Στις 16 Οκτωβρίου 2008, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου

του Γεράσιμου Σκλαβούνου

«ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Αντίλογος στον Φαλμεράϋερ και την θεωρία των βορείων Αρίων»

από τις εκδόσεις Γόρδιος,

στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό.

 

Το εξώφυλλο του βιβλίου

       Ο συντονιστής της εκδήλωσης δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας Στάθης (Σταυρόπουλος) στην εισαγωγική του ομιλία, χαρακτήρισε το βιβλίο «εκπληκτικό», που παρά τον όγκο του έχει μια ρέουσα γλώσσα, και αξίζει κανείς να καταβάλει την προσπάθεια να το διαβάσει. Θίγονται μια σειρά ιστορικά θέματα, συνέχισε, που δεν έχουν μόνον να κάνουν με την αποδεικνυόμενη συνέχεια των Ελλήνων και της γλώσσας τους σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιο είναι το μέλλον του ελληνισμού στις καινούργιες συνθήκες παγκοσμιοποίησης.

       Στο τελευταίο ερώτημα, ο Μανόλης Γλέζος, αφού αναφέρθηκε στα στοιχεία που αποδεικνύουν την συνέχεια των Ελλήνων, και ιδιαίτερα στην γλώσσα την οποία έχει μελετήσει ιδιαίτερα, έδωσε την απάντηση, ότι ο ελληνισμός θα συνεχίσει να υπάρχει και να αντιστέκεται όσο διατηρεί τον πολιτισμό και την παράδοση, προσθέτοντας τη ρήση του Ισοκράτη: «Έλληνες είναι οι της ημετέρας παιδεύσεως μετέχοντες». Το συνεκτικό στοιχείο δεν είναι φυλετικό, αλλά πολιτιστικό.

       Ο βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς, παρουσίασε τις κυριότερες πλευρές του βιβλίου, το οποίο χαρακτήρισε «εξαιρετικά ενδιαφέρον» και για τα ερωτήματα που θέτει για τη σημερινή πορεία της Ελλάδας.

       Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτης Νούτσος, συνόψισε σε δώδεκα σημεία το περιεχόμενο του βιβλίου, τη μεθοδολογία του συγγραφέα, αλλά και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του. Τους αγώνες του δηλαδή για το περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους της Αθήνας, την σύζευξη του οικολογικού ακτιβισμού με την επιστημονική έρευνα. Η μεθοδολογία του από το μερικό στο γενικό και τανάπαλιν, τόνισε, έχει πάντα σαν υπόβαθρο τον χώρο, την γεωγραφία, το περιβάλλον, τις κλιματικές αλλαγές σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, και βέβαια τις παραγωγικές διαδικασίες, τον τρόπο παραγωγής.

       Ο συγγραφέας του έργου, αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές, φίλους του και ορισμένους απ’ αυτούς συμπατριώτες του, επανέλαβε την ρήση του Μαρξ, ότι τελικά ο άνθρωπος είναι το σύνολο των σχέσεων του, και αυτό καθορίζει την συνείδηση του. Το σύνολο των σχέσεων του και της συνείδησης του, συμπλήρωσε ο συγγραφέας, συναποτελούν την ταυτότητα του, κοινωνική, ταξική και εθνική, στο πλαίσιο μιας πανανθρώπινης κοινωνίας, που πρέπει να είναι πολυπολιτισμική, ειρηνική, δημοκρατική και οικοσοσιαλιστική. Η κοινωνική και εθνική βιοποικιλότητα είναι τόσο σημαντική για τη σταθερότητα της παγκόσμιας κοινωνίας, όσο και η βιοποικιλότητα στην φύση. Ο πατριωτισμός δεν πρέπει να συγχέεται με τον εθνικισμό, τόνισε, αλλά πρέπει να συνδυάζεται με τον διεθνισμό των λαών που αντιστέκονται σε μια παγκοσμιοποιητική λογική και πολιτική των ισχυρών.

       Στη συνέχεια ακολούθησε πλούσιος διάλογος με τους παρευρισκομένους.

Ο πρόλογος του βιβλίου

Η παρουσίαση του βιβλίου σε Video ανεβασμένα στο You Tube

     

Φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου

 

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών