ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 95

EDITORIAL

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Ολόκληρο το τεύχος 95 θα το βρείτε εδώ             

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΖΑΚΟΣ, Γενικός Γραμματέας του ΠΟΚΕΑΤΕΠ

Φίλες και φίλοι γεια σας


Φέτος συμπληρώνουμε 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Από την πρώτη αστικοδημοκρατική και απελευθερωτική επανάσταση με σκοπό τη δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού-αστικού κράτους στη Βαλκανική Χερσόνησο αλλά και στην Ευρώπη, αν εξαιρέσουμε την Αγγλία και την Γαλλία που οι επαναστάσεις τους είχαν προηγηθεί το 1688 και το 1789 αντίστοιχα.

Θέλοντας λοιπόν να συμμετάσχουμε κι εμείς ως ΠΟΚΕΑΤΕΠ στην απότιση φόρου τιμής σε αυτό το μεγαλειώδες λαϊκό ξεσήκωμα για λευτεριά και ανεξαρτησία, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε στο σημαντικό αυτό για την Ιστορία μας γεγονός την ύλη δυο εκδόσεων της Πολιτιστικής Αναζήτησης, του ανά χείρας και του επόμενου που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο του 2021.

Θα ασχοληθούμε βέβαια, όσο μπορούμε περισσότερο, με θέματα που άπτονται των πολιτιστικών πλευρών του Αγώνα και όχι τόσο των ιστορικών μαχών ή των πολιτικών και κομματικών διενέξεων και αντιπαλοτήτων ή των συνεπειών τους. Στο παρόν τεύχος θα μιλήσουμε για την ιδέα της ελευθερίας, για την ονοματοδοσία των παιδιών, για τη γλώσσα του ’21, για τον Τύπο της επανάστασης, για τη λογοτεχνία της εποχής και για τη σφαγή της Σαμοθράκης ενώ στο επόμενο τεύχος θα καλύψουμε άλλα θέματα πολιτισμού, το ίδιο ενδιαφέροντα.

Η ανταπόκριση των μελών και των φίλων στην πρόσκλησή μας να γράψουν για το ’21 ήταν εντυπωσιακή και νομίζουμε ότι και το επίπεδο των συνεργασιών είναι στο ύψος των περιστάσεων και τιμούν επάξια την επέτειο. Εννοείται ότι το περιοδικό είναι ανοικτό σε συνεργασίες μελών που θα ήθελαν να ασχοληθούν με πολιτιστικές πλευρές της Επανάστασης. Δεδομένου ότι όλο το 2021 είναι αφιερωμένο στον εορτασμό της επετείου, σχετικά άρθρα μπορούν να δημοσιευτούν και στα τεύχη του Φθινοπώρου και του Χειμώνα.

Σας ευχόμαστε καλό διάβασμα και ελπίζουμε αυτά που θα διαβάσετε να σας ανοίξουν την όρεξη για παραπέρα μελέτη και πληροφόρηση σχετικά με την Επανάσταση του ’21. Δυστυχώς, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, μόνο το 43% των ερωτηθέντων είχαν, κατά δήλωσή τους, αρκετά καλή ή πολύ καλή γνώση της ιστορίας της Επανάστασης, ποσοστό απογοητευτικό κατά την άποψή μας.

Ας είναι και η δική μας προσπάθειά μια μικρή συμβολή στην κατά τι έστω βελτίωση αυτού του ποσοστού.

Να είστε όλες και όλοι καλά.

 

      αριθμός επισκεπτών