Πρόταση εορτασμού του OXI του 1940 στα Ιωάννινα

του Βασίλη Τζούμα

 

Αθήνα 30-09-2017                   

Προς τον

κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη

Περιφερειάρχη Ηπείρου

Θέμα : Πρόταση εορτασμού του OXI του 1940 στα Ιωάννινα.

Κύριε Περιφερειάρχα


Προ ετών η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος υιοθέτησε στη Γενική της Συνέλευση την 11-03-2012 πρότασή μας να εορτάζεται η επέτειος του ΟΧΙ του 1940 στα Ιωάννινα και όχι στη Θεσσαλονίκη, πράγμα το οποίο επαναβεβαίωσε στη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου την 21-10-2015. Την απόφασή της αυτή απέστειλε σε όλους τους βουλευτές της Ηπείρου χωρίς, δυστυχώς, καμία ανταπόκριση στο αίτημά της. Απευθύνομαι λοιπόν τώρα σε σας, ελπίζοντας ότι θα ενστερνισθείτε το δίκαιο αυτό αίτημα και με τις εγνωσμένες σας αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα θα κάνετε ότι απαιτείται προκειμένου ο εορτασμός του έπους του ΟΧΙ του 1940 να πραγματοποιείται στα Ιωάννινα και στο Καλπάκι.

Οι λόγοι, για τους οποίους διατυπώνουμε την πρόταση αυτή, είναι ότι, στην πράξη, το ΟΧΙ το πραγματοποίησε, στα αιματοβαμμένα χώματα της Ηπείρου, η ηρωική 8η Μεραρχία, της οποίας οι απαράμιλλοι μαχητές ήταν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, Ηπειρώτες και μάλιστα καταγόμενοι από το νομό Ιωαννίνων , οι οποίοι, υπό την καθοδήγηση του θρυλικού Διοικητή της Υποστρατήγου Χαραλάμπους Κατσιμήτρου, καθαγίασαν τα μαρτυρικά χώματα του Καλπακίου και του Πωγωνίου και στη συνέχεια και της Βορείου Ηπείρου, αγωνιζόμενοι, στην κυριολεξία, υπέρ βωμών και εστιών και έγραψαν με το αίμα τους χρυσές σελίδες στην Ιστορία της Ελλάδος, μαχόμενοι στο Καλπάκι, στην πρώτη γραμμή αμύνης, καθώς ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας είχε αρνηθεί να οπισθοχωρήσει στη δεύτερη γραμμή αμύνης (κατά τη διαταγή του Γενικού Επιτελείου). Η πρώτη, συνεπώς, νίκη κατά του φασισμού, σε όλη την Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε στο Καλπάκι κι’ επομένως εύλογο και δίκαιο είναι η επέτειος της νίκης αυτής να τιμάται στον τόπο που επετεύχθη.

Γι’ αυτό, λοιπόν, θα πρέπει η επέτειος του ΟΧΙ να εορτάζεται στον τόπο, στον οποίο έλαβαν χώρα τα γεγονότα του πολέμου και να δοθεί, μ’ αυτόν τον τρόπο, ιστορική δικαίωση, αλλά και μία μικρή ικανοποίηση στους Ηπειρώτες, οι οποίοι, από αρκετά χρόνια, βιώνουν το αίσθημα της παντελούς εγκατάλειψης της Ηπείρου.

Το θέμα του εορτασμού του ΟΧΙ είναι κατ’ εξοχή επίκαιρο σήμερα που τα σύννεφα των ακροδεξιών απόψεων πληθύνονται σε όλη την Ευρώπη.

Σημειώνουμε ότι μετά το 1975, στο πλαίσιο περιορισμού των εξόδων των μηχανοκινήτων των στρατιωτικών παρελάσεων, αποφασίσθηκε να γίνεται εναλλάξ η μεγάλη παρέλαση στις 25 Μαρτίου στην Αθήνα και στις 28 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ, παράλληλα, καταργήθηκαν όλες οι τοπικές μηχανοκίνητες παρελάσεις των υπολοίπων πόλεων (οι  οποίες διεξάγονταν στις 25 Μαρτίου, 28 Οκτωβρίου και την ημέρα της τοπικής απελευθέρωσης), με εξαίρεση την παρέλαση των Ιωαννίνων στις 21 Φεβρουαρίου, ημέρα απελευθερώσεως των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό (πηγή: περιοδικό Ιστορικά Θέματα). Απευθυνόμεθα και πάλι σε σας με την παράκληση το δίκαιο αίτημά μας, να το ενστερνισθείτε και να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου αυτό να υλοποιηθεί, ώστε να καθιερωθεί ο επίσημος εορτασμός του όχι να πραγματοποιείται στα Ιωάννινα, ή στο Καλπάκι.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, στην προσπάθειά σας αυτή, θα έχετε την αμέριστη συμπαράσταση ολοκλήρου της Ηπείρου και των απανταχού γης Ηπειρωτών, αλλά και ότι, με την επίτευξη του σκοπού αυτού, θα αποδοθεί, έστω και καθυστερημένα, δικαιοσύνη και πράξη ευγνωμοσύνης  και τιμής σε όλους τους ηρωικούς αγωνιστές, οι οποίοι πότισαν με το αίμα τους τον μαρτυρικό τόπο, στον οποίο προτείνουμε να γίνεται ο επίσημος εορτασμός.

Επί πλέον ο εορτασμός του ΟΧΙ επισκιάζεται στη Θεσσαλονίκη  από τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης, η οποία, άλλωστε, δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα του πολέμου του 1940.

Με την πεποίθηση ότι θ’ ανταποκριθείτε στο δίκαιο αίτημα διατελούμε.

Με εξαιρετική τιμή και αγάπη

Βασίλειος Χρ. Τζούμας

επ. Δ/ντής Τ.Υ. Δήμου Περιστερίου

Προμηθέως 5 – 13451 - Καματερό

τηλ. 2102312254 – 6944904807

email : btzoumas@gmail.com

Υ.Γ. Αποστέλλουμε το ανωτέρω κείμενο και στις εφημερίδες των Ιωαννίνων, πιστεύοντας ότι θα συνδράμουν την προσπάθειά σας.

 


 

 

   

      αριθμός επισκεπτών