73 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων

Τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων καταδικάζοντας

τα εγκλήματα του Ναζισμού

 

Σαν σήμερα πριν από 73 χρόνια, στις 3 Οκτωβρίου του 1943, οι Λιγκιάδες έζησαν μια αγριότητα που δύσκολα χωράει ο ανθρώπινος νους. Οι μηχανοκίνητες διμοιρίες των γερμανών μετέτρεψαν το χωριό σε κόλαση. Έκαψαν σπίτια, στάβλους, υποστατικά κι όσους βρίσκονταν μέσα σ’ αυτά. Άλλους τους έσυραν στο Μεσοχώρι και τους εκτέλεσαν.

Εκείνο τον Οκτώβρη του ’43 οι Λιγκιάδες θρηνούν 92 ψυχές. Το ίδιο πρωινό, πριν ανηφορήσουν για τους Λιγκιάδες, οι Ναζί σπέρνουν τον τρόμο και στην Αμφιθέα, με το κάψιμο ενός σπιτιού, την εκτέλεση της μητέρας και των δύο ανήλικων παιδιών της.  

Τη μνήμη των θυμάτων του Ναζισμού τίμησαν χθες οι κάτοικοι του χωριού και οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, των φορέων και της πολιτείας, στο σημείο όπου έγιναν οι μαζικές εκτελέσεις από τους Γερμανούς και όπου έχει ανεγερθεί το μνημείο του Ολοκαυτώματος. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο βουλευτής Γιάννης Καραγιάννης.

Στην εκδήλωση μνήμης που οργάνωσαν ο Δήμος Ιωαννιτών, η Τοπική Κοινότητα Λιγκιάδων και η Περιφέρεια Ηπείρου, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της κοινότητας, Γιάννης Αυγέρης.

«Για άλλη μια χρονιά βρισκόμαστε σ’ αυτόν τον μαρτυρικό τόπο, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη των ανθρώπων μας που χάθηκαν από τη ναζιστική θηριωδία, αλλά και για να στείλουμε το μήνυμα: «ποτέ πια φασισμός. Όχι άλλα εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας», είπε ο κ. Κολόκας, τονίζοντας πως «Έχουμε χρέος να μην υποκύπτουμε στη λήθη που φέρνει το πέρασμα του χρόνου. Έχουμε χρέος να μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές το βίωμα  και την ιστορική γνώση».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αντιδήμαρχος σημείωσε πως τα απίστευτης φρικαλεότητας εγκλήματα του ναζισμού, «στοίχισαν» στην Ελλάδα, χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές. Η χώρα βυθίστηκε στο πένθος, ο εθνικός της πλούτος λεηλατήθηκε, οι υποδομές της καταστράφηκαν πλήρως, ο παραγωγικός της ιστός διαλύθηκε. «73 χρόνια μετά την τραγωδία στους Λιγκιάδες και τη Γερμανική  Κατοχή στην Ελλάδα, παραμένει ακόμη μια ουσιαστική εκκρεμότητα: Η επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και οι αποζημιώσεις για τα εγκλήματα του πολέμου, παραμένουν απαράγραπτες υποχρεώσεις της Γερμανίας στη χώρα μας», όπως υπογράμμισε ο κ. Κολόκας.

Τόνισε επίσης πως ο φασισμός που ως ιδεολογία κυριάρχησε στη ναζιστική Γερμανία και ευθύνεται για τις θηριωδίες στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, στις μέρες μας δείχνει να προσπαθεί να αναγεννηθεί. «Γι’ αυτό και οι εκδηλώσεις μνήμης αποτελούν  μια ακόμη ευκαιρία να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα: Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε να αναγεννηθεί ο ναζισμός ως ιδεολογία. Ειδικά εδώ, στον τόπο που μετράει χιλιάδες νεκρούς από το ναζισμό», είπε. 

Να σημειωθεί πως οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν το Σάββατο το βράδυ με μουσική εκδήλωση στο χώρο του Μνημείου, όπου παρουσιάστηκε το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, «Το τραγούδι του νεκρού αδερφού», με τον βαρύτονο Αχιλλέα Φρέστα, τη σοπράνο Αναστασία Ζώη και στο πιάνο τη Γεωργία Ζώη.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, Κώστας Γκόγκος, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη μνήμη των Λιγκιάδων. 

Τέλος, το τριήμερο των εκδηλώσεων μνήμης ολοκληρώνεται σήμερα στις 19.00 το απόγευμα με την «Εκδήλωση Μνήμης και Αναστοχασμού» που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Λιγκιάδων.

 


 

 

 

   

      αριθμός επισκεπτών