano e non più nella lingua nativa. Il lettore troverà nuova linfa nella propria lingua, a volte stravolta e quindi rinnovata da autori che non sono di origine italiana. Oppure restituita a una purezza da libri di scuola. O ancora volutamente piegata a sonorità che vengono da lontano. Atmosphere libri dedica la sua collana Biblioteca della terra ai nuovi Italiani che hanno qualcosa da raccontare nella nostra lingua.”

   

 www.atmospherelibri.it      

Το βιβλίο, Il ragazzo di Jànina θα κυκλοφορήσει στα Ιταλικά  βιβλιοπωλεία από τα μέσα του Νοέμβρη και θα παρουσιαστή στο τύπο και στο κοινό την Κυριακή 27 Νοέμβρη στις 12 η ώρα στην έκθεση  UN LIBRO A MILANO από 27 έως 29 Νοέμβρη.

    


 

  

 

   

Ο Λεωνίδας Μιχέλης γεννήθηκε το 1941 στην Ελλάδα, στα Ιωάννινα.

Απόφοιτος της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.

Ζει στην Ιταλία από τη δεκαετία του εξήντα.

Μηχανικός απόφοιτος,

Έχει δημοσιεύσει:
Τις ιστορίες "Los claveles del aire" και το μυθιστόρημα "L' agave di smeraldo".

  

 

  

  

Η πρόσκληση
Το βιβλίο και το οπισθόφυλλο

Οπισθόφυλλο:

H εξιστόρηση της περιπέτειας  μιας οικογένειας του περασμένου αιώνα στην οποίαν αντανακλούνται τρεις γενεές και η ιστορία ενός ολόκληρου λάου, του Ελληνικού. Οι προσωπικές περιστάσεις εξελίσσονται περιπλεκόμενες με γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Ελλάδος της εποχής εκείνης. Ένα ρομάντζο μέσα σε μια ιστορική κορνίζα με ένα σκηνικό μαγικής γοητείας και επιρροής και μια διήγηση ικανή να εισάγει τον αναγνώστη αυτοστιγμεί στην ουσία της αφήγησης οδηγώντας τον στην παραμεθόρια περιοχή της Ηπείρου, στα Γιάννενα, το έτος 1950. Ο αφηγητής, Ζαφείρης, ζει την παιδική του ηλικία  μέχρι να μεγαλώσει στην μικρή επαρχία, στα Γιάννενα. Η προσωπική του ζωή, τα συμβάντα, τα ανταμώματα, οι αγάπες, τα όνειρα και οι απογοητεύσεις παραπέμπουν και στη ζωή της αμέσως προηγούμενης γενιάς, “Οι μεσαίοι” (πατεράδες) και σε κείνη ακόμη παραπίσω,  “Οι προηγούμενοι”( Παππούδες).  Οι γυναίκες είναι οι πρωταγωνίστριες του ρομάντζου. Είναι γυναίκες δυνατές, γενναιόκαρδες, και με τον δικό τους τρόπο συναισθηματικές. Γυναίκες που μέσα από την  φαινομενική ευθραυστότητά τους αποκόμισαν την ενέργεια για να μην υποκύψουν οι ίδιες μαζί με τους άνδρες τους και συχνά για να νικήσουν. Η αφήγηση ακολουθεί “βήμα-βήμα” την Ιστορία, “κοιτάζει” τα γεγονότα που συνοδεύουν την απελευθέρωση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και εκείνα που ακλουθούν την μικρασιατική καταστροφή του 1922: το μεγάλο προσφυγικό δράμα, οι ληστοσυμμορίες της δεκαετίας του 1930 που δρούσαν με  καταφύγιο και ορμητήριο την ύπαιθρο, οι μεταναστεύσεις, η ναζιστική κατοχή και στο τέλος ο εμφύλιος πόλεμος με θύματα και καταδιώξεις αδελφοκτόνες. Γεγονότα και συμβάντα που άφησαν αλλού πληγές, αλλού μεγάλες ελπίδες και μεγάλες ιδέες. Και τα μεν και τα δε, δεν άφησαν πάντα ακέραιους  και αλάβωτους τους εμπλεκόμενους.

     

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών