Βιβλία του ιστορικού
Ανδρόνικου Φάλαγγα
στο Βουκουρέστι

Της Έλενα Λαζάρ

 

       Δύο βιβλία στη γαλλική γλώσσα του Έλληνα ιστορικού Ανδρόνικου Φάλαγγα κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο «Ομόνοια» στο Βουκουρέστι. Πρόκειται για τα βιβλία που φέρουν τους τίτλους «Jacques Vassilikos-Despote. Un Grec, voievode de Moldavie, a la lumiere des sources narratives roumaines de XVI et XVII siecles) (Ιάκωβος Βασιλικός, Έλληνας Hγεμόνας της Μολδαβίας -βασισμένο σε ρουμανικές πηγές του 16ου -17ου αιώνα) και «Presences grecques dans les Pays roumains (XIVe-XVIe siecles). Le temoignage des sources narratives roumaines», (Η Ελληνική Παρουσία στις ρουμανικές Ηγεμονίες 14ος-16ος αιώνας-Μαρτυρίες από ρουμανικές πηγές).


Έλενα Λαζάρ

       Το πρώτο βιβλίο ασχολείται με τον Ιάκωβο Βασιλικό ηγεμόνα της Μολδαβίας (1561-1563). Ο Έλληνας λόγιος που είχε σπουδάσει στη Δύση, υπέρμαχος των ιδεών της Αναγέννησης ήταν ο ιδρυτής του Κολεγίου Λατινικής Γλώσσας του Κότναρι, του πρώτου σχολείου στη Μολδαβία.

       Η προσωπικότητα του Ιακώβου Βασιλικού, που είχε καταγωγή από τη Σάμο έχει συχνά απασχολήσει τους σύγχρονους μελετητές. Ο συγγραφέας στο βιβλίο του έχει χρησιμοποιήσει διάφορα κείμενα που αναφέρονται στο έργο του Ιάκωβου Βασιλικού από τη ρουμανική βιβλιογραφία αλλά και από ξενόγλωσση όπως στην αγγλική, τη γαλλική.

       Το δεύτερο βιβλίο με τίτλο «Η Ελληνική Παρουσία στις ρουμανικές Ηγεμονίες 14ος-16ος αιώνας» αποτελεί μία έρευνα βασισμένη στα ρουμανικά χρονικά σχετικά με την Ελληνική παρουσία στις ρουμανικές Ηγεμονίες τον 14ο μέχρι τον 16ο αιώνα. Στο βιβλίο γίνονται αναφορές σε πολλούς Έλληνες που κατείχαν σημαντικά αξιώματα στην Μολδαβία στην θρησκευτική και πολιτική ιεραρχία.

       Ο Ανδρόνικος Φάλαγγας, που ζει στο Σικάγο έχει σπουδάσει στη Σχολή Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου και στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Ειδίκευση Ιστορία, 1985). Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris I (Pantheon-Sorbonne).

       Ο εκδοτικός οίκος «Ομόνοια» ιδρύθηκε το 1991 στο Βουκουρέστι και εστιάζει στην προώθηση της λογοτεχνίας και του πολιτισμού της σύγχρονης Ελλάδας στη Ρουμανία. Το 1/3 των 80 τίτλων που έχουν εκδοθεί είναι αφιερωμένοι στον Ελληνισμό της Ρουμανίας και στις ελληνορουμανικές σχέσεις.

 

Τα εξώφυλλα των δύο βιβλίων του συγγραφέα



 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών