ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15  105 52   ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.:210-3243822 – Fax: 210 3243281

www.panepirotiki.com  - email: info@panepirotiki.com

   

«70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Ο Αντιφασιστικός αγώνας τότε και τώρα

Ήπειρος – Χαϊδάρι: Μαρτυρικοί τόποι»

 

Κορυφαία εκδήλωση μνήμης, τιμής κι αγώνα

Τετάρτη 27 Μαϊου, 8:30 μμ, Χαϊδάρι

 

 

Μεγάλη εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την Αντιφαστιστική Νίκη των Λαών, για τον αντιφασιστικό αγώνα τότε και τώρα, για τους δεσμούς που ενώνουν την Ήπειρο και το Χαπειρος ϊδάρι ως τόπους μαρτυρίου συνδιοργανώνουν η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Χαϊδαρίου και ο Δήμος Χαϊδαρίου την Τετάρτη 27 Μαϊου, στις 8:30 μμ, στην πλατεία του Δημαρχείου Χαϊδαρίου.


 Κομμένο Άρτας

Το πέρασμα των ναζιστικών ορδών άφησε βαθιά και ανεπούλωτα ίχνη στην Ήπειρο, την πρώτη και ένδοξη γραμμή αντίστασης απέναντι στη φασιστική επέλαση. Η Ήπειρος, με τους πάνω από δυό χιλιάδες εκτελεσμένους, με τα πάνω από δώδεκα χιλιάδες ολοσχερώς κατεστραμμένα σπίτια, κατέχει μια από τις πρωτεύουσες θέσεις των περιφερειών στη λίστα με τα μαρτυρικά χωριά. Δεκαέξι αναγνωρισμένα μαρτυρικά χωριά, όπως το Κομμένο, οι Λυγκιάδες, η Μουσιωτίτσα, η Παραμυθιά, η Κρυοπηγή, τα χωριά του Ζαγορίου, ανάμεσα σε πολλά άλλα χωριά που μπορεί να μην αναγνωρίστηκαν τυπικά ως μαρτυρικά αλλά όλα είχαν τους δικούς τους εκτελεσμένους, τις δικές τους καταστροφές, αποτελούν άσβεστους φάρους της ιστορικής και της συλλογικής μνήμης που θα υπενθυμίζουν διαχρονικά τις ναζιστικές θηριωδίες στην Ήπειρο, το αποτύπωμα του φασισμού στα ματοβαμμένα χώματά της. Ταυτόχρονα, η Ήπειρος ταυτίστηκε με τον αδούλωτο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των αντάρτικων οργανώσεων που έγραψε μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες του στα βουνά της, σε αυτά τα διαχρονικά άπαρτα κάστρα της λευτεριάς. 

Αυτή την ιδιαίτερη θέση και συνεισφορά της Ηπείρου στον αγώνα ενάντια στο φασισμό που συνέβαλε στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών φιλοδοξεί να αναδείξει η κορυφαία εκδήλωση των αποδήμων Ηπειρωτών  στο Χαϊδάρι, σε ένα από τους πλέον εμβληματικούς τόπους μαρτυρίου στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Το Χαϊδάρι είναι ανεξίτηλα αποτυπωμένο στη συλλογική μνήμη και συνείδηση ως μια κορυφαία μαρτυρική πόλη. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης που λειτούργησε από τον Σεπτέμβριο του 1943 και για ένα ολόκληρο χρόνο στο Χαϊδάρι, με τους χιλιάδες εκτελεσμένους, με το μαρτυρικό Μπλοκ 15, αποτέλεσε ένα από τους πλέον ματοβαμμένους βωμούς της ναζιστικής θηριωδίας. Από εδώ προωθήθηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής όπου και εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 οι διακόσιοι Ακροναυπλιώτες κομμουνιστές, μάρτυρες της λευτεριάς του λαού μας.


