Δωδώνη μαντείο των ήχων.

παράταση έως 31 Μαρτίου 2017

Αναδημοσίευση από Μουσείο Ακρόπολης

Δευτέρα, 20 Ιουνίου, 2016 - Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2017 

Διάρκεια έκθεσης: παράταση έως 31 Μαρτίου 2017 (στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, ισόγειο Μουσείου Ακρόπολης)

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Πέμπτη: 9 π.μ. - 5 μ.μ. / Παρασκευή: 9 π.μ. - 10 μ.μ. / Σάββατο & Κυριακή: 9 π.μ. - 8 μ.μ.

Είσοδος στην περιοδική έκθεση: 3 ευρώ. Η αγορά εισιτηρίων γίνεται είτε απευθείας στο ταμείο του Μουσείου είτε μέσω e-ticketing.

Περιγραφή έκθεσης

Το Μουσείο Ακρόπολης εγκαινίασε το 2015 σειρά περιοδικών εκθέσεων με σημαντικά έργα της αρχαιότητας από σπουδαίους τόπους της ελληνικής περιφέρειας. Στόχος του είναι να παρουσιάζει ασυνήθιστα θέματα που θα ενδιέφεραν τον σημερινό επισκέπτη και παράλληλα θα τον παρότρυναν να επισκεφθεί τους τόπους προέλευσης των εκθεμάτων.

Η δεύτερη έκθεση της σειράς έχει θέμα το Μαντείο της Δωδώνης. Σκοπός της είναι να κάνει ευρύτερα γνωστό το παλαιότερο ελληνικό μαντείο, να δείξει τον τρόπο λειτουργίας, τον ρόλο και τη σημασία του στον αρχαίο κόσμο αλλά και να αναδείξει την ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον. 

Η αφήγηση της έκθεσης ξεκινάει με τη Δωδώνη της ύστερης εποχής του χαλκού. Πήλινα και χάλκινα αντικείμενα αναδεικνύουν την ταυτότητα των πρώτων κατοίκων, την αρχέγονη λατρεία της Μητέρας Γης και την καθιέρωση της λατρείας του Διός. Στη συνέχεια, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Δία και την κυρίαρχη παρουσία του στο ιερό. Κεντρικό θέμα είναι η μαντική βελανιδιά που με το θρόισμα των φύλλων της απαντούσε στα αγωνιώδη ερωτήματα των ανθρώπων για τα μελλούμενα. Τους χρησμούς αποκρυπτογραφούσαν ακόμη οι ιερείς από τους ήχους χάλκινων λεβήτων και το κρώξιμο των περιστεριών. Στις ανασκαφές της Δωδώνης ήρθαν στο φως μερικές χιλιάδες ερωτήματα των επισκεπτών του ιερού χαραγμένα σε μολύβδινα ελάσματα. Ορισμένα τέτοια ελάσματα με ερωτήματα για το εμπόριο, τα χρέη, τα περιουσιακά, τα δικαστήρια, την υγεία, την απόκτηση παιδιών, τον επικείμενο γάμο, την προίκα και τη χηρεία παρουσιάζονται σε ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης. Από τα αναθήματα στο ιερό εκτίθενται τμήματα από χάλκινους ανδριάντες, επωμίδες, τελαμώνες, ξίφη, αφιερώματα αυτών που ωφελήθηκαν ή ζητούσαν τη βοήθεια των θεών. Επιπλέον, μέσα από χαρακτηριστικά νομίσματα, τονίζεται και ο πολιτικός χαρακτήρας του μαντείου καθώς και η σχέση του με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου. Τέλος, δύο εκθέματα από το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζουν τις σχέσεις της Δωδώνης με την Αθήνα.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Ιωαννίνων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Συλλογή Καραπάνου.

Προβολή βίντεο: Σε μεγάλη οθόνη στον εκθεσιακό χώρο παρουσιάζεται βίντεο για το μαντείο και το φυσικό του περιβάλλον.

Θεματικές παρουσιάσεις: Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις θεματικές παρουσιάσεις «Δωδώνη: το μαντείο των ήχων», «Ο Δίας των αρχαίων», «Οι αρχαίοι και το μέλλον» και «Ιερά της αρχαιότητας», και να απολαύσουν τα εκθέματα της Δωδώνης και της μόνιμης συλλογής του Μουσείου  με πλοηγούς τους Αρχαιολόγους - Φροντιστές.

Για μαθητές και εκπαιδευτικούς: Το Μουσείο δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής των σχολείων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης».

Οδηγός έκθεσης: Η έκθεση συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο των εκθεμάτων, ο οποίος είναι διαθέσιμος για τους επισκέπτες στα Πωλητήρια του Μουσείου.

Αναμνηστικά έκθεσης: Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν αναμνηστικά προϊόντα της έκθεσης στα Πωλητήρια του Μουσείου.

Γεύσεις Ιωαννίνων: Στο εστιατόριο του Μουσείου προσφέρονται γιαννιώτικα εδέσματα σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

 


 

 

   

      αριθμός επισκεπτών