Στη μνήμη των Ελλήνων ηρώων

και μαρτύρων του Ολοκαυτώματος

Αναδημοσίευση από agon.gr      

Η Μουσική του Μίκη μας "Τι ωραία που είναι" προστέθηκε από τον Ναπολέοντα Ροντογιάννη
«ευχαριστούμε για την παραχώρηση»

Εάν δεν παίζει με το άνοιγμα της σελίδας, πατήστε το βελάκι για να ξεκινήσει!!!

 

 

Με εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου, τιμούν την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Ηρώων και Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος η Περιφέρεια Ηπείρου, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Ίδρυμα Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την 1η Νοεμβρίου 2005, καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος. Η 27η Ιανουαρίου επιλέχθηκε επειδή κατά την ημέρα αυτή, το 1945, τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος. Με την υπ. αριθμ. 3218/2004 ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, τον Ιανουάριο του 2004, και με το Προεδρικό Διάταγμα 31/2005 καθιερώθηκε και στην Ελλάδα η 27η Ιανουαρίου ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη και μήνυμα του δημάρχου Ιωαννίνων και πρόεδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, ενώ θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί της προέδρου του Πνευματικού Κέντρου και αντιδημάρχου Πολιτισμού Ελένης Ακονίδου και του γενικού γραμματέα του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Βίκτωρος Ισαάκ Ελιέζερ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει δύο ομιλίες. Η δρ. Φιλοσοφίας Μαρία Στρατσάνη, τέως διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών θα μιλήσει με θέμα «Η τέχνη στα στρατόπεδα του θανάτου» και θα ακολουθήσει η ομιλία της πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννας Μπατιστάτου με θέμα «Η θεωρία της ευγονικής από την εποχή του Δαρβίνου ως το Ολοκαύτωμα».

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, με έργα P. Mascagni, J. Williams, A. Vivaldi, G. F. Haendel, A. L. Webber. Συμμετέχουν η σοπράνο Ειρήνη Δόβα και κουαρτέτο εγχόρδων με τους Γεράσιμο Λώλη και Αλέξανδρο Λώλη στο βιολί, Γεώργιο Χλίτσιο στη βιόλα και Αμβρόσιο Βλαχόπουλο στο βιολοντσέλο.

  


  

 

   

      αριθμός επισκεπτών