Σύμβολα μνήμης του εκτοπισμού

των Ρωμανιωτών Εβραίων Γιάννενα 24-03-2023

Αναδημοσίευση από agon.gr      

Σύμβολα μνήμης του εκτοπισμού των Ρωμανιωτών Εβραίων από τα Γιάννενα, στις 24-25 Μαρτίου του 1944, θα αποτελούν τα τρία δέντρα που φυτεύτηκαν στην πλατεία Μαβίλη, στο σημείο όπου τα ναζιστικά στρατεύματα συγκέντρωσαν τους εκατοντάδες Εβραίους της πόλης για να τους οδηγήσουν στα κρεματόρια.

Η πρόταση που σκοπό έχει την ενίσχυση της συλλογικής μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων είχε γίνει από τους εικαστικούς καλλιτέχνες David Behar Perahia και Φώτη Σαγώνα, οι οποίοι είχαν και την επιμέλεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Στη φύτευση των δέντρων παραβρέθηκε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας της πόλης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι.

«Στις 25 Μαρτίου του 1944 στον ίδιο χώρο τα ναζιστικά στρατεύματα προέβησαν σε ένα έγκλημα. Το τίμημα για την πόλη μας ήταν μεγάλο. Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των συμπολιτών που χάσαμε. Ως Δήμος Ιωαννιτών στηρίζουμε την Εβραϊκή Κοινότητα και δεσμευόμαστε ότι η μνήμη θα είναι αέναη», ανέφερε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιωαννίνων.

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας των Ιωαννίνων Μάρκος Μπατίνος, εκπροσωπώντας και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, ευχαρίστησε τους δύο καλλιτέχνες και τον Δήμο για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. «Η δεντροφύτευση αποτελεί μία σημαντική, δημόσια πράξη μνημόνευσης. Η ζωή των δέντρων θα συμβολίζει τις ζωές που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα αλλά και τις ζωές που δε γεννήθηκαν ποτέ», ανέφερε στις δηλώσεις του και έκανε μνεία και στην οικολογική αξία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Οι δύο καλλιτέχνες, από την πλευρά τους, τόνισαν ότι τα δέντρα της πλατείας αποτυπώνονται σε όλα τα φωτογραφικά ντοκουμέντα του 1944. «Η απώλεια ήταν πολύπλευρη. Ήταν απώλεια μιας Κοινότητας με παρουσία 2.000 χρόνων στην πόλη. Η δράση αυτή εγκαινιάζει έναν ευρύτερο κύκλο χωρικών επεισοδίων στον συγκεκριμένο τόπο. Η μνήμη μπορεί να αναπτύσσεται και να εκδηλώνεται, όπως ο κύκλος ζωής ενός δέντρου που μεγαλώνει», σημείωσαν.

 


 

    

      αριθμός επισκεπτών