Εταιρεία  Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων (ΕΦΑΜΙ)

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Πλατεία 25ης Μαρτίου 6

45221 Ιωάννινα

efamioa@gmail.com

  

  

"Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ"

Από την αρχαιότητα στη σύγχρονη εποχή

ομιλία της κυρίας Μαίρης Μάντζιου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

H Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων έχει την τιμή να σας προσκαλέσει την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 ώρα 11:00 το πρωί, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, Πάρκο Λιθαρίτσια), στην ομιλία της κυρίας Μαίρης Μάντζιου, τ. Επικούρου Καθηγήτριας Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η προσκεκλημένη θα ομιλήσει με θέμα:

 

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Από την αρχαιότητα στη σύγχρονη εποχή

Περίληψη

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας, με προβολή αρχαιολογικών ευρημάτων, παρουσιάζεται η αρχιτεκτονική δομή και η θεατρική λειτουργία των μερών του αρχαίου ελληνικού θεάτρου στην αρχαιότητα:  κοίλον -ορχήστρα- σκηνή -  σκηνικές / οπτικές συμβάσεις. Τα τρία δραματικά είδη: Τραγωδία - Κωμωδία (Παλαιά - Μέση - Νέα) - Σατυρικό δράμα: σχέση μορφής και περιεχομένου - υποκριτές - αμφίεση - προσωπεία - σχέση δράματος και αμφίεσης των υποκριτών. ‘Υφος της παράστασης.

Στο δεύτερο μέρος, με προβολή αρχειακού φωτογραφικού υλικού, παρουσιάζεται η αναγέννηση του αρχαίου δράματος στον 20ο αιώνα, η οποία συνδέεται κατ’ εξοχήν με τα ονόματα του Φώτου Πολίτη, του Δημήτρη Ροντήρη, του Αλέξη Σολομού και του Καρόλου Κουν.

Στο τρίτο μέρος  προβάλλονται σε βίντεο τέσσερα μικρά αποσπάσματα σημαντικών παραστάσεων του 20ού αιώνα: α. Αισχύλου  Αγαμέμνων  (Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν),  β. Αριστοφάνη Όρνιθες  (Θέατρο Τέχνης, Κάρολος Κουν), γ. Σοφοκλή, Οιδίπους Τύραννος (δίγλωσση ιαπωνική παράσταση σε σκηνοθεσία Yukio Ninagawa, με πρωταγωνιστές τον Mikijiro Hira και την Ασπασία Παπαθανασίου), δ. Σοφοκλή, Ηλέκτρα (εναρκτήρια παράσταση των ΔΩΔΩΝΑΙΩΝ, 1960 -  Δημήτρης Ροντήρης - Ασπασία Παπαθανασίου: Α’ βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Εθνών, Παρίσι 1960).

                                         

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Ιωάννινα 30/10/2017

 

Για το Δ.Σ.

 

 

Η

Πρόεδρος

Κατερίνη Λιάμπη

 

Ο

Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Ζάχος

 

Σύντομο Βιογραφικό Ομιλήτριας

Η κ. Μαίρη Μάντζιου, Επίκουρος καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, είναι πτυχιούχος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (University College London). Δίδαξε στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει δημοσιεύσει μελέτες για την αρχαία ελληνική Υμνογραφία, την αρχαία ελληνική Τραγωδία και το αρχαίο ελληνικό Θέατρο. Έχει μεταφράσει στην ελληνική την έκδοση του Βρετανικού Μουσείου Εικόνες από το αρχαίο ελληνικό Θέατρο  (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης).

   


 

   

      αριθμός επισκεπτών