"Ηπειρώτες Πρωτομάστορες''

Εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας

και της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης

την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, ώρα 19:30'

στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης»

στο Δημαρχείο  Αργυρούπολης, Κύπρου 68

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας με την Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης προσκαλούν σε πολιτιστική εκδήλωση με θέμα τους Ηπειρώτες Πρωτομάστορες την Παρασκευή 20 Μαρτίου, στις 7:30 μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης», στην Αργυρούπολη.
Οι διαδρομές των μαστόρων, οι διαδρομές της πέτρας, της τέχνης, της τεχνικής και της ξενιτιάς, συνυφασμένες με τη διαδρομή της Ηπείρου στο χρόνο, εμβληματικές της ευποιίας των Ηπειρωτών, αποτυπωμένες στα περίφημα Ηπειρώτικα Γεφύρια και στα μοναδικά πετρόκτιστα κτίσματα, αναδεικνύονται σε μια γενναιόδωρη εκδήλωση με σημαντικές και πλούσιες συμμετοχές.
Οι «Ηπειρώτες Πρωτομάστορες» αναδεικνύουν τον πλούτο και την ποικιλία των διαδρομών των μαστόρων, των γεφυριών και της πέτρας, από την Ιστορία και το συλλογικό βίωμα ως την καλλιτεχνική αποτύπωση και έκφραση. Μίτος τους, ένα ποιητικό και μουσικό αναλόγιο που αντλεί από το δημοτικό τραγούδι και από στίχους Ηπειρωτών ποιητών για τους μάστορες, τα γεφύρια, την πέτρα.
Στο μουσικό αναλόγιο συμμετέχουν η Παραδοσιακή Χορωδία και το Εργαστήρι Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, η Χορωδία της Ομοσπονδίας Μουργκάνας και το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία». Συμμετέχει, επίσης, αντιφωνικός, χορευτικός όμιλος από την Αδελφότητα Παπαδατών Πρέβεζας που θα χορέψει καγκελάρη, τραγουδώντας τη δική του, τοπική παραλλαγή του πανελλήνια διαδεδομένου τραγουδιού για το Γεφύρι της Άρτας. Συμμετέχει, τέλος, η κομπανία του Δημήτρη Ζιάγκα με τον Γιάννη Κουτελέκο στο τραγούδι.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο ερευνητής των Ηπειρώτικων Γεφυριών Σπύρος Μαντάς, Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, θα μιλήσει με θέμα την οικογένεια πρωτομαστόρων Κωνσταντινίδη από τους Χουλιαράδες, προβάλλοντας καταγραφή που πραγματοποίησε κοντά τους.
Αναδεικνύοντας την αδιάρρηκτη σχέση των Ηπειρωτών με την πέτρα, από την τέχνη των μαστόρων ως τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση, παρουσιάζεται ο κορυφαίος Ηπειρώτης εικαστικός Θόδωρος Παπαγιάννης, μιλώντας για τη δική του σχέση με τους πρωτομάστορες, συνδέοντας τις παιδικές του μνήμες ως μαστορόπουλο με την κατοπινή διακεκριμένη καλλιτεχνική διαδρομή του. Πέρα από τη ζωντανή μαρτυρία του, θα προβληθεί απόσπασμα από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Κράβαρη «Θ. Παπαγιάννης - επιστροφή στο Ελληνικό».
Η προβολή οπτικού υλικού εμπλουτίζεται από υλικά προερχόμενα από το αρχείο της Ομοσπονδίας Κόνιτσας τα οποία αναδεικνύουν την πλούσια, τοπική παράδοση που ονομάτισε τα περίφημα Μαστοροχώρια. Στην επιμέλεια και την παρουσίαση ο Έφορος Πολιτισμού της Π.Σ.Ε. Αλέξανδρος Λαμπρίδης.
Στο χώρο της υποδοχής θα πραγματοποιηθεί μικρή έκθεση φωτογραφίας με θέμα τα Ηπειρώτικα Γεφύρια και τους Ηπειρώτες
Πρωτομάστορες, ενώ στον ίδιο χώρο, στο πέρας της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει ένα Ηπειρώτικο κέρασμα, με τη φροντίδα της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης.
Οι «Ηπειρώτες Πρωτομάστορες» διοργανώνονται είκοσι μέρες μετά από την «Πίτα του Ηπειρώτη» που ήταν αφιερωμένη στα Ηπειρώτικα Γεφύρια, ένα μήνα μετά από την κατάρρευση του Γεφυριού της Πλάκας. Οι απόδημοι Ηπειρώτες, μέσα από τους συλλογικούς τους φορείς, πασχίζουν για την προβολή της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, αγωνιζόμενοι για την προστασία και τη διάσωσή της. Η εκδήλωση στην Αργυρούπολη υπογραμμίζει με τρόπο ξεχωριστό την επικαιρότητα αυτού του αγώνα, αναδεικνύοντας το ιστορικό και πολιτιστικό φορτίο που συνέχει την Ήπειρο με τους πρωτομάστορες.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο και αποτελεί συνδιοργάνωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

 


 

 

   

      αριθμός επισκεπτών