Τρεις νέες εκδόσεις ελληνικών βιβλίων, στη ρουμανική γλώσσα,
κυκλοφόρησε ο Εκδοτικός Οίκος
«Ομόνοια»

30 Μαϊου 2011

 

Έλενα Λαζάρ

Τρεις νέες εκδόσεις ελληνικών βιβλίων στη ρουμανική γλώσσα κυκλοφόρησαν το Μάιο, στη Ρουμανία. Πρόκειται για μια Ανθολογία ποίησης του Νίκου Εγγονόπουλου, το μυθιστόρημα «Μαγδαληνή, Μάγδα, Μάγκι ...» της Κύπριας Έλλης Παιονίδου και ένα βιβλίο του Βασίλη Βιταξή, με τίτλο «Στα μονοπάτια της σκέψης».

Τα βιβλία κυκλοφόρησαν από την καθιερωμένη σειρά «Βιβλιοθήκη Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» του Εκδοτικού Οίκου «Ομόνοια», με έδρα το Βουκουρέστι, που φέτος γιορτάζει τα εικοσάχρονά του.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για την αγάπη που δείχνει το ρουμάνικο φιλότεχνο κοινό για την ελληνική λογοτεχνία, μια αγάπη διαχρονική, που δεν μειώνεται, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νεοελληνίστρια Έλενα Λαζάρ, διευθύντρια του εκδοτικού οίκου «Ομόνοια». «Έχοντας ξεπεράσει ήδη τις 100 εκδόσεις, με αισιοδοξία ατενίζουμε το μέλλον. Η πορεία αυτή αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση των στόχων που θέσαμε με την ίδρυση του εκδοτικού μας οίκου, το 1991, ως ο μοναδικός, μέχρι σήμερα, οργανισμός στη Ρουμανία, που δημοσιεύει αποκλειστικά μεταφράσεις από τη νεοελληνική λογοτεχνία ή βιβλία γραμμένα από Έλληνες ή Ρουμάνους ειδικούς, για την Ελλάδα, την Κύπρο και τον ελληνισμό της Ρουμανίας», προσθέτει η κ. Λαζάρ.

Η Ανθολογία ποίησης του Νίκου Εγγονόπουλου, που εκδόθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Κώστα και Ελένη Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, δίνει την ευκαιρία στον Ρουμάνο αναγνώστη που αγαπά την ποίηση να «συναντήσει» για πρώτη φορά το έργο ενός από τους ιδρυτές και άριστους καλλιεργητές του ελληνικού υπερρεαλισμού. Ως εκ τούτου, η δίγλωσση αυτή έκδοση (ελληνικά και ρουμανικά), μπορεί επάξια να χαρακτηριστεί ως «εκδοτική πρεμιέρα», επισημαίνει η διευθύντρια της "Ομόνοιας".

Ο μεταφραστής Τουντόρ Ντίνου, συντονιστής του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών της Σχολής Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, υπογράφει την εισαγωγική μελέτη, στις σελίδες της οποίας αναλύει ενδελεχώς τη λογοτεχνική σταδιοδρομία του ποιητή, ενώ παραθέτει και έναν χρήσιμο χρονολογικό πίνακα, που προσφέρει στον αναγνώστη τους βασικούς σταθμούς της ζωής και του έργου του Νίκου Εγγονόπουλου.

Η Ανθολογία περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από τα πλέον αντιπροσωπευτικά έργα του ποιητή: από τα δύο πρώτα του, «Μην ομιλείτε εις τον οδηγόν» (1938) και «Τα κλειδοκύμβαλα της σιωπής» 1939), που τον έχουν αναδείξει ως πιστό οπαδό του υπερρεαλισμού, έως τον «ύμνο αφιερωμένο στην ελευθερία», όπως ονομάστηκε το ποίημα «Μπολιβάρ» (1944), που θεωρείται μια κορυφαία στιγμή της δημιουργίας του. Δεν λείπουν ακόμη ποιήματα από τα χρόνια της ωριμότητάς του: «Επιστροφή των πουλιών» (1946), «Εν ανθηρώ Ελλήνι λόγω» (1957), «Στην κοιλάδα με τους ροδώνες» (1978), κ.ά.

Το μπεστ σέλερ «Μαγδαληνή, Μάγδα, Μάγκι ...», της Έλλης Παιονίδου, η οποία θεωρείται μια από τις πιο σύνθετες προσωπικότητες του πολιτιστικού χώρου της Κύπρου, πρωτοδημοσιεύθηκε το 2004 στην Αθήνα, από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο». Ο τόμος, που μεταφράστηκε από τη Χριστίνα Χριστοδούλου-Τόντεα, Πρόεδρο του Συλλόγου των Ρουμάνων της Κύπρου, δημοσιεύθηκε με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και είναι η έκτη κατά σειράν μετάφραση από την Κυπριακή Λογοτεχνία, που κυκλοφόρησε η «Ομόνοια». Ο πρόλογος είναι της Νίκης Μαραγκού, το όνομα της οποίας είναι γνωστό στους Ρουμάνους αναγνώστες χάρη στο μυθιστόρημα «Γιατρός από τη Βιέννη», που δημοσιεύθηκε στο Βουκουρέστι το 2005.

Τη μετάφραση της επιλογής δοκιμίων του Βασίλη Βιταξή, με τίτλο «Στα μονοπάτια της σκέψης», ανέλαβε η Έλενα Λαζάρ. Η έκδοση προσεγγίζει μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων, από την ανάλυση των οποίων ο συγγραφέας προσπαθεί να απαντήσει σε επιστημολογικές, αισθητικές, ακόμη και υπαρξιακές ερωτήσεις.

Η έκδοση «Στα μονοπάτια της σκέψης» είναι το πέμπτο κατά σειρά βιβλίο του φιλόσοφου, δοκιμιογράφου, ποιητή, πεζογράφου και μεταφραστή, Βασίλη Βιταξή, που κυκλοφορεί στη ρουμανική γλώσσα. Προηγήθηκαν τα βιβλία «Πλάτων» και «Ουπανισάντ» (1992 και 1999), «Αναφορά στην Ποίηση» (2000), «Ποιήματα» (2005) και «Ο Μύθος. Σημείο αναφοράς της υπαρξιακής αναζήτησης» (2007). Όλα δημοσιεύτηκαν υπό την αιγίδα της «Ομόνοιας».

«Η συγκριτική μελέτη των θρησκειών, η σχέση ανάμεσα στην τέχνη και τη θρησκεία, η σχέση ανάμεσα στο μύθο και το λόγο, το μύθο και την τέχνη, το μύθο και τη θρησκεία, τα ζητήματα ποιητικής ή θεωρίας μετάφρασης είναι μόνο μερικά από τα μονοπάτια, στα οποία ο συγγραφέας καλεί τον αναγνώστη να ταξιδέψει μαζί του σε τόπους, στους οποίους συχνά βαδίζουμε με έντονη την αίσθηση της μοναξιάς, γιατί μας λείπει ο διάλογος», καταλήγει η κ. Λαζάρ.

Διαμαντένια Ριμπά

    

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών