Ρουμανία

Παρουσίαση του βιβλίου του

Έλληνα πρέσβη στο Βουκουρέστι Γ. Πουκαμισά,

"Διάλογος με την Ιστορία"

22 Οκτωβρίου 2009

της δημοσιογράφου Ι. Ράντου

 

Το βιβλίο του «Διάλογος με την Ιστορία», μια συλλογή δοκιμίων, γραμμένων κυρίως στο Βουκουρέστι, παρουσιάζει, σήμερα, ο Έλληνας πρέσβης στη Ρουμανία, Γεώργιος Πουκαμισάς, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος «Ομόνοια».

       Ο Έλληνας διπλωμάτης αναφέρεται σε σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τις οποίες εντάσσει σ' ένα ευρύτερο βαλκανικό, μεσογειακό και ευρωπαϊκό πλαίσιο.

       Τα κείμενα, σύμφωνα με τον κ. Πουκαμισά, αποτελούν τον καρπό εμπεριστατωμένης μελέτης της Ελλάδας, ενώ ορισμένα είχαν ως κίνητρο την αγάπη του για τη Ρουμανία και τους ανθρώπους της, που οι Έλληνες, όπως λέει, γνωρίζουν καλά, έχοντας γεννηθεί τόσο κοντά.

       Ο συγγραφέας, γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει Βαλκάνια, εξετάζει εξονυχιστικά σημαντικά προβλήματα επίκαιρου ενδιαφέροντος στην περιοχή.

       Στον πρόλογό του, που "φιλοξενείται" στη ρουμανική έκδοση, ο ακαδημαϊκός, Ράζβαν Τεοντορέσκου, σημειώνει: «Ο πρέσβυς Γεώργιος Πουκαμισάς τιμά με τις σκέψεις και τα γραπτά του, τη χώρα της γνώσης και του αρχαίου πολιτισμού, την Ελλάδα”.

       Ο κ. Τεοντορέσκου και ο διάσημος ιστορικός, Νεγκάου Τζουβάρα, θα συμμετέχουν στη σημερινή παρουσίαση του βιβλίου.

       Ο κ. Πουκαμισάς αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1977 και τη Διπλωματική Ακαδημία Βιέννης το 1979. Γεννημένος το 1954, στον Πειραιά, ο κ. Πουκαμισάς ακολούθησε διπλωματική καριέρα για 25 χρόνια. Μέχρι σήμερα, τα βιβλία που εξέδωσε, αποτελούν μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση της ιστορίας της Ευρώπης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

       Ο εκδοτικός οίκος «Ομόνοια» ιδρύθηκε το 1991 στο Βουκουρέστι και προωθεί τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό της σύγχρονης Ελλάδας στη Ρουμανία. Το 1/3 των συνολικά 85 τίτλων που εξέδωσε μέχρι σήμερα είναι αφιερωμένο στην ιστορία του Ελληνισμού στη Ρουμανία και στις σχέσεις Ρουμανίας - Ελλάδας.

       Τέσσερις από τους τίτλους που εκδόθηκαν από την «Ομόνοια» κέρδισαν το 1994, το 2000, το 2004 και το 2008 το βραβείο της καλύτερη μετάφρασης ελληνικού έργου σε ξένη γλώσσα, από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας, με έδρα την Ελλάδα. Άλλα τέσσερα βραβεία που απονεμήθηκαν στον εκδοτικό οίκο, στη Ρουμανία, (συμπεριλαμβανομένου ενός από τη Ρουμανική Ακαδημία) επιβράβευσαν τις προσπάθειες των Ρουμάνων ειδικών.

 

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών