«Παντέχνου πυρός σέλας-Λαμπερές ιστορίες φωτιάς»

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συμμετέχει στην πανελλήνια δράση του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2016: «Παντέχνου πυρός σέλας-Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» και προγραμματίζει για τις 20, 21, 22 και 23 Οκτωβρίου 2016 εκπαιδευτικά προγράμματα και θεματικές περιηγήσεις. Ο τίτλος της εκστρατείας «Παντέχνου πυρός σέλας» εμπνέεται από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου και συνδέεται με τις ποικίλες μεταμορφώσεις της φωτιάς: αιτία καταστροφής, αλλά και διαχρονικό σύμβολο δημιουργικής δύναμης, ενέργειας, φωτός και αισιοδοξίας.

Οι δράσεις θα λάβουν χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης και στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Ειδικότερα, την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016, προγραμματίζονται τρία εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το πρώτο με τίτλο «Τροφή για σκέψη. Η τέχνη της μαγειρικής στην αρχαία Ήπειρο» απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 10-15 ετών (τρεις τελευταίες τάξεις δημοτικού και γυμνάσιο). Σκοπός του προγράμματος είναι να κατανοήσουν αρχικά οι μαθητές πόσο σημαντική ήταν για την εξέλιξη του ανθρώπου η  χρήση της φωτιάς στην παρασκευή του φαγητού. Ο άνθρωπος έπαψε να είναι ωμοφάγος, όπως τα άγρια θηρία και εισήλθε στο στάδιο του πολιτισμού. Σε δεύτερο πλάνο τίθεται η παρουσίαση μαγειρικών σκευών από αρχαίες θέσεις της Ηπείρου, που καλύπτουν  ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα (τέλος της εποχής του Χαλκού έως τη Ρωμαϊκή περίοδο). Οι μαθητές ανάλογα με την ηλικία τους θα συμμετέχουν ενεργά και θα αναπτύξουν τη δημιουργική τους φαντασία στο πρόγραμμα μέσω των προγραμματισμένων διαδραστικών και βιωματικών δραστηριοτήτων. Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί από την Ελένη Βασιλείου, αρχαιολόγο της Εφορείας.

Το δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε  παιδιά Ε΄ και Στ’ Δημοτικού και διοργανώνεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Αρχαιολογία του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων: από τις απαρχές έως την ύστερη αρχαιότητα», όπου παρουσιάζονται μεταξύ άλλων, ευρήματα από την πρόσφατη ανασκαφή ενός ρωμαϊκού λουτρού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.  Τα παιδιά γνωρίζουν τη χρήση του συστήματος θέρμανσης και προβάλλεται η σημασία της φωτιάς ως «οικείου αγαθού». Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί από την Βασιλική Γιαννάκη, αρχαιολόγο της Εφορείας.

Το τρίτο πρόγραμμα έχει τίτλο «Οι πύρινοι δρόμοι της τεχνολογίας του χαλκού: από το ορυχείο στο αντικείμενο» και απευθύνεται σε μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού, της Γ΄ Γυμνασίου και των τριών τάξεων του Λυκείου. Με τη βοήθεια πλούσιου εποπτικού υλικού (προβολή, ανακατασκευασμένα αντικείμενα, ενημερωτικό φυλλάδιο) και άλλων μέσων έχει σκοπό να περιγράψει την πορεία του μετάλλου από την εξόρυξη της πρώτης ύλης στο ορυχείο έως τη μορφοποίησή του σε τελικά αντικείμενα. Από τα προϊστορικά χρόνια έως την ύστερη αρχαιότητα η φωτιά χρησιμοποιήθηκε ποικιλοτρόπως σε διαφορετικά στάδια για την προετοιμασία του μετάλλου και την κατασκευή χάλκινων αντικειμένων. Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί από τον Χρήστο Κλείτσα, αρχαιολόγο της Εφορείας.

 

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016  θα γίνει θεματική περιήγηση  για συλλόγους, σωματεία και ΚΑΠΗ από τον Χρήστο Κλείτσα με  τίτλο «Οι πύρινοι δρόμοι της τεχνολογίας του χαλκού: από το ορυχείο στο αντικείμενο» (Ώρα διεξαγωγής: 12.30).

 

Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές/τριες Ε΄-Στ΄ Δημοτικού και στοχεύει στη σύνδεση του μαθήματος της ιστορίας με το υλικό του Αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης και συγκεκριμένα με το χώρο του Πρυτανείου. Απώτερος στόχος της εφαρμογής είναι να κατανοήσει ο μαθητής την πορεία της εξέλιξης του ανθρώπου από τις απαρχές της ιστορίας του, στις οργανωμένες κοινωνίες και τον καταλυτικό ρόλο της φωτιάς του «άσβεστου πυρός» στη ζωή του και στην οργάνωση της πολιτικής του ζωής. Ο μαθητής παράλληλα αποκομίζει γνώσεις για τον τρόπο διασκέδασης (συμπόσια) και για τα είδη διατροφής της εποχής και τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν, καθώς η σίτιση και τα επίσημα γεύματα ανήκαν στις κατεξοχήν λειτουργίες του πρυτανείου. Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί από την Αγγελική Πανάτση, αρχαιολόγο της Εφορείας.

 

Τα ως άνω προγράμματα θα πραγματοποιηθούν μια-δύο φορές ημερησίως, ανάλογα με τις δηλώσεις συμμετοχής, οι οποίες είναι απαραίτητες.

Ώρες Διεξαγωγής: 9.00- 13.00.

 

 

Οι θεματικές περιηγήσεις στο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν, μόνον εάν υπάρξουν δηλώσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016.

 

Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 θα πραγματοποιηθούν θεματικές ξεναγήσεις με τίτλο «Το πυρ των Χρυσικών» για μαθητές και ευρύ κοινό στο Θησαυροφυλάκιο, στην ακρόπολη Ιτς Καλέ του Κάστρου Ιωαννίνων, όπου εκτίθεται συλλογή αργυρών εκκλησιαστικών κειμηλίων, κοσμημάτων και αντικειμένων. Στόχος των ξεναγήσεων είναι να αναδειχθούν θέματα κατασκευής και τεχνικών διακόσμησης των αργυρών αντικειμένων, για τη δημιουργία των οποίων η φωτιά έχει έναν καθοριστικό ρόλο. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από την αρχαιολόγο Αθηνά Ζωγάνη,.

Ώρες διεξαγωγής: 10.00-13.00.

 

Τις ημέρες του εορτασμού η είσοδος για  όσους συμμετέχουν στις εκδηλώσεις   είναι ελεύθερη. Επίσης θα διανεμηθεί στους μαθητές και το ευρύ κοινό  δίγλωσσο ενημερωτικό έντυπο της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ.

           

Δηλώσεις συμμετοχής:

Για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων: τηλ.: 2651001089.

Για το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων τηλ. :2651039580.

Για τον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης τηλ. 2651082287.

 

 

Επιπροσθέτως ενημερώνουμε ότι από τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο της έκθεσης «Αρχαιολογία του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων: από τις απαρχές έως την ύστερη αρχαιότητα», θα πραγματοποιούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων θεματικές ξεναγήσεις κατόπιν συνεννοήσεως με τις αρχαιολόγους της Εφορείας κ. Ελένη Βασιλείου και κ. Βασιλική Γιαννάκη στα τηλέφωνα 2651001078 και 2651001079 αντίστοιχα.

 


 

 

  

 

 

      αριθμός επισκεπτών