«Δωδώνη. το μαντείο των ήχων»

περιοδική έκθεση


   

  

Το Μουσείο Ακρόπολης εγκαινίασε το 2015 σειρά περιοδικών εκθέσεων με σημαντικά έργα της αρχαιότητας από σπουδαίους τόπους της ελληνικής περιφέρειας. Στόχος του είναι να παρουσιάζει ασυνήθιστα θέματα που θα ενδιέφεραν τον σημερινό επισκέπτη και παράλληλα θα τον παρότρυναν να επισκεφθεί τους τόπους προέλευσης των εκθεμάτων.

Η δεύτερη έκθεση της σειράς έχει θέμα το Μαντείο της Δωδώνης. Θα ξεκινήσει στις 20 Ιουνίου 2016 και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2017. Σκοπός της είναι να κάνει ευρύτερα γνωστό το παλαιότερο ελληνικό μαντείο, να δείξει τον τρόπο λειτουργίας, τον ρόλο και τη σημασία του στον αρχαίο κόσμο αλλά και να αναδείξει την ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον.  

Η αφήγηση της έκθεσης ξεκινάει με τη Δωδώνη της ύστερης εποχής του χαλκού. Πήλινα και χάλκινα αντικείμενα αναδεικνύουν την ταυτότητα των πρώτων κατοίκων, την αρχέγονη λατρεία της Μητέρας Γης και την καθιέρωση της λατρείας του Διός. Στη συνέχεια, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Δία και την κυρίαρχη παρουσία του στο ιερό. Κεντρικό θέμα είναι η μαντική βελανιδιά που με το θρόισμα των φύλλων της απαντούσε στα αγωνιώδη ερωτήματα των ανθρώπων για τα μελλούμενα. Τους χρησμούς αποκρυπτογραφούσαν ακόμη οι ιερείς από τους ήχους χάλκινων λεβήτων και το κρώξιμο των περιστεριών.

Στις ανασκαφές της Δωδώνης ήρθαν στο φως μερικές χιλιάδες ερωτήματα των επισκεπτών του ιερού χαραγμένα σε μολύβδινα ελάσματα. Ορισμένα τέτοια ελάσματα με ερωτήματα για το εμπόριο, τα χρέη, τα περιουσιακά, τα δικαστήρια, την υγεία, την απόκτηση παιδιών, τον επικείμενο γάμο, την προίκα και τη χηρεία παρουσιάζονται σε ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης.   

Από τα αναθήματα στο ιερό εκτίθενται τμήματα από χάλκινους ανδριάντες, επωμίδες, τελαμώνες, ξίφη, αφιερώματα αυτών που ωφελήθηκαν ή ζητούσαν τη βοήθεια των θεών.

Επιπλέον, μέσα από χαρακτηριστικά νομίσματα, τονίζεται και ο πολιτικός χαρακτήρας του μαντείου καθώς και η σχέση του με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου. Τέλος, δύο εκθέματα από το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζουν τις σχέσεις της Δωδώνης με την Αθήνα.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο των εκθεμάτων. Σε μεγάλη οθόνη στον εκθεσιακό χώρο θα παρουσιάζεται βίντεο για το μαντείο και το φυσικό του περιβάλλον.

 

Στο εστιατόριο του Μουσείου θα προσφέρονται γιαννιώτικα εδέσματα σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

 

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Ιωαννίνων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Συλλογή Καραπάνου.

     *************************************************

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αγαπητοί συμπατριώτες

Το μουσείο της Ακρόπολης στα πλαίσια σειράς περιοδικών εκθέσεων με σημαντικά έργα της αρχαιότητας σπουδαίων τόπων  της Ελληνικής περιφέρειας,  εγκαινιάζει στις 20 Ιουνίου 2016 περιοδική έκθεση με θέμα «Δωδώνη το Μαντείο των ήχων». Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 10 Ιανουαρίου 2017 και γίνεται με συνεργασία  με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Όπως είναι γνωστό το μαντείο Δωδώνης είναι το παλαιότερο Ελληνικό Μαντείο και η ανάδειξη του τρόπου λειτουργίας του, ο ρόλος του και η σημασία που είχε στον αρχαίο κόσμο καταδεικνύει και την ανάγκη του  ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον.

Πέρα όμως από αυτό αναδεικνύεται ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης και  το απείρου κάλλους περιβάλλον της περιοχής του μαντείου, ανοίγουν οι πύλες της επισκεψιμότητας από ανθρώπους που επιθυμούν  να δουν τους χώρους του  και την ιδιαίτερη πατρίδα μας την Ήπειρο.

Όλοι εμείς οι απόδημοι Ηπειρώτες θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτούμε τους χώρους του Μουσείου που προβάλλεται η έκθεση την χρονική περίοδο 20 Ιουνίου  έως 10 Ιανουαρίου 2017 και να στηρίξουμε την προσπάθεια της προβολής του Μαντείου από τη μια μεριά και από την άλλη την Ήπειρο της καρδιάς μας.

Παρακαλούμε τα Διοικητικά συμβούλια να γνωστοποιήσουν στα μέλη τους την περιοδική έκθεση «ΔΩΔΩΝΗ ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΩΝ ΗΧΩΝ» προκειμένου να στηριχθεί η όλη προσπάθεια.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                                                              Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος  Δόσης                                                                                            Κώστας Γαβριήλ       

    

  


 

   

      αριθμός επισκεπτών