ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΝΕΟΛΑΙΑΣ και ΑΘΛΗΣΗΣ

ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

 

ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 55, 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΤΗΛ. 26510 83940  FAX 26510 75784

www.pkdi.gr E-mail: pkioannina@gmail.com

 

Πολυτεχνείο 40 χρόνια μετά

«Λίγο  ακόμα να σηκωθούμε…»

 

Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 8:30μ.μ. το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στην επέτειο του Πολυτεχνείου με ποιήματα μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη. Συμμετέχουν  η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών, η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου και η Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων. Σολίστ η Ιωάννα Φόρτη και ο Χάρης Ανδριανός, φωνή, η Τατιάνα Παπαγεωργίου, πιάνο και ο Μανώλης Γεωργοστάθης, μπουζούκι. Διδασκαλία χορωδιών: Βαλεντίν Στεφάνωφ. Μουσική διεύθυνση: Φοίβος Παπαδόπουλος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος (ΖΠΑ).

 

Ο Γιώργος Σεφέρης γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου 1900 στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Ήδη από το 1918 εκδήλωσε την αγάπη του για την ποίηση και ξεκίνησε να γράφει στίχους, ενώ, αργότερα πήγε στο Παρίσι, όπου σπούδασε Νομικά μέχρι το 1924. Στα χρόνια των σπουδών του είχε έρθει σε άμεση επαφή με λογοτεχνικά ρεύματα της εποχής. Το 1926 ο Γιώργος Σεφέρης άρχισε την διπλωματική του σταδιοδρομία, διοριζόμενος στο Υπουργείο Εξωτερικών ως ακόλουθος. Αργότερα, υπηρέτησε ως υποπρόξενος και πρόξενος μέχρι το 1938, ενώ, μετά την κήρυξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου ακολούθησε την ελληνική Κυβέρνηση στην Κρήτη, την Αίγυπτο, την νότια Αφρική την νότια Ιταλία και μετά την απελευθέρωση στην Ελλάδα, όπου έμεινε μέχρι το 1948. Κατόπιν, διορίστηκε ως σύμβουλος σε ελληνικές πρεσβείες όπως στην Άγκυρα, το Λονδίνο, τη Συρία και άλλες, μέχρι το 1962. Το 1963 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Μετά τη λήξη της διπλωματικής του καριέρας αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στο λογοτεχνικό του έργο μέχρι το θάνατό του, το 1971. Το πρώτο έργο του Σεφέρη δημοσιεύθηκε το 1931 με τίτλο «Στροφή». Μετά την ποιητική συλλογή «Στέρνα» το 1932, ακολούθησε το «Μυθιστόρημα» το 1935, το οποίο υπήρξε η αποφασιστική στροφή του ποιητή προς τα πρωτοποριακά ρεύματα της εποχής εκείνης

Μνήμες του Πολυτεχνείου θα ζωντανέψουν μέσα από τα μελοποιημένα ποιήματα του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφέρη από τον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, όπως τα «Επιφάνεια» και πολλά ακόμα μεγάλα έργα. Τον Αύγουστο του 1967 ο Μίκης Θεοδωράκης, συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Ασφάλεια. Αργότερα, όταν μεταφέρθηκε στις φυλακές Αβέρωφ καταπιάστηκε με τα «Επιφάνεια» του Γιώργου Σεφέρη, τα οποία τελειοποίησε ως εξόριστος στη Ζάτουνα της Αρκαδίας. Η πρώτη παρουσίαση αυτού του έργου πραγματοποιήθηκε σε μια αίθουσα των φυλακών Αβέρωφ, στις 10 Ιανουαρίου 1968, με ακροατές τους κρατούμενους κι ερμηνευτή τον ίδιο τον Μίκη. Ο δημοφιλής συνθέτης έχει μελοποιήσει αρκετά έργα του Σεφέρη, όπως: «Άνθη της πέτρας», «Άρνηση», «Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές» και άλλα.

            Επίσης, θα παρουσιαστούν τα τέσσερα μελοποιημένα τραγούδια από το «Mαουτχάουζεν»  του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο ποιητής Ιάκωβος Καμπανέλλης φυλακίστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν. Το 1965 έγραψε τέσσερα ποιήματα που αφορούσαν εκείνη την περίοδο και ζήτησε από τον καλό του φίλο και συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, να τα μελοποιήσει. Ο Θεοδωράκης, ο οποίος είχε φυλακιστεί και ο ίδιος κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής σε γερμανικές και ιταλικές φυλακές, δημιούργησε όμορφες και αξέχαστες μελωδίες που αναδεικνύουν τα συγκινητικά ποιήματα του Καμπανέλλη. Εκείνα τα ποιήματα έγιναν έκτοτε παγκοσμίως γνωστά ως η τριλογία του Μαουτχάουζεν. Η συμβολή της τραγουδίστριας Μαρίας Φαραντούρη ήταν καθοριστική. Στην αρχική ελληνική έκδοση του έργου, που ηχογραφήθηκε το 1966, περιλαμβάνονται τέσσερα μελοποιημένα ποιήματα του Καμπανέλλη: «Άσμα ασμάτων», «Ο Αντώνης», «Ο δραπέτης» και «Όταν τελειώσει ο πόλεμος».

 Η συναυλία θα κλείσει με επιλογές τραγουδιών από τα «Τραγούδια του Αγώνα», επίσης σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.   

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

      αριθμός επισκεπτών