 Μνημείο Λυγκιάδες

Η Ήπειρος των μαρτυρικών χωριών ανταμώνει τη μαρτυρική πόλη του Χαϊδαρίου σε μια εκδήλωση που αντλεί από τη μνήμη, αποτίοντας τιμή αλλά και αναδεικνύοντας την αδήριτη ανάγκη του αντιφασιστικού αγώνα και σήμερα. Στις μέρες μας, στη δίνη της εντεινόμενης κοινωνικής κρίσης, το τέρας του φασισμού σηκώνει πάλι κεφάλι. Η κλιμάκωση των βίαιων επιθέσεων ενάντια σε μετανάστες και συνδικαλιστές, η δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, υπογραμμίζουν δραματικά την ανάγκη διαρκούς αντιφασιστικής επαγρύπνησης.

Με ζωντανές μαρτυρίες μερικών από τους ύστατες επιζήσαντες από μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου, με ποιητικό αναλόγιο που αντλεί από την αντιφασιστική ποίηση και δραματουργία καθώς και από προσωπικά απομνημονεύματα, με μουσικό αναλόγιο που σμίγει την Ηπειρώτικη μουσική με το αντάρτικο και το έντεχνο τραγούδι, με προβολή αποσπασμάτων από παραγωγή της Π.Σ.Ε. για τα μαρτυρικά χωριά καθώς και φωτογραφιών του Κώστα Μπαλάφα από την κατοχή και το αντάρτικο στην Ήπειρο, η εκδήλωση στο Χαϊδάρι φιλοδοξεί να σταθεί αντάξια της σημασίας της διοργάνωσής της σήμερα, σε έναν τόσο εμβληματικό τόπο αντιφασιστικής μνήμης. Στην εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Μιχάλης Σελέκος, ο Πρόεδρος της Π.Σ.Ε. κ. Γιργοςώργος Δόσης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Χαϊδαρίου κ. Δημήτρης Σούκης. 

Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης συμπράττουν η Παραδοσιακή Χορωδία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, ηπειρώτικη κομπανία «Λαλητάδες», το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», οι μουσικοί και ερμηνευτές Κώστας Σταυρόπουλος, Αλίκη Γκανά, Λίλη Τσεκούρα, Δημήτρης Δήμος και άλλοι. Θα ερμηνεύσουν, μεταξύ άλλων, τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Θάνου Μικρούτσικου, Μάνου Λοϊζου, Στέλιου Βαμβακάρη, Ηπειρώτικους σκοπούς, πολυφωνικά και αντάρτικα τραγούδια.

Σκηνοθετική επιμέλεια Αλέξανδρος Λαμπρίδης. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφιών του Κώστα Μπαλάφα καθώς και έκθεση βιβλίου και εντύπων με θέμα τα μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου.

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, με σημείο της συνάντησης την Πύλη του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου στις 7 μμ, θα πραγματοποιηθεί  επίσκεψη – προσκύνημα στο μαρτυρικό Μπλοκ 15. Για τη συμμετοχή στην περιήγηση είναι οργανωτικά αναγκαία η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 3241137.

            Αμέσως μετά το πέρας της περιήγησης, στις 8:30 μμ, θα ξεκινήσει η εκδήλωση στην πλατεία του Δημαρχείου Χαϊδαρίου (Λεωφόρος Αθηνών 181, στη συμβολή με τον κεντρικό δρόμο του Χαϊδαρίου, δίπλα στο «Παλατάκι») όπου η συμμετοχή και η πρόσβαση είναι και ελεύθερη και επιτακτική.

 

 

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

   Η πρόσκληση σε pdf  

   Η αφίσα σε pdf 

   Ήπειρος "Μαρτυρικά Χωριά" Γερμανική Κατοχή 1943-1944

Ολόκληρη η εκδήλωση σε 26 βίντεο με την επιμέλεια του Ναπολέοντα Ροντογιάννη


 

    
Το τελευταίο γράμμα του Νίκου Γλέζου (αδελφού του Μανόλη Γλέζου) 

 

 

 

 

  

  

  

 

 

 

  

      αριθμός επισκεπτών