Ξ£Ο„ΞΉΟ‚ 16 Οκτωβρίου 2008, Ξ­Ξ³ΞΉΞ½Ξµ Ξ· παρουσίαση του βιβλίου

του Γεράσιμου Σκλαβούνου

«ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Αντίλογος στον Φαλμεράϋερ και την θεωρία των βορείων Αρίων»

από τις εκδόσεις Γόρδιος,

στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό.

 

Το εξώφυλλο του βιβλίου

       Ο συντονιστής της εκδήλωσης δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας Στάθης (Σταυρόπουλος) στην εισαγωγική του ομιλία, χαρακτήρισε το βιβλίο «εκπληκτικό», που παρά τον όγκο του έχει ΞΌΞΉΞ± ρέουσα γλώσσα, ΞΊΞ±ΞΉ αξίζει ΞΊΞ±Ξ½ΞµΞ―Ο‚ Ξ½Ξ± καταβάλει την προσπάθεια Ξ½Ξ± το διαβάσει. Θίγονται ΞΌΞΉΞ± σειρά ιστορικά θέματα, συνέχισε, που δεν έχουν μόνον Ξ½Ξ± κάνουν ΞΌΞµ την αποδεικνυόμενη συνέχεια των Ελλήνων ΞΊΞ±ΞΉ της γλώσσας τους σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους. Το ερώτημα που τίθεται ΞµΞ―Ξ½Ξ±ΞΉ ποιο ΞµΞ―Ξ½Ξ±ΞΉ το μέλλον του ελληνισμού στις καινούργιες συνθήκες παγκοσμιοποίησης.

       Στο τελευταίο ερώτημα, ΞΏ Μανόλης Γλέζος, αφού αναφέρθηκε στα στοιχεία που αποδεικνύουν την συνέχεια των Ελλήνων, ΞΊΞ±ΞΉ ιδιαίτερα στην γλώσσα την οποία έχει μελετήσει ιδιαίτερα, έδωσε την απάντηση, ότι ΞΏ ελληνισμός ΞΈΞ± συνεχίσει Ξ½Ξ± υπάρχει ΞΊΞ±ΞΉ Ξ½Ξ± αντιστέκεται όσο διατηρεί τον πολιτισμό ΞΊΞ±ΞΉ την παράδοση, προσθέτοντας τη ρήση του Ισοκράτη: «Έλληνες ΞµΞ―Ξ½Ξ±ΞΉ ΞΏΞΉ της ημετέρας παιδεύσεως μετέχοντες». Το συνεκτικό στοιχείο δεν ΞµΞ―Ξ½Ξ±ΞΉ φυλετικό, αλλά πολιτιστικό.

       Ο βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς, παρουσίασε τις κυριότερες πλευρές του βιβλίου, το οποίο χαρακτήρισε «εξαιρετικά ενδιαφέρον» ΞΊΞ±ΞΉ Ξ³ΞΉΞ± τα ερωτήματα που θέτει Ξ³ΞΉΞ± τη σημερινή πορεία της Ελλάδας.

       Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτης Νούτσος, συνόψισε σε δώδεκα σημεία το περιεχόμενο του βιβλίου, τη μεθοδολογία του συγγραφέα, αλλά ΞΊΞ±ΞΉ τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του. Τους αγώνες του δηλαδή Ξ³ΞΉΞ± το περιβάλλον ΞΊΞ±ΞΉ τους ελεύθερους χώρους της Αθήνας, την σύζευξη του οικολογικού ακτιβισμού ΞΌΞµ την επιστημονική έρευνα. Ξ— μεθοδολογία του από το μερικό στο γενικό ΞΊΞ±ΞΉ τανάπαλιν, τόνισε, έχει πάντα σαν υπόβαθρο τον χώρο, την γεωγραφία, το περιβάλλον, τις κλιματικές αλλαγές σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, ΞΊΞ±ΞΉ Ξ²Ξ­Ξ²Ξ±ΞΉΞ± τις παραγωγικές διαδικασίες, τον τρόπο παραγωγής.

       Ο συγγραφέας του έργου, αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές, φίλους του ΞΊΞ±ΞΉ ορισμένους απ’ αυτούς συμπατριώτες του, επανέλαβε την ρήση του Μαρξ, ότι τελικά ΞΏ άνθρωπος ΞµΞ―Ξ½Ξ±ΞΉ το σύνολο των σχέσεων του, ΞΊΞ±ΞΉ αυτό καθορίζει την συνείδηση του. Το σύνολο των σχέσεων του ΞΊΞ±ΞΉ της συνείδησης του, συμπλήρωσε ΞΏ συγγραφέας, συναποτελούν την ταυτότητα του, κοινωνική, ταξική ΞΊΞ±ΞΉ ΞµΞΈΞ½ΞΉΞΊΞ®, στο πλαίσιο ΞΌΞΉΞ±Ο‚ πανανθρώπινης κοινωνίας, που πρέπει Ξ½Ξ± ΞµΞ―Ξ½Ξ±ΞΉ πολυπολιτισμική, ειρηνική, δημοκρατική ΞΊΞ±ΞΉ οικοσοσιαλιστική. Ξ— κοινωνική ΞΊΞ±ΞΉ ΞµΞΈΞ½ΞΉΞΊΞ® βιοποικιλότητα ΞµΞ―Ξ½Ξ±ΞΉ τόσο σημαντική Ξ³ΞΉΞ± τη σταθερότητα της παγκόσμιας κοινωνίας, όσο ΞΊΞ±ΞΉ Ξ· βιοποικιλότητα στην φύση. Ο πατριωτισμός δεν πρέπει Ξ½Ξ± συγχέεται ΞΌΞµ τον εθνικισμό, τόνισε, αλλά πρέπει Ξ½Ξ± συνδυάζεται ΞΌΞµ τον διεθνισμό των λαών που αντιστέκονται σε ΞΌΞΉΞ± παγκοσμιοποιητική λογική ΞΊΞ±ΞΉ πολιτική των ισχυρών.

       Στη συνέχεια ακολούθησε πλούσιος διάλογος ΞΌΞµ τους παρευρισκομένους.

Ο πρόλογος του βιβλίου ►

▼Η παρουσίαση του βιβλίου σε Video ανεβασμένα στο site You Tube▼

Σημείωμα σύνταξης: Για να δείτε χωρίς διακοπές τα video, περιμένετε να φορτωθεί αρκετά (κόκκινη ανοιχτόχρωμη γραμμή), πατώντας την παύση (ΙΙ).
Πατώντας το → Watch in high quality έχουμε καλλίτερη εικόνα. Βρίσκεται κάτω δεξιά της προβολής.

▼Φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου▼

 

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   Ο„ΞΏΞ½ διαβάσανε:
  

αριθμός επισκεπτών