Πέθανε ο ιστορικός ηγέτης της κουβανικής επανάστασης

Φιντέλ Κάστρο  Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Κούβα: Ο λαός αποχαιρετά τον ηγέτη του Fidel Castro 

Adios!!  - Viva Fidel - siempre Fidel 

Αναδημοσίευση από TVXS και Ριζοσπάστη

Η τεφροδόχος του Φιντέλ Κάστρο ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι της για το Σαντιάγο ντε Κούμπα, το λίκνο της κουβανικής επανάστασης, όπου και θα ενταφιαστεί την Κυριακή.

Μια λαοθάλασσα δημιουργήθηκε στην Πλατεία της Επανάστασης, με τους Κουβανούς  να συρρέουν συγκινημένοι για να πουν το τελευταίο αντίο στον «Κομαντάτε», τον ιστορικό τους ηγέτη.

Οι εικόνες του πλήθους που συγκεντρώθηκε θυμίζουν στιγμές από τις ιστορικές ομιλίες που έδινε ο Κάστρο στην Πλατεία της Επανάστασης. Ταυτόχρονα αποτελούν και απάντησε σε όσους μιλούν για «δικτάτορα». 

Μετά την εκδήλωση αποχαιρετισμού του Κάστρο στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, η τέφρα του, που έχει τοποθετηθεί σε ένα φέρετρο τυλιγμένο με τη σημαία της Κούβας, ξεκίνησε με μια οχηματοπομπή για το Σαντιάγο ντε Κούμπα, ακολουθώντας την αντίθετη διαδρομή από εκείνη που ακολούθησε ο Κάστρο κατά την επανάσταση του 1959.

Ολόκληρη η εκδήλωση στην Πλατεία της Επανάστασης

 

  

Εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος της διαδρομής, κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας «Ζει», ενώ το "Καραβάνι της Ελευθερίας", τα επτά οχήματα της αυτοκινητοπομπής, περνάει από διάφορες περιοχές.

   

    

Αφού διατρέξει 950 χιλιόμετρα μέσα σε τέσσερις ημέρες, η τέφρα του Φιντέλ Κάστρο θα ενταφιαστεί την Κυριακή στο κοιμητήριο Σάντα Ιφιγκένια δε Σαντιάγο, δίπλα στο μαυσωλείο του Χοσέ Μαρτί, του ήρωα της κουβανικής ανεξαρτησίας.

Η κηδεία του θα σημάνει το τέλος του εθνικού πένθους των εννέα ημερών που κηρύχθηκε στη χώρα μετά τον θάνατό του.

 

  

  

Ο Ριζοσπάστης μεταξύ άλλων γράφει:

Μυριόστομος ύστατος χαιρετισμός στον Φιντέλ στην Αβάνα

….. Η εντυπωσιακή συμμετοχή του λαού της Κούβας σε αυτές τις εκδηλώσεις, και ιδιαίτερα της νεολαίας, κάνει σκόνη την επίθεση που εξελίσσεται από τα αστικά επιτελεία όλες αυτές τις μέρες με αναφορές σε «αιμοσταγή δικτάτορα» κ.λπ. Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που θεωρείται τύραννος να έχει τέτοια μαζική αποδοχή και σεβασμό από το λαό του και μάλιστα από τη νεολαία;

Ο Πρόεδρος της χώρας, Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Ραούλ Κάστρο, στον επικήδειο λόγο του, σημείωσε ότι δεν είναι το τελευταίο «αντίο», καθώς θα μιλήσει και στις 3 του μήνα στη συγκέντρωση που θα γίνει στην Πλατεία της Επανάστασης «Αντόνιο Μασέο» στο Σαντιάγκο. Στη χτεσινή του ομιλία, ο Ραούλ Κάστρο σημείωσε ότι «ο Φιντέλ αφιέρωσε τη ζωή του στην αλληλεγγύη, ηγήθηκε της σοσιαλιστικής Επανάστασης των ταπεινών για τους ταπεινούς και έγινε σύμβολο της αντιιμπεριαλιστικής, αντιαποικιοκρατικής και αντι-απαρτχάιντ πάλης για τη χειραφέτηση και την αξιοπρέπεια των λαών». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην παρουσία του σε όλες τις στιγμές της Επανάστασης και τις ομιλίες που έκανε στη συγκεκριμένη Πλατεία για την αγροτική μεταρρύθμιση, τη Διακήρυξη που ανακοίνωνε μόλις 2 χρόνια μετά τη νίκη της Επανάστασης ότι η χώρα ξεπέρασε τον αναλφαβητισμό, μετά τη μεγάλη εκστρατεία που οργανώθηκε, τις δύο Διακηρύξεις της Αβάνας, τη συγκέντρωση χιλιάδων μαχητών του Επαναστατικού Στρατού που στη συνέχεια έγραψαν την εποποιία της Παραλίας Χιρόν, αναχαιτίζοντας τους μισθοφόρους της CIA. Αναφέρθηκε ακόμα ότι στην πλατεία αυτή ανακοινώθηκε ο χαμός του θρυλικού Τσε τον Οκτώβρη του 1967 και 30 χρόνια μετά έγινε η υποδοχή των οστών του, εκεί καταγγέλθηκε το έγκλημα της ανατίναξης στον αέρα του κουβανικού αεροσκάφους τον Οκτώβρη του 1976, με 73 νεκρούς. Θυμήθηκε, επίσης, τις τεράστιες διαδηλώσεις του κουβανικού λαού ενάντια στον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ, ενώ έκλεισε με το σύνθημα που ηχεί πάντα στην Κούβα: «Μέχρι τη νίκη για πάντα» («Hasta la victoria Siempre»).

****************************************

Για όσους βιάστηκαν να γιορτάσουν για τον θάνατό του Fidel Castro ο Λαός της Κούβας απάντησε με λαοθάλασσα viva Fidel  & siempre fidel

     


 


                     

 

 

 
στην αναμονή για τον ύστατο χαιρετισμό
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 
      αριθμός επισκεπτών