Ομιλία Κωστή Ν. Καζαμιάκη:

Θέμα Ομιλίας Οικοδομικές Επιγραφές Κατά την Κλασσική Ελληνική Περίοδο( 480 π.Χ. - 323 π.Χ.)

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.

ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ 12, Πλατεία Κλαυθμώνος.

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018 ώρα 19.00

Είσοδος ελεύθερη.

 


 Κωστής Ν. Καζαμιάκης

Τα μεγάλα δημόσια έργα, οι ναοί, τα ιερά και πολλά ογκώδη γλυπτά στην αρχαία Ελλάδα πριν αρχίσουν να κτίζονται περνούσαν από ένα σοβαρό και τεκμηριωμένο τρόπο προγραμματισμού( αυτό που σήμερα λέμε μελέτη)

Στην Αθήνα η εκκλησία του Δήμου επέλεγε και όριζε τον αρχιτέκτονα . Επίσης ανέθετε απ` ευθείας την επιστασία σε πενταμελή επιτροπή Αθηναίων πολιτών. Σ` αυτήν την ολιγομελή επιτροπή εκτός από τον αρχιτέκτονα υπήρχε γραμματεύς και ταμίας.

Οι εργασίες του αρχιτέκτονα: Ο αρχιτέκτων είχε την ευθύνη του έργου,  σχεδίαζε το κτίριο και έθετε τις απαραίτητες προδιαγραφές για την κατασκευή του. Συνήθως, ο αρχιτέκτων,  ήταν και ο επιβλέπων μηχανικός αν και πολλές φορές , κυρίως σε έργα που αργούσαν να τελειώσουν, οι αρμόδιοι του Δήμου επέλεγαν άλλον αρχιτέκτονα.

Οι εργασίες της επιτροπής: Η επιτροπή ανέθετε τις διάφορες λατομευτικές, τεχνικές, κατασκευαστικές, καλλιτεχνικές, ξυλουργικές, μεταφορικές κλπ φάσεις του έργου σε εργολάβους ή και επιλεγμένους τεχνίτες. Ένα έργο μπορεί να είχε δεκάδες διαφορετικές φάσεις όπως συμβαίνει σήμερα σε μία κατασκευή. Οι αναθέσεις και οι κατοχυρώσεις των επί μέρους τμημάτων του έργου λάμβαναν χώρα ανοικτά και μπροστά στη Βουλή. Η διάρκεια της θητείας των μελών της επιτροπής ήταν περιορισμένη, συνήθως ετήσια, ενιαύσια, για να αποφευχθούν διαπλοκές, συναλλαγές και λοιπές κακοπροαίρετες  οικονομικές ατασθαλίες.

Τα χρήσιμα και πολύτιμα επιγραφικά ντοκουμέντα που βρέθηκαν, οι περίφημες οικοδομικές επιγραφές, διέσωσαν  πληροφορίες και λεπτομέρειες για τα έργα και τον τρόπο κατασκευής τους.

Οικοδομικές επιγραφές διασώθηκαν για τα κτίρια της Ακροπόλεως Αθηνών, Προπύλαια, Ερέχθειον,  του Πειραιώς( Σκευοθήκη του Φίλωνος), της Ελευσίνας, της Επιδαύρου,..

Οικοδομικές- κατασκευαστικές  επιγραφές είχαμε και για την πραγματοποίηση μεγάλων γλυπτών όπως της Προμάχου Αθηνάς στην Ακρόπολη των Αθηνών, έργο του Φειδία.

Κωστής Ν. Καζαμιάκης, Αρχιτέκτων, Ιστορικός Αρχιτεκτονικής, Ιστορικός Τέχνης, Αρχαιολόγος.

  

Ερεχθείον
  

    
Πνύκα

  
ΣΚΕΥΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΦΙΛΩΝΟΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

    

      αριθμός επισκεπτών