Στη Θεσσαλονίκη “Λίγο πριν τα σύννεφα”

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012, 11.00 π. μ. 

Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης

 


 

Στην αίθουσα της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου και ώρα 11.00 π. μ. το βιβλίο «Λίγο πριν τα σύννεφα» του Δημήτρη Βλαχοπάνου. Την εκδήλωση διοργανώνουν η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Αρτινών Θεσσαλονίκης και η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων (Ι.Λ.Ε.Τ.)

Για το συγγραφέα και το βιβλίο θα μιλήσουν η Αθηνά Τοτοκώτση, Γενική Γραμματέας της Ηπειρωτικής Εστίας  Θεσσαλονίκης, η Σταυρούλα Σαββίδου, καθηγήτρια  φιλόλογος και η Μαρία Καλαϊτζοπούλου, καθηγήτρια φιλόλογος που διδάσκει στο Αμερικανικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης. Κείμενα του βιβλίου θα διαβάσει η Σάσα Μπίκα, φοιτήτρια του Τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης

Το μυθιστόρημα «Λίγο πριν τα σύννεφα» είναι μια ερωτική κατά βάση ιστορία, που εξελίσσεται ωστόσο μέσα σ’ ένα τοπίο απρόσμενων και πολύπλοκων πολιτικών μεταβολών, οι οποίες σημάδεψαν το νεότερο βίο μας και προετοίμασαν το έδαφος για να φτάσουμε  σταθερά και απαρέγκλιτα στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα. Όπως γράφει ο φιλόλογος Κοσμάς Κοψάρης «στο βιβλίο σκιαγραφούνται άνθρωποι αλλοτριωμένοι και άκρως συμβιβασμένοι, άνθρωποι που ακόμη διψούν γι’ αυτό που απεγνωσμένα πάσχιζαν πάντοτε να βρουν μα ποτέ δεν το βρήκαν. Ο λόγος του συγγραφέα γίνεται ένα ζωντανό άρμα που μας ταξιδεύει στα πιο δύσβατα μονοπάτια του ιστορικού μηχανισμού και της οντολογικής τελεσφόρησης. Είναι ένας λόγος που διψά για την αλήθεια, έντονα φιλοσοφημένος, που πετυχαίνει να αποδώσει  τη βιωματικότητα του ενός μέσα από τις ιστορικές αποφάνσεις της μοίρας του καθολικού».  


 Δημήτρης Βλαχοπάνος

Αλλά η ερωτική ιστορία είναι απλά η αφορμή για να μπει κανείς στην ταραγμένη μεταπολιτευτική εποχή και να ανιχνεύσει την ψυχολογία των ανθρώπων που τη χάραξαν αλλά και χαράχτηκαν απ’ αυτή. «Φτάσαμε  σαράντα χρόνια μετά», γράφει η συγγραφέας Βάντα Κουτσοκώστα, «να θέτουμε παρόμοια ερωτήματα με τους ήρωες αυτού του μυθιστορήματος, τι τάχα είναι αριστερός και τι ο δεξιός και πώς γίνεται ο αριστερός αγωνιστής, που σαν αριστερός οφείλει να δίνει και τη ζωή του για την ιδέα και το όραμα και να κόβει και τη μπουκιά του κομμάτια να τη χαρίσει στους άλλους, πώς γίνεται λοιπόν αυτός ο αριστερός αγωνιστής να πλουτίζει με τον ιδρώτα και το αίμα των κατατρεγμένων και να διαπλέκεται με την εξουσία  για να καρπωθεί τα οφέλη της νομής της; Και αναρωτιόμαστε ποιος φταίει για την κρίση, αυτοί που κρατάνε τα ηνία ή εκείνοι οι οποίοι τα έχουν αφήσει στα χέρια τους».

    

  Περισσότερα για τον Δημήτρη Χρ. Βλαχοπάνο►

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών