ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗ: «ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ»

Ανοιχτές οι πληγές,

ατιμώρητοι οι θύτες

       

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού

 


Βασίλης Γκουρογιάννης

Καταχωνιασμένος απ΄όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις και  καλά φυλασσόμενος παραμένει εδώ και 36 χρόνια ο φάκελος της ντροπής, ο φάκελος με τα τραγικά γεγονότα της Κύπρου που οδήγησαν στην απεμπόληση του 40% του εδάφους της.

Κι ενώ  φάκελος παραμένει ερμητικά κλειστός, επτασφράγιστος, καλύπτοντας τις πομπές, τα χθόνια σχέδια και τις εγκληματικές πράξεις που οδήγησαν στο πραξικόπημα εναντίον του νομίμου προέδρου Εθνάρχη Μακαρίου και την τουρκική εισβολή στο νησί, πολλοί από τους πρωταγωνιστές της κυπριακής τραγωδίας, οι οποίοι την κρίσιμη ώρα λιποψύχησαν ή και λιποτάκτησαν, σήμερα «ζουν και βασιλεύουν» ανάμεσά μας απολαμβάνοντας τιμών και εκτίμησης ανύπαρκτης δράσης και δόξας.

Τα ατιμώρητα αυτά «σταγονίδια» μετά από μικρή περίοδο σιωπής, αναθάρρησαν, ξαναβγήκαν στην επιφάνεια και με την ανοχή όλων μας διαφεντεύουν τη χώρα, κατέχουν αξιώματα, ιδρύουν συλλόγους ως άλλους  «Καθρέφτες» και «Καρφίτσες», απειλούν, προπηλακίζουν, δέρνουν, καίνε, καταστρέφουν περιουσίες, σκοτώνουν όλους όσοι έχουν το θάρρος ν΄αντισταθούν στην επανακκόλαψη του «αυγού του φιδιού».

Στην αντίπερα όχθη οι 4.119 Έλληνες νεκροί, οι 10.000 τραυματίες και οι 200.000 εκπατρισθέντες παραμένουν αδικαίωτοι από την άστοργη μητέρα Ελλάδα, που τους αγνόησε και εξακολουθεί να τους αγνοεί, όπως και η Ιστορία, προκειμένου να κρύψει τις πομπές της και να καλύψει ημέτερους, υπηρέτες ποικίλων αφεντάδων.

Και τους άφησε να «ζουν», όσοι ζουν από τους ηρωικούς ΕΛΔΥΚάριους, Ελλαδίτες και Κύπριους, Μακαρικούς και Γριβικούς, ενωτικούς και ανθενωτικούς, χουντικούς και ΕΟΚΑΒίτες, εθνικούς φρουρούς και επικουρικούς, πραξικοπηματίες ή μη με αναπάντητα ερωτήματα και ανεπούλωτα ψυχικά τραύματα.

Ερωτήματα γιατί πολέμησαν, για ποιους πολέμησαν και με ποιους και αν πράγματι πολέμησαν, εκόντες άκοντες, ανεξαρτήτως σε ποια πλευρά βρέθηκαν ή τους τοποθέτησαν, αφού η πατρίδα δεν τους αναγνωρίζει ούτε τον αγώνα τους, ούτε τον ίδιο τον πόλεμο. Τα μόνα «παράσημα» που έλαβαν ήταν αυτά του χουντικού και του φασίστα, του προδότη και του ανύπαρκτου για την πατρίδα αγωνιστή. Χαρακτηρισμοί άδικοι, μαχαίρι στην καρδιά και ρετσινιά για τους πολλούς, που αναζητούν τη χαμένη παιδική αθωότητα μέσα από τα συντρίμμια της ζωής τους. Συντρίμμια σωματικά, ψυχικά, εθνικά, πνευματικά, κοινωνικά. Τα οποία άστοργα προσπερνά η μητέρα πατρίδα, αδιαφορώντας για τα τέκνα της που δεινοπάθησαν στο όνομά της και για τη δύσμοιρη κόρη της η οποία απώλεσε το ήμισυ του σώματός της. Και το κάνει κρατώντας προκλητικά αλυσοδεμένα τα γεγονότα και σκλαβωμένη τη μνήμη μας.

Ότι όμως κρύβει η Ελλάδα κάτω από το χαλί χωρίς ντροπή, ήρθε να το αποκαλύψει θαρρετά, χωρίς φόβο και πάθος ο διακεκριμένος Γιαννιώτης δικηγόρος και συγγραφέας επιτυχημένων βιβλίων Βασίλης Γκουρογιάννης με το τελευταίο πόνημά του «Κόκκινο στην πράσινη γραμμή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».

