ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ

Η μουσική του Γιώργου Βαρσαμάκη "ΨΥΘΙΡΙΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ" προστέθηκε από τον Ναπολέοντα Ροντογιάννη
«ευχαριστούμε για την παραχώρηση»

Εάν δεν παίζει με το άνοιγμα της σελίδας, πατήστε το βελάκι για να ξεκινήσει!!!

   

 


Αεροφωτογραφία Αρχαιολογικού Χώρου Δωδώνης με σημειωμένο το Βουλευτήριο

 


Γραφική αναπαράσταση του Ιερού της Δωδώνης κατά τον 3ο αι. π.Χ. (Β. Σούλης)

     


Άποψη του Βουλευτηρίου από νότια.

 

Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά και μνημειώδη αρχαία οικοδομήματα στο ιερό της Δωδώνης είναι αυτό του Βουλευτηρίου. Εντάσσεται στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του ιερού, κατά τον πρώιμο 3ο αι. π.Χ. και συνδέεται με τον βασιλιά Πύρρο. Βρίσκεται στη ζώνη με τα οικοδομήματα πολιτικού χαρακτήρα και συνιστά δε ένα ιδιαίτερα σημαίνον μνημείο για την κοινωνικοπολιτική ιστορία της Ηπείρου κατά την αρχαιότητα, ως έδρα συνάθροισης της Συμμαχίας και του Κοινού των Ηπειρωτών.

Το οικοδόμημα είναι ορθογώνιο, διαστάσεων 43,6x32,5μ. (1.300 τ.μ.), με δύο εισόδους και δωρική στοά στην πρόσοψη. Εσωτερικά, η αίθουσα διαμορφώνεται σε επίπεδο και κεκλιμένο χώρο για εδώλια, ενώ δύο τουλάχιστον σειρές από τρεις ιωνικούς κίονες η καθεμιά, στήριζαν το στεγασμένο τμήμα. Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι ισχυροί, ενισχύονται κάθετα με αντηρίδες και σώζονται σε ύψος 4μ.

Οι πρώτες ανασκαφές υλοποιήθηκαν το 1875, από τον Κωνσταντίνο Καραπάνο και στη συνέχεια από τον Δ. Ευαγγελίδη κατά τα έτη 1929 και 1953 και από τον Ηπειρώτη Καθηγητή Αρχαιολογίας Σ. Δάκαρη τα έτη 1965-1973. Η τελευταία ανασκαφική διερεύνηση του Βουλευτηρίου πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων κατά το έτος 2008.

Άμεσα και μετά τη χρηματοδότηση της Βουλής των Ελλήνων, πρόκειται να ξεκινήσουν  ανασκαφικές έρευνες στο Βουλευτήριο της Δωδώνης, οι οποίες έχουν στόχο να αποσαφηνίσουν κρίσιμα αρχαιολογικά και αρχιτεκτονικά ζητήματα, για την προετοιμασία μελετών στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημειώδους οικοδομήματος.

 

      αριθμός επισκεπτών