Ένα βιβλίο, ένα μυθιστόρημα από τα σημαντικότερα της τελευταίας δεκαετίας που γράφει πραγματικά ιστορία, όσο κι αν ο συγγραφέας του δηλώνει πως «δεν πρόκειται για ιστορικό ή πολιτικό μυθιστόρημα, αλλά ένα κείμενο που μιλά για την υπαρξιακή αγωνία αυτών των ανθρώπων (όσοι συμμετείχαν στα διαδραματισθέντα στην Κύπρο) και κατ΄ επέκταση ολόκληρης της χώρας».

Στο βιβλίο του ο Γκουρογιάννης στέκεται πάνω από τις χαίνουσες πληγές της Ελλάδας και της Κύπρου, διερευνά και αποκαλύπτει τη δραματική αποσιώπηση και τον ανήκειο παραγκωνισμό των βετεράνων της Μεγαλονήσου. Ξεσκεπάζει όλο το βρόμικο πόλεμο και τα παρασκήνια όπου εξυφάνθηκαν τα σενάρια που οδήγησαν στην τραγωδία και την κατοχή σημαντικού τμήματος του νησιού τόσο εκ μέρους της Ελλάδας όσο και από την Τουρκία, την Κύπρο και τις ελληνοτουρκικές δυνάμεις που εδράζονταν  εκεί, νόμιμα ή και παράνομα.

Με πρωταγωνιστές αγωνιστές ΕΛΔΥΚάριους και ΤΟΥΡΔΥΚάριους, που υπηρετούσαν και πολέμησαν στην Κύπρο, διερευνά μέσα από μια «συνάντηση» βετεράνων τα πραγματικά γεγονότα και αποκαλύπτει τα ψυχοσωματικά και πνευματικά τραύματα που κουβαλούν χρόνια τώρα, χωρίς να νοιάζεται κανείς γι΄αυτούς.

Τολμά να βάλει στο μυαλό και το στόμα τους αλήθειες που ποτέ δεν ειπώθηκαν , δεν ακούστηκαν, δεν γράφηκαν. Ψυχογραφεί τους στρατιώτες που βίωσαν τη φρίκη του πολέμου, την αγωνία, το φόβο, την ηδονή και φέρνει στο φως τα πριν και τα μετά όσα διαπράχτηκαν και από τις δυο πλευρές. Φρικιαστικά εγκλήματα, βιασμοί, αρπαγές, λεηλασίες, τυμβωρυχίες, ιεροσυλίες.

Ανακαλύπτει, στις μυστικές ηχογραφήσεις που διενεργεί κατά τη «συνάντηση» των βετεράνων των δύο πλευρών και αποκαλύπτει ψεύτικες ιστορίες, μυθοπλασίες πρωταγωνιστών, ανύπαρκτους ήρωες, αλήθειες που απεκρύβησαν ή παραποιήθηκαν εσκεμμένα για πολιτικούς ή άλλους λόγους. Αλήθειες που ντρέπονται και φοβούνται να ομολογήσουν και που συντάραξαν «αλλοίθωρους» εθνικιστές, χουντικούς ΕΟΚΑΒίτες, όλους όσοι μονοπωλούν την εθνικοφροσύνη.

Ανθρώπους που βαρύνονται για εθνική μειοδοσία χωρίς ποτέ να λογοδοτήσουν, γεγονός που τους έχει αποθρασύνει. Ανθρώπους που έφτασαν στα άκρα εισβάλοντας με κουκούλες και άγριες διαθέσεις σε χώρο όπου είχε προγραμματιστεί η παρουσίαση του βιβλίου του Β. Γκουρογιάννη, επιτυγχάνοντας τη ματαίωσή της μπροστά στον κίνδυνο βίαιων επεισοδίων σε βάρος του συγγραφέα, των παρουσιαστών και των παρευρισκομένων.

Οι αθεόφοβοι, αν και ομνύονται στο όνομά του Μεγαλοδύναμου, έφτασαν στο σημείο να φέρουν το θέμα του βιβλίου και στη Βουλή, ασκώντας έμμεση λογοκρισία, απαιτώντας την απόσυρσή του. O tempora, o mores.

Δεν τα κατάφεραν όμως γιατί το βιβλίο, παρά τον απεινή διωγμό που του κήρυξαν, κέρδισε και την καταξίωση από το αναγνωστικού κοινού και το βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω» και ήταν μεταξύ των 15 επιλεγμένων για το βραβείο αναγνωστών.

περισσότερα για το βιβλίο►

